Как се гледат пчелни семейства в градска среда?

Пчелите намаляват, но изчезнат ли те, изчезваме и ние
Обновена: 19 окт 2015 21:30 | 19 окт 2015 17:20,
6
Как се гледат пчелни семейства в градска среда?
Снимка: архив, Ройтерс

Пестицидите, замърсената атмосфера и куп други фактори оказват пагубно влияние върху пчелната популация. За година на територията на Европа изчезват между 45 и 65% от пчелните семейства – явлението е известно като Синдром на празния кошер. За една идея, свързана със запазването на пчелната популация у нас, набираща все по-голяма популярност, разказва екип на Bulgaria ON AIR.

Пчелите са едни от най-полезните насекоми на земята. Изчезнат ли те, изчезва и храната, и човечеството. Представете си, само ако трябва да опрашваме ръчно всички плодни дървета на земята. Това вече се случва на отделни места в Китай.

Заради подобни случаи се раждат кампании за защита на пчелите. Идеята идва и на Захари Занев, управител на голяма верига хипермеркети за градинска техника, които поставят и отглеждат пчелни семейства във всеки един от магазините си в страната.

"Идеята за развиване на градско пчеларство в магазините не е някакво случайно хрумване. Всъщност това показва нашето отношение към изчезващите пчели, към развитието на пчеларството в България.", разказва Захари Занев.

Той е потомствен пчелар. Сега с колегите му отглеждат общо 42 пчелни семейства. Част от кошерите са разположени върху покривните конструкции на магазините, други - наземно, в непосредствена близост до тях.

"За тази година, макар че малко късно започнахме проекта, добихме 700 килограма пчелен мед, който в момента се изследва в акредитираните лаборатории в България, разфасова се и ще бъде дарен на специални социални домове за възрастни хора.", обясни Захари.

"Искахме да покажем, че е напълно възможно в градски условия да бъде произвеждан мед, абсолютно чист, също така искахме да покажем на обществеността, че пчелите не представляват никаква опасност за хората, нито един от нашите клиенти и служители не е пострадал до сега, макар че те са позиционирани на територията на магазина.", допълни той.

С развитието си търговската верига ще развива и пчелините, за да се опълчат поне малко на Синдрома на празния кошер.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Споко! Няма да изчезнем, просто ставаме РОБИ на Новия Световен ред, който се е ПОГРИЖИЛ и вече е направил ИЗКУСТВЕНИ ПЧЕЛИ! Не ми се вярва? Проверете тогава в гугъл!? А междувременно причините да ИЗЧЕЗВАТ пчелите са МНОГОТО ЧЕСТОТИ от всякакаъв род източници, започващи от 100 мегахерца и ЗА СЕГА СТИГАЩИ само до 11 ГИГАХЕРЦА!!! Убийствена честота за всичко, не само за пчелите, но и за хората! Да не забравяме защо "изчезна" малайзийския самалет преди година и половина!? За нови радари естествено
2
19
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ай стига глупости! От 20 и косур години слушам как пчелит в най-скоро време щели да изчезнат(а за това най верочтно се говори още от началото на миналич век), а с тях и растенията, и съответно ние. Да, ама не! Разбира се има места, в които пчелите намаляват заради пестициди или други химии, обаче на същите тези мест растителност си има. Пък и защо хората си мислят, че пчелите са единствените насекоми, които опрашват растения!?
1
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще изчезнат, няма начин, както се замърсява околната среда, така и всичко ще изчезне постепенно.