Стара Загора отбелязва празника на града

Петра Мечева е новият почетен гражданин на града
2
Стара Загора отбелязва празника на града
Снимка: Община Стара Загора

Със света литургия, тържествен военен ритуал за издигане на националното знаме и изпълнение на химна от гост-солистът Александър Крунев започнаха тържествата за празника на Стара Загора, съобщиха от Общината. На 5 октомври 1879 година е положен първия камък за възстановяването на опожарения по време на Руско-турската освободителна война град.

„В този изключително тържествен ден, позволете ми от свое име и от името на ръководството на Община Стара Загора да ви поздравя с Празника на града – 5 октомври! Днес с благодарност и признание поставяме цвете пред камъка, дал началото на възобновителния кипеж за въздигането на града от пепелищата преди 136 години! Днес празнуваме техните мечти и въжделения“,  обърна се към старозагорци ВрИД кмет Йордан Николов.

Той припомни делата на първостроителите на града, намерили сили и кураж да го възродят от пепелищата преди и благодари на всички онези, дали частица от себе си, за да бъде днес съвременна Стара Загора модерен европейски град.

По време на церемонията бе наградена и Петра Мечева - новият носител на званието „Почетен гражданин на Стара Загора", която получи златната огърлица и грамота. С почетен знак на Стара Загора бяха удостоени номинираните за званието – Снежана Дескова и Пенка Павлова.

По традиция от 19 години насам на 5-ти октомври Стара Загора се управлява от “Млад кмет”, като тази година символичния ключ на града получи Доника Желязкова от ПМГ „Гео Милев“.

След церемонията с балони и цветя потегли и празничното шествие, с участието на представителите на областната и общинската администрация, Тракийския университет, културни институти и учебни заведения в града. Кулминацията на празничната програма е големият концерт на „Комиците" под наслов „Аз обичам Стара Загора!", който ще започне в 18,30 ч. В него участват, Любо Нейков, Ненчо Илчев, Петьо Петков, Влади Ампов – Графа, Михаела Филева, Вензи и Били Хлапето. Празничният ден ще завърши с ефектни илюминациии и фойерверки.

От няколко дни жителите и гостите на града се радват и Бирфест, на който гостуват местни и гостуващи популярни рок и поп-банди.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари