Спират колите без "Гражданска", КАТ готви правила

Не е ясно кой точно ще изпраща уведомителните писма на хората
16 яну 2016 09:56,
119
Спират колите без "Гражданска", КАТ готви правила
Снимка: Булфото

Близо 350 хил. автомобила без задължителната застраховка "Гражданска отговорност" ще бъдат дерегистрирани от КАТ.

Процедурата за това обаче предстои да бъде изготвена, след което ще започне и самата дерегистрация на колите без полица. Ще бъдат изготвени подзаконови нормативни актове, като в разработването им ще се включват Комисията за финансов надзор (КФН) и полицията, обясни пред "Стандарт" Диана Евстатиева, член на УС на Гаранционния фонд.

В новия Кодекс за застраховането, който влезе в сила от началото на годината е посочено, че КАТ трябва да дерегистрира автомобилите без "Гражданска отговорност" като собствениците им трябва да бъдат уведомени за това.

А когато си направят застраховка, колите автоматично отново трябва да получат регистрация и право да се движат по пътищата. Още обаче не се знае кой точно ще изпраща уведомителните писма.

Това предстои да бъде описано в процедурата, която още не е изготвена, каза Диана Евстатиева.

Писмата може да се изпращат или от Гаранционния фонд, който поддържа базата с данни за всички коли без полици, или от КАТ, които реално ще извършват дерегистрацията след като получат списъка с тези автомобили.

Кога точно ще започне самата дерегистрацията на колите без "Гражданска отговорност" зависи от това кога ще бъдат изготвени подзаконовите нормативни актове, в които ще се уточнят всички процедури.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.