25 дни отпуск – едва ли! А 6-часов работен ден?

Новата мярка щяла да накара работниците да работят по-усърдно
27 ное 2015 18:00,
21
25 дни отпуск – едва ли! А 6-часов работен ден?
Снимка: flickr

След като преди седмица независимият депутат Георги Кадиев поиска 25 дни платен годишен отпуск у нас, днес избраникът от ПФ Слави Бинев се обяви за 6-часов работен ден. 

По време на парламентарния контрол той попита социалният министър ще одобри ли намаляването на работния ден.

Още по темата

Патриотът разказа, че това е станало в Швеция наскоро, а според тези, които са го въвели, новата мярка щяла да накара работниците да работят по-усърдно. 

"Намаляването на работното време би могло да се обсъжда, само ако то не доведе до намаляване на доходите", отвърна обаче Калфин. Той припомни и че законодателството ни дава възможност за гъвкаво работно време на българите. 

Социалният министър напомни, че с промени тази година се въведе опция работещите да договарят с работодателите отсъствие и отработване или по-ранно идване на работа и по-ранно тръгване. 

Калфин допълни и че майките имат две години отпуск, а при завръщането им на работа могат да искат да не работят на смени.

"В момента се дава възможност и за дистанционна работа. Аз също го правя, когато е нужно ако някой има да пише доклад, по-добре да е вкъщи, отколкото в офиса, където има още четирима души, които говорят около него по телефона", каза Калфин. 

През тази седмица стана ясно, че платеният годишен отпуск едва ли ще се увеличи от 20 на 25 работни дни, както поиска Кадиев.

Работодателите твърдо се обвиха против предложението, а днес резерви към предложението изрази и министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е БСП, а БНСП= българска националсоциалистическа партияНе подкрепят НИТО едно облегчение за работещите
16
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Депутатите нали имат 60 дни платен отпуск, защо да не може и за бедния народец.
15
3
 
1
 
! Отговори
dp преди 8 години
Хората все още масово мислят за "производителност на труда" и подобни; които не са си отишли, но са приложими към все по-малък брой хора.Огромната част от работните места са ненужни - автоматизацията ги е направила излишни отдавна и продължава да работи в тая посока.В днешния свят разпределението на произведеното от машините става чрез битки с лактии по линия на наследствено-роднинско влияние, това трябва да се адресира радикално акоще имаме бъдеще като вид.
14
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо в бг не се взимат нормално от 2 до 3к лева заплати?Това не е евро а лев смотан.Цените са същите като на запад само че в лева.Ами нека поне се взимат 2,5к лева смотани.Как на запад може тука не.Българина също работи като всички нормални хора
13
4
 
0
 
! Отговори
Лилит преди 8 години
Ооооо, нека да има 6 часов работен ден. Това са толкова много спестени пари за заплати, дори и на базата МРЗ и ставки за труда. Предвид това, че мога да си върша работата с хора, наети на половин работен ден, и това, че няма как да ме задължат да плащам ставка на недосегаеми крави- аз бих била доволна. Най добре щеше да е да има почасово заплащане, но никога няма пълно щастие.P.S. И, моля, нека Калфин да обясни защо ако бачкаш 6 часа няма да ти се плати като за 8. Благодаря предварително.
12
5
 
25
 
! Отговори
Кожогризец ООД преди 8 години
Как смее Калфин да се нарича социалист?! Една идея в полза на работниците не е подкрепил и реализирал! 25 дни отпуск - не иска! 6-часов работен ден - не иска! Този ояденият ли е социалист, който цял живот е бил на топли партийни службици и нищо не знае за истинския труд и истинския пазар на труда?! Какво социално има в него и партията му?
11
2
 
18
 
! Отговори
Божидар преди 8 години
6 часовият работен ден не е утопия, само че преди това трябва да стигнем производителността на труда на западна Европа. Само че след това трябва да се преодолее и натиска на лакомите "капиталисти". Защото в западна Европа отдавна можеше да се работи по 6 часа на ден, ама никой не иска да го направи, защото другарите капиталисти са лакоми за пари.
10
3
 
23
 
! Отговори
нищо ново преди 8 години
Не се учудвам "честните" частници ,ако могат ще искат 25 часов работен ден никакви отпуски и заплати ама някой друг път .По-големи боклу$и от другарите станали господари няма единствено ги конкурира па$мината в парламента която не зависимо от цветовете си е от едно котило.
9
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз съм въвел 6-часов работен ден в моята фирма отдавна, оборота е около 500 хил. лв годишно. Служителите са 3ма и са доволни.
8
24
 
10
 
! Отговори
аs преди 8 години
В бг производителността на работниците е много ниска и те са зле квалифицирани. Един берач на ягоди в Англия е по квалифициран от учител в бг, което се отразява в месечната му заплата. И 24 часа да работи учителя в бг не може да докара дохода на ягодоберача.
7
38
 
2
 
! Отговори
eadarbiznesmen преди 8 години
Въвел съм почасово плащане в моя бизнес. На час давам по 2,50 лв. Така за месец моите бачкатори вземат не по-малко от 400 лв чисто. За тези пари моите работници в огъня влизат за мене.
6
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз пък отдавна предлагам в България да се въведе 4-дневна работна седмица, защото реално прахосаното време от един работник в размотаване за 5 работни дни е около 8ч., тоест колкото един работен ден (особено в търговията, която е 90% от БВП на страната). Освен това парите за заплати, поддръжка и оперативните разходи, които могат да се спестят са в пъти повече от реалната продукция, която излиза от средностатистическия работник за този ден.
5
2
 
3
 
! Отговори
Energia saga преди 8 години
Zaplata na bg raboten chas ot 60 minuti za 49, 8578 stotinki li e tova v bankovata bg systema?
4
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Австрия масово са на 4 дневна работна седмица. Един познат ми се оплакваше, че в неговата фирма работели и в петък до 14 часа. Чувстваше се дискриминиран. Но се успокои с факта, че като навсякъде взема 14 заплати, една великденска и една коледна.
3
9
 
8
 
! Отговори
DOIC преди 8 години
ХА ХА ХА ХА ХА ТЕЗИ МУТРЕТА ВИ ВЗЕХА ЗА КАРАКУДКИ! ПО УСЪРДНО ДА РАБОТИТЕ!!!! ХА ХА ХА ХА ХА ХА. ТЕЗИ МЕ СПУКАХА ОТ СМЕХ. ТУК В ГЕРМАНИЯ РАБОТЯ ПО 5 ЧАСА А ВЗИМАМ ЗАПЛАТА ЗА ПЕТ ЧОВЕКА КАТО С ВАШИТЕ ЗАПЛАТКИ. А ВИЕ КАК СТЕ ЗА КОЛКО БАЧКАТЕ НА МУТРЕТАТА В ТИКВОЛАНДИЯ РАЯТА?????
2
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А бе, я направо само заплати да дават! К'во ша ходим на работа! Хайде честно се замислете, колко познати имате, собственици на фирми, които почиват по 20 дни в годината. 20 дни са четири седмици, почти цял месец. Може да няма къде да се върнеш след подобен отпуск. Апропо в САЩ няма платен отпуск.
1
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ахахахаахха точно Бинев за 6 часов работен ден.... гледам и не вЕрвам на ушите си....