Летище Пловдив през нощта? Няма такова летище!

Кацането след 22 ч. е забранено, отсече шефът на аеропорта
Обновена: 23 ное 2015 09:36 | 23 ное 2015 09:36,
36
Летище Пловдив през нощта? Няма такова летище!
Снимка: Reuters, архив

Пловдивското летище през нощта не съществува, обясни изпълнителният директор на летище "Пловдив" Владимир Щърбанов пред Нова телевизия.

Щърбанов каза, че работното време на аеропорта е от 6 до 22 ч. "През останалото време няма летище", коментира той и заяви, че няма представа защо аварийното кацане е пренасочено към Пловдив. "Това е въпрос за РВД", обобщи той.

Още по темата

Щърбанов съобщи, че от 2005 г. действат нови стандарти в гражданското въздухоплаване. Именно затова летището в Пловдив е оборудвана за кацане през нощта, както и при изключително ниска видимост. Въпреки това от половин година летището работи само в дневен режим, което прави кацането на самолети през нощта абсолютно забранено.

"Контролите за управление на пистата за изведени на пулта на РВД. Навигационните съоръжения са работели, заходът е направен правилно, но е направен на несъществуващо летище. Това по Закона за гражданското въздухоплаване подлежи на административна санкция", заяви Щърбанов.

По думите му би трябвало от РВД да са пренасочили полетите към Пловдив, тъй като пилотите нямат правомощия да взимат такива решения.

Припомняме ви, че силният вятър вчера отклони два полета на Wizz Air от Валенсия и Дубай от летище София. Те бяха принудени да кацнат на най-близкото летище - това в Пловдив.

В продължение на 2 часа обаче пътниците бяха блокирани в самолетите, тъй като е нямало кой да прикачи стълба към самолетите, по които да слезат пътниците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
Speedy преди 8 години
Malko pari, malak service. Sigur daje i bakshish ne sa ostavili na ekipaja?! Izkarali sa goliam kasmet - bg pilot spitze.
29
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В случая е пилотско недоглеждане.
28
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В AIP на България ясно е написано, че летищния оператор не работи между 06:00-22:00 вечерта. На летището денонощно работи РВД-КУЛАТА, Полиция, Митниците. Което значи, че след 22:00 ако не епредварително заявено кацането то е аварйно. И Оператора т.е. Wizz air. Трябва и да плати за аварино кацане. Друг е проблема, че пилота и OPS на Wizz air са си бъркали в носа и не са си провели предполетната пидготовка както трябва.
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е България,член на ЕС и НАТО боже божее колко мъка има по тоя свят боже!
26
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нема такова летище, нема такава държава.
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Самолетите кацащи над София са в разрез с всякакви Европейски норми и директиви за шумовото замърсяване.И са много и по всяко време на денонощието!Но не виждам нашето правителство да взима някакви мерки,нито пък да се сезират европейските институции.А маршрута минаващ над целия град?Ако някой отвлече самолет спокойно може да го удари в Президенството или в Александър Невски!
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А иначе Летище София наистина е селско и е разположено на най-*** място в Софийската котловина.1-Мъгла поне 4 месеца в годината.2-Поне 25 дена в месеца самолетите кацат прелитайки ниско над целия град.Шума е оглушителен.Живея в центъра и съм свидетел как чужденците снимат самолетите минаващи на 100 метра над тях,като нещо екзотично невиждано в друга столица!
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Vse edno klienti po speshnost da vlizat v magasina, zavoda, bolnicata, gorata, obora, kokosharnika ili bankata izvan rabotnoto vreme na magasina, parkinga i personala?!
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ах, ами ако беше фалкона??? Аааа не, той е в китай!
21
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига глупости! Пилотът и стюардесите бяха фантастични. Вярно е, че чакахме 2 часа в самолета, но това беше докато съберат персонала на летището. Хората си свършиха работата бързо и стояха, докато и последният пътник не се качи в автобус за София. За забавянето на автобусите те нямат вина, авиокомпанията не е поискала автобуси от Пловдив и затова ги чакахме да дойдат от София.
20
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво да трябва да кацнеш по спешност на бг летище и то да ти кажат че не работи - ами то това сигурно е баничарница а!?!Досега си мислех че е праивлно да ни викат *** комшиите, ама мисля че трябва да се коригират на Абсурдистан.
19
1
 
8
 
! Отговори
Рюхо преди 8 години
Смееех
18
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
РВД-това не е ли място за настаняване на роднини на видни политици,с цел получаване на добри заплати без насреща да правят нищо
17
1
 
39
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 8 години
То държава денем няма, вие ревете че едно летище нощем е затворено
16
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако говорим за селско летище няма по селско от това в София. Бакшишите ви карат за 100 лева от Плиска до летището, а самото летище е по-малко от автогара Родопи Пловдив.Около него ima само буренаци ,а махалата ви е слята с пистата, Така че отворко, първо си виж летище София на какво прилича , после говори за другите.
15
1
 
16
 
! Отговори
Асен преди 8 години
Кое е аварийното на кацането?.... Пренасочване на друго летище поради лоши МТО условия. Това се случва по цял свят. Проблеми с техниката, бомбена заплаха, пожар,буйстващ пътник, здравословен проблем на член на екипажа или пътник?.....Какво?... Организацията след кацането не я коментирам.
14
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само с местен шовенизъм не става. Пловдивчани може и космодрум да искат, но това не значи, че могат да имат.
13
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По летището плюят уволнените, жалещи топлите си местенца. Кацане на затворен законно аеропорт е все едно да минеш на червено! Ще го отнесе капитана и диспечера. Капитана го е направил по нареждане на Wizair за икономии, за сметка на сигурността. Така е с нискотарифните компании. Луфтханза си кацна в Букурещ. Как ще кацаш на не проверена писта и то през ноща. Ами ако има препятсвие на пистата в този момент. Луди, за пари е.
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тотев е виновен
11
1
 
21
 
! Отговори
К. преди 8 години
Същата трагедия е и през деня. Немислимо е полет от близо 200 човека да се облужва от 2 паспортни гишета!