Обгазяващият Красново цех – спрян

В момента замърсяването е 13,5 пъти над нормата
7 окт 2015 12:56,
5
Обгазяващият Красново цех – спрян
Снимка: Dnes.bg

Регионалната инспекция по околната среда и водите - Пловдив спря производството на Цеха за дървени въглища в Красново, съобщи пред "Фокус" директорът на РИОСВ Стефан Шилев.

Още по темата

На цеха е дадено предписание да спре производството до постигане на изискванията на закона да няма превишения на вредни емисии във въздуха, добави Шилев. През това време те може да правят експерименти с цел пускане на безвредни инсталации, като измерват емисиите с поръчка от външна лаборатория.

Замерванията на инспекторите сочат, че в момента има превишение на въглероден оксид над 13,5 пъти над нормата. Цехът е глобяван през миналата година. Ако не се изпълни предписанието, следва сериозна санкция, добави Шилев.

Според Шилев, ситуацията не е много сериозна, тъй като цехът има малък дебит, но въпреки това задължително трябва да изпълни наложеното му предписание. Засега няма опасност от цялостно спиране дейността на цеха, тъй като дава прехрана на много хора, които работят там.

Dnes.bg припомня, че проверките на РИОСВ бяха предизвикани от недоволството на жителите от балнеоложкото село. Там от години жителите водят битка за затварянето на цеха. След множество жалби от страна на потърпевшите, Инспекцията по околната среда и водите наложи санкция на фирмата, заради превишаване на емисионните норми. Оказа се обаче, че глобата е едва 50 лв. на месец.

Жителите в продължение на години се оплакват от редовното обгазяване и разказват за задушлива миризма, която се носи от цеха. След скорошните им оплаквания се оказва, че той е заработил с още повече пара. Хората от Красново разказват, че заради производството произведената от тях реколта гине, а повечето деца в селото страдат от белодробни заболявания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
= преди 8 години
Цеха за преработване на мляко с.Домлян от десетилетия замърсява река БЯЛА и почвата по поречието й,но така и до сега никой не е обърнал внимание,че производителя няма пречиствателна станция и продължава да е в нарушение!Ако е в друга държава,няма да му позволят да работи!
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
50 лв на месец глоба???!!! Тия все едно глобяват за *** на обществено място.
1
0
 
5
 
! Отговори
Веселин преди 8 години
Ами сега тези жители да си наемат адвокат и да осъдят държавата,че не си върши работата,иначе няма да се оправят нещата.....