21 загинали при битови пожари от 1 октомври насам

Най-уязвими са децата и възрастните хора
1
21 загинали при битови пожари от 1 октомври насам
Снимка: архив, БулФото

В началото на отоплителния сезон статистиката сочи тревожни данни за инцидентите с битови пожари.

Само от 1-ви октомври досега са загинали 21 души и са пострадали 34 изцяло и само в битови пожари, свързани с използването на отоплителни, нагревателни уреди, късо съединение, неправилна работа с открит огън, каза главен инспектор Стефан Стефанов, началник на сектор "Превантивна дейност" в ГД "Пожарна безопасност и защита на населението", пред БНР.

Най-уязвими от подобни инциденти са възрастните хора и малките деца.

Всяка година преди студентския празник и тържествата за Коледа и Нова година органите за пожарна безопасност и защита на населението правят контролни проверки на местата за празнуване. Превантивна дейност се осъществява и по отношението на използването на отоплителни уреди в дома.

От началото на месец ноември сме стартирали такава кампания за проверка на клубове, ресторанти, дискотеки, хотели, почивни станции и хижи, които са свързани с празниците, каза комисар Георги Толин – началник на отдел "Държавен контрол" в ГД ПБЗН.

До момента са проверени 1290 обекта. В 334 случая са констатирани нарушения на правилата и нормите за пожарна безопасност и са връчени предписания.

Констатираните нарушения са незначителни – липса на организация в обектите, липса или непроверена пожарна техника и съоръжения, заключени втори евакуационни изходи или струпани горивни материали пред тях.

"В четири от случаите имаме по-сериозни нарушения, за които нашите служители, осъществяващи държавен противопожарен контрол, са предприели съответните превантивни административни мерки, което ще рече спиране на използването, но не на целите заведения, а на тази част от заведението или обекта, която не отговаря на изискванията за пожарна безопасност", обясни комисар Толин.

Той подчерта, че проверките ще продължат и по време на празниците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Споко, скоро ЕК ще ги отучи да се топлят и проблемите ще изчезнат!