Няма военна опасност за България, бежанците обаче...

Да приемаме само наистина преследваните, призовава експерт
5 окт 2015 09:40,
16
Няма военна опасност за България, бежанците обаче...
Снимка: архив Bulphoto

Само САЩ има нужната военна сила да решат кризата в Сирия, настоящият президент Барак Обама обаче няма да позволи в Сирия да влезе американска сухопътна военна сила, коментира пред bTV Алекс Алексиев, специалист по радикален ислям и председател на Центъра за Балкански и Черноморски изследвания.

Според него досега САЩ не са се борили ефективно с терористичните групи в Близкия Изток, но никога не са подкрепяли някои от тях. Според него реакция на обединена Европа е невъзможна, защото в Европа няма нужните за това военни сили. "Единствените, които могат да направят това са САЩ и Великобритания", смята Алексиев.

По думите му въздушните удари на Русия в Сирия също няма да постигнат желания ефект. Той посочи, че Путин има разположени 30 самолета в Сирия, а Асад - 290, така че едва ли решителните удари ще са от страна на Русия.

Алексиев изрази притеснение и от водената от Путин политика на сближаване с шиитите в Близкия Изток. По думите му повечето от мюсюлманите в самата Русия са сунити и е възможно сближаването с шиитите да е проблем за тях.

Алексиев смята, че за България няма опасност от военна гледна точка и посочи, че бежанската вълна е по-голям проблем. "В момента тази вълна не се насочва към нас, но това зависи от Турция", коментира експертът. 

Той се обяви за приемането в България само на хора, доказано преследвани по религиозни причини, например на сирийски християни, но не и на маси от хора от Близкия Изток, тъй като сме малка и бедна държава.

"В Турция дефакто се води гражданска война между правителството на Ердоган и кюрдите, този конфликт лесно може да премине на етническа основа и е много опасен за всички в региона", предупреди още Алексиев, по повод ситуиацията в южната ни съседка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
Пушко Кремъклийков преди 8 години
И да има военна опасност ,с каква военна сила ще се противопоставим бе г-да журналисти ? С 20-25 хиляди необучени войници,с 15 -20 изтребителя които реват за ремонт ,с 50-100 танка които ще се повредят на 1-я км. след като излезнат от парковете или със 100-200 оръдия които не са гърмяли от години понеже няма лимиит за снаряди и са ръждясали .Ако сложим в сметката и могъщия ни флот от 5 кораба и става малееееей .Е.....те мамата на армията г-да политици ПОЗОР,ПОЗОР НЯМАТЕ ЛИ СЪВЕСТ
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хаха. Европа нямала военни сили да се справи с няколко хиляди терористи. Само Германия има достатъчно военна мощ да ги смаже за 2 седмици, та какво остава за обединена Европа? Само че нямат полза войната да спира и да им секва притока от евтина работна ръка и нелегален износ на оръжие.
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това същество Алекс Алексиев как ли се е добрало до такова място - като демонстрира блокаж в мисленето ли??? Дали всичките ни институции са така слепи?
7
0
 
9
 
! Отговори
Вуте преди 8 години
"Да приемаме само наистина преследваните, призовава експерт" Какъв е тоя експерт?!Кой ги преследва тия?
6
1
 
22
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Алексиев имигрира в САЩ през 65-а година, работи за Пентагона и ЦРУ. В момента е председател на някакъв си център за демокрация май, съветник на Ф. Димитров, един от хората, отговорни за ограбването на България!
5
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никой не бива да приемаме, защото ние обща граница с държава във военен конфликт нямаме. Бройката, която трябва да приемем е НУЛА. Не знам колко пъти се изказват разни "експерти" вече, за да го разберат - НУЛА!
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ох батковите, само сте да има кой да ви подхвърли една Ф1.
3
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой е този?. Дава се трибуна на "куцо и сакато" в умствен план да коментират глобалната политика.
2
2
 
3
 
! Отговори
макето преди 8 години
Борянке да си чула че бройката не е важна а задкормилното устройство и так далеееимаше навремето едни вицове за иркакските пилоти
1
4
 
27
 
! Отговори
балък преди 8 години
САЩ са способни само да рушат и крадат