При разкопки откриха златна монета на Юстин І

Находката от Ахтопол е изключително добре запазена
6

Златната монета. Снимка: Община Царево

Златна монета на император Юстин І е открита при разкопки в Ахтопол, съобщиха от община Царево. 

През археологически сезон 2015 г. Общината и Министерството на културата финансираха проучването на "Късноантична и средновековна крепост – гр. Ахтопол". Ръководител на екипа беше д-р Андрей Аладжов от Националния археологически институт с музей при БАН, а участие в разкопките взеха множество доброволци от България, Холандия и Канада. Основната цел на археолозите беше цялостното проучване на северната порта на крепостта Агатополис.

В резултат на двумесечен труд специалистите са разкрили външното лице на северната порта, вътрешността на двете фланкиращи кули, антична сграда от периода на Късната римска империя, некропол от Късното средновековие, както и опожарени сгради от началото на ХХ век.

Най-интересна се оказва каменна сграда, предшестваща укрепяването на града. Това опожарено късноримско жилище показва каква е била съдбата на римския Ахтопол в периода на Великото преселение на народите, когато хуни, готи, вандали и други народи започват да опустошават Източната римска империя, след средата на ІV век. Неслучайно след тези събития Ахтопол е укрепен с мощна крепостна стена. Сред най-интересните находки са глинени лампи, стъклени съдове, флакони за парфюми, луксозни блюда и множеството монети.

При разкопаването на западната кула е установено, че тя е преправена. Характеристиките на градежа го датират в Късното средновековие. Този бърз ремонт вероятно е отглас от разрушителните нападения срещу Ахтопол от флота на Генуа през 1352 г. Доказателство за това са и множеството открити гюлета.

Най-важният резултат постигнат през 2015г. според археолозите е стратиграфският анализ, на базата на който с голяма точност се датират строителните периоди на крепостта. Открита е златна монета на император Юстин І (518-527).

Монетата е изключително добре запазена, не е била в обращение, тъй като все още е с производствения си гланц, което означава, че тя е отлично доказателство за изграждането на крепостта в началото на VІ век.

Многобройните монети на императорите Юстиниан І (527-565) и Маврикий (582-602) са от втория строителен  период - третата четвърт на VІ в. Последните ремонти и преправки на фортификационните съоръжения следва да се датират в средата  на ХІV - началото на ХV век.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: Царевозлатна монета
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
1
 
! Отговори
Том преди 8 години
Какво ни дреме за някаква *** монета след като след 30 години България няма да я има, ще се е сгромолясала от радикално изменения етнически баланс!
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е тоя русокосия на снимката си е типичен българин.Даже не са му криви краката.
1
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Византийско евро, истинско злато гарантирано от Империята - нищо общо с ментетата, издавани от цървулите в Брюксел!