Горете сухи дърва, ако искате по-чист въздух

Топлят повече, а и намаляват с 40% замърсяването
Обновена: 28 дек 2015 22:39 | 28 дек 2015 22:15, Камелия Цветанова
34
Горете сухи дърва, ако искате по-чист въздух
Снимка: Булфото, архив

В разгара на зимния отоплителен сезон екоминистерството напомни за някои съвети, които ще помогнат във въздуха да се отделят по-малко фини прахови частици, вредни за човешкото здраве.

В страната много голям брой домакинства се отопляват на дърва. Затова директорът на дирекция "Опазване чистотата на въздух" Иван Ангелов напомня, че горенето на сухи, а не на току-що отсечени дърва, ще намали с над 40% отделяните емисии на фини прахови частици.

"Най-добре е дървата да се оставят да изсъхнат по естествен път за около година. Ако обаче това е трудно, хората, които се отопляват с дърва, могат да ги купят през април-май и до началото на зимния сезон (ноември-декември) те вече ще бъдат изсушени значително", обяснява Ангелов, цитиран от пресцентъра на МОСВ.

Той препоръчва хората да не купуват дърва в последния момент преди отоплителния сезон и веднага да ги горят, добавя експертът.

"Друга важна полза за хората от горенето на сухи дърва е, че те са по-калорични, тоест с по-малко дървен материал ще се постигне желаният комфорт на отопление", казва още Иван Ангелов.

Много е важно също така комините да са добре почистени от сажди.

"Ако хората се отопляват с въглища, те също могат да предприемат определени стъпки, с което да допринесат за по-чист въздух. Могат да купуват въглища с по-високо енергийно съдържание, защото те съдържат по-малко сяра и пепел и съответно при изгарянето им се емитират по-малко вредни вещества. А и такива въглища са с по-високо енергийно съдържание и за сезона ще е нужно по-малко количество. При покупка на въглища е добре да поискате от продавача сертификат за калоричността им", казва още Иван Ангелов.

МОСВ за пореден път информира, че няма европейска директива, която да налага забрана на отоплението с дърва и въглища, считано от 2016 г. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
--- преди 8 години
Дървата, независимо дали чисти или нечисти, са най-тежкият случай на еко-разруха.Едно дърво преработва средно на год. ок. 40-45 кг въглероден двуокис. Когато бабата-отличничка му свети маслото, заедно с още други 9 тези 10 дървета вече ги няма-гейм овър.За една година липсата на тези дървета ще остави 450 кг. въглероден двуокис необработен в атмосферата. За десет години това прави 4.5 тона въглероден двуокис. Няма такива въглища, които в еквивалент на дърва от 10 дървета да изгорят 4.5 т CO2
22
0
 
0
 
! Отговори
... преди 8 години
Дървата са част от проклятието на общите блага-безплатни за ползване, но понеже ги ползват лица с разрушително комунистическо мислене много скоро ще разкажат майката на нещата. И тук не говорим за някаква абстрактна природа-става въпрос за нашия личен метаболизъм и директно за здравни последици.Когато бабата-отличничка от Смолян и Екологията съветват по TV да секат гори от април за да изсъхнели дървата до зимата, това означава че тези хора не секат сухи дървета-те секат жизнени и здрави дървета
21
0
 
0
 
! Отговори
... преди 8 години
Дървата и въглищата са разруха за екологията, икономиката и социалната психика.След като твърдите частици са 100% над критично канцерогенните нива да се забранят всички въглища и дърва-нито сухи дърва, нито черни вътлища.Енергийно слабите правят такива бели, че ще ни вкарат много скоро в раковата. Единствената надежда е те да заминат преди това, преди да са изсекли и последните дървета от авенюто на СливницаЩе се *** с нещата, но ще стане интересно когато нещата започнат да се *** с тях
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пълни ИЗТРЕЩЕЛНИЦИ!!Съветват???ЗАКОНИ ТРЯБВАТ а не съвети бе смешници.ИЗТРОВИХТЕ хората!Тази държава върви на самотек.Прости и крадливи управници избрани от диваци.
19
0
 
2
 
! Отговори
Факт преди 8 години
Не само демократите изсичат горите на България. Освен демократите, горите се изсичат и от ония дето обичат да живеят в гета.
18
3
 
1
 
! Отговори
до Петров преди 8 години
НЕ демократите изсичат горите. а БИВШИТЕ И НАСТОЯЩИ КОМУНИСТИ И ТЕХНИТЕ НАСЛЕДНИЦИ, БАРАБАР С МАФИЯТА КОЯТО СЪЗДАДОХА!
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
уМНИТЕ ДЪРЖАВИ, газифицират жилищата на хората и не замърсяват въздуха, а такива като БГ си сечат корите, унищожават природата за векове напред, а може и безвъзвратно, но наши хора от партийните мафии трябва да живеят добре.
16
1
 
6
 
! Отговори
ПЕТРОВ преди 8 години
ГОРИТЕ СА ПРЕПЪЛНЕНИ И ПРЕЛИВАТ ОТ ПАДНАЛИ СУХИ ДЪРВЕТА ,НО АЛЧНИТЕ ГОРСКИ СТОПАНСТВА НЕ ПУСКАТ ХОРАТА ДА ПРИПАРЯТ ДО ГОРАТА И СИ СЪБЕРАТ ТАКИВА ДЪРВА С МАГАРЕНЦЕТО ! ЗАЩОТО ИМА ОПАСНОСТ ХОРАТА ДА ИМ ВИДЯТ ДАЛАВЕРИТЕ ,КАТО ИЗСИЧАТ ОГРОМНИ СТОГОДИШНИ ДЪРВЕТА И ГИ ИЗНАСЯТ С ТИРОВЕТЕ !ТОВА Е ,ГОСПОДА ДАЛАВЕРАДЖИИ - "ДЕМОКРАТИ " И НЕ САМО ГОРСКИТЕ , А ЦЯЛОТО ПРАВИТЕЛСТВО ! ИНАЧЕ , "БЛАГОДАРИМ" ЧЕ СТЕ СЕ ЗАГРИЖИЛИ ЗА ЧИСТИЯ НИ ВЪЗДУХ .СПРЕТЕ С ТЕЗИ ДАЛАВЕРИ НАРЕЧЕНИ КОНЦЕСИИ И НЕ САМО В ГОРИТЕ !
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прав е директорът.Ама е забравил да уточни,че сухите дърва са идеални само за пиролизни котли и печки,където топлото идва от изгаряне на газа, произвеждан от тлеенето на дървото,а не на самото дърво. Да,ама такива устройства струват няколко хилки,та баба ти на село със 100 лв пенсия ще си ги купи,мислейки за екологията на кукуво лято...Дет се викаше в оня филм, тати ще ми купи колело, ама друг път...Така че такива съвети от директори - айде нема нужда....
14
1
 
3
 
! Отговори
Джукър преди 8 години
До 20Предупреди баба ти, да не вземе покрай климатиците да плати и за сложна операция плащайки на мнимен доктор :))
13
3
 
9
 
! Отговори
Не ме занимавайте преди 8 години
Вчера се обади баба ми , капарирала 2 климатика и 3 радиатора , та днес изхвърлих кюмбето със все кюнците , да се освободи място за придобивките - пък вии продължавайте да гълтате пушеци и да ринете пепелаци
12
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вземете, сега тоя КАПИТАЛИЗЪМ.Дишайте свободно тая ПУШИЛКА. Вземете, сега тая ДЕМОКРАЦИЯ.Вашите деца и те на воля да дишат пушакът навън.Поклонете се пред БРЮКСЕЛ,защото те мислят за Вас и Вашите деца.Вече знам, АНТИХРИСТ Е ЖИВ И НИ УБИВА БАВНО. Не се притеснявам притеснявайте в дробовете на Вашите деца са започнали необратими процеси. Всички те са свързани с РАК.Скоро всички ще бъдем при нашия СЪЗДАТЕЛ. Скоро и чиста вода и въздух ще са мит. ДА ЖИВЕЕ ЕВРОПА,ДЕМОКРАЦИЯТА И КАПИТАЛИЗМЪТ
11
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НАРОД ЛИ СТЕ ИЛИ ***?ДА СЕ ДИГНЕМ И ДА СПРЕМ ТОКА ЗА ЕДИН ДЕН. СТАЧКА. НЕ СЕ ДИША В СОФИЯ. ПО-ЗЛЕ Е И ОТ ВРЕМЕТО ПРИ БАЙ ТОШО.ДЕМОКРАЦИЯ,КАПИТАЛИЗЪМ... ПСЕВДО РЕЖИМ, КРАЖБИ И ПУШИЛКА. ЕТО ТОВА Е ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ.ИМА ЛИ ЧИНОВНИЦИ ОТ БРЮКСЕЛ,КОИТО ЧЕТАТ ТОЯ ФОРУМ?БРЮКСЕЛ ПРЕВЪРНА БЪЛГАРИЯ В ТЪМНА ИНДИЯ ОТ 10 ВЕК СЛЕД ХРИСТА.
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ман_густа? Защо филтрират думата "Ман_густа"? :)
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПОКРАЙ СУХОТО,ГОРИ И МОКРОТО А И Е ЕКОЛОГИЧНО ПИТАЙТЕ БАБИТЕ СИ КАК СЕ ИЗКАРВА ДО 90 САМО НА ДРЪВЦА АКО НЕ БРОИМЕ МАВРУДА И ПЪРЖОЛКИТЕ.
8
6
 
11
 
! Отговори
Иван преди 8 години
какво против въглищата и дървата имате? Аз си имам нова къща и вместо с тези простотии инфрапанели си карам на дърва въглища. Няма нищо по добро от това. Иновациите си ги налагайте на прозападнозаслепените. От иновациите признавам горе на покрива слънчевите батерии. Това и в комбинацийка с гореизброеното съм независим от външните условия.
7
2
 
6
 
! Отговори
Дърт Крейзър преди 8 години
50-60 лв за кубик дърва хич не ми изглежда да е евтино , това лято взех да разчистя малко двора и за няма и нищо резачката издуха литър масло , да не говорим цепене , носене , ако си на село бива , ама туй в големите градове е абсурдно
6
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В 21-ви век ни върнаха на дърва и въглища - със същото, с което са се топлили преди 100 хиляди години. И после ми плещят за научен прогрес и ала-бала.
5
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Точно най икономични са не сухите дърва. Сухото гори за половин час. Друго си е влажното. Слагаш два три и гори цял ден. Отоплява бавно но постоянно. Сухото прави жега за половин час и изгасва.
4
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ние сме най тъпата нацияВместо да направим ток и газ на поносими цени и да мислим за високи доходи.....ние сечем поголовноУнищожаваме тъпчем така все едно след нас няма да има живот