Абразията изяжда по 25 дка на година от България

Скоростта на разрушаването е по-висока на север
Обновена: 3 фев 2016 07:59 | 3 фев 2016 07:26, Камелия Цветанова
15
Абразията изяжда по 25 дка на година от България
Снимка: Булфото, архив

Вследствие на разрушаването на бреговата ивица от абразията в Черно море България губи годишно около 25-26 декара площ от своята територия. Това разказа в интервю за БТА и. д. директор на Института по океанология във Варна проф. Веселин Пейчев. Той разкри, че скоростта на процеса по нашето крайбрежие не е еднаква.

Според експерта проблемът с абразията е еднакъв по света, но все още няма универсален метод за противодействие на процеса.

Абразията е разрушаването на бреговете под действие на морското вълнение и теченията, обясни проф. Пейчев. Тя е два вида. Едната е бреговата абразия, при която се разрушават бреговете, а другата е дънната, при която се удълбочава самото дъно, макар и с по-малка скорост.

По думите му абразията е повсеместно разпространена във всички водни басейни. По нашите брегове тя продължава през последните 10 000 години, откакто се покачва нивото на Черно море. За този период е "срязан" целия шелф - някъде около 30-40 километра от сушата са се превърнали в дъно на море поради този процес.

На първо място сред основните фактори за появата на абразията е повишаването на морското ниво, което се наблюдава непрекъснато и понастоящем.

Вторият фактор е какъв е геоложкият строеж на брега - дали са здрави скали или такива, които се разрушават по-лесно.

При абразията има сезонност. При силно бурно вълнение, което преобладава през есента и зимата, разрушението е по-голямо. През лятото то е минимално. Това зависи от вълновата обстановка, от къде идват вълноопасните направления - откъде духа вятърът и генерираните от него вълнения.

Нашето крайбрежие е с разнообразен геоложки строеж, който оказва влияние върху скоростта на протичане на процесите на разрушаване на бреговата ивица. По северното крайбрежие скалите са по-слаби и там скоростта на разрушаването е по-висока, докато на юг от Бургас има здрави вулкански магмени скали и там скоростта й е ниска - някъде около 1 сантиметър на година.

Най-видимо е въздействието на вълните при Крапец и Шабла, там скоростта на влизане е от порядъка на 1.70-2 метра на година, защото брегът е изграден от льос. Рушенето на Добруджанската брегова ивица средно е 30 см на година. По на юг - около Балчишкия и Варненския залив, скоростта на абразията е около 10-15 сантиметра на година. Приблизително същата е скоростта на въздействие на морето и южно от нос Галата - 8-9 сантиметра при Равда и Несебър. При нос Лахна, между Поморие и Бургас тя достига около 2 метра. Южно от Бургас за цялото крайбрежие тази скорост е средно от 8 сантиметра на година. Така че годишно България губи около 25-26 декара площ заради навлизането на морето в сушата и разрушаването на бреговете, обясни специалистът.


Борбата с абразията е много трудна, разказа проф. Пейчев. Брегоукрепителните съоръжения са скъпи и не винаги са ефективни. Най-добрата защита е плажът, а където има естествени плажове, вълновата енергия се гаси в пясъка и брегът остава запазен. Така че много добър способ за защита е изграждане на изкуствени плажове. У нас опитът с такива плажове е скромен. За пример са плажовете по крайбрежната алея на Варна между буните, те са изкуствено създадени чрез метода "байпас". За тяхното изграждане беше взет пясък от дълбочина 10-15 метра от морето и насипан върху брега. Така бяха създадени тези плажове, които спасиха разрушаването на брега на Морската градина на Варна, поясни експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
А всички тука ***, скочили да защитават неуката особа от женски пол станала кой знае как журналистка , вземете се гръмнете с псевднаучните си довди, абразия било, да бе да...Има тълковни речници, има нормални речници, има дори за ***, уикиречник, където като за по прости обикновенно е обяснено!!!! Познанията ви по български език са направо смешни, да не говорим с какъв акъл скочихте да защитавате думата Абразия че била правилната ...
10
0
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
До 7: Абе пич, я провери тълковния речник и тогава говори глупости.. Ерозия се нарича и при изчезване на брегова маса, скали, или почви под въздействие на вълните, водата тоест... Ерозия е и при свлачища причинени от наводнения дори, или реките... Абразия се изпозлва при съвсем други случаи, например, абразивни материали, абразивни сапуни, гъби и така нататък... Вземи научи езика си , както и тази журналистка да вземе научи кога кое се изпозлва.. И двете думи се ползват но при различни случаи .
9
2
 
3
 
! Отговори
Д0 10 преди 8 години
Учебниците по български са едно...науката съвсем друго нещо..не ги бъркай!!! Термините вкарани от чужбина често запазват оригиналното синаименование...правилно са го написали журналистите- не се газирайте
8
3
 
1
 
! Отговори
До 9 преди 8 години
От коя година ерозия бе заменена с абразия в учебниците на български? Знам, че сега го има този термин в учебниците, но това е въпрос на познаване на българския език или по-точно на непознаването му.
7
1
 
3
 
! Отговори
До 8 преди 8 години
Думата "абразия" идва от латински и в учебниците по геология в България се нарича АБРАЗИЯ. Пак е ерозия, но породена от дейността на морските вълни-механична и химична дейност-се нарича АБРАЗИЯ!!!!!!!!!!!!!!
6
2
 
1
 
! Отговори
До 7 преди 8 години
В българският език няма абразия. Има я в други езици. И странно ми звучи това което си написал: "Преработването на морските брегове от дейността на морската вода се нарича АБРАЗИЯ", най-малкото защото това "преработване" никога не е в чист вид само от морските вълни, а винаги има и нещо друго - вятър, вода, вкл.. и сняг, температурни разлики и разбира се на български не се нарича "преработване", а разрушаване или промяна на релефа, т.е. ерозия.
5
1
 
2
 
! Отговори
До наблюдател преди 8 години
Ерозия е изветряне пречинено от дейността на вятъра, водата /дъжда/, реките, температурните колебания. Преработването на морските брегове от дейността на морската вода се нарича АБРАЗИЯ!!!!
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ерозия или амбразия?Зависи къде и кога е учил човекът и дали знае български. За съжаление небългарските думи като амбразията се вкарват в българските учебници от хора, които не знаят добре български. Така е и с много други думи, които ги няма в българският език, но разни невежи люде са ги наложили.
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гепаджийте малко се вълнуват - няма как да се асфалтира!
2
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На кой му пука за безлюдни брегове и територия населявана от пингвини и падари !
1
6
 
8
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Значи абразията било :))) Браво бе, а ЕРОЗИЯ тогава какво е след като е абразия :)))...