Откриха псевдочума по птиците в село Ненково

Умъртвени са близо 300 птици, болестта не е опасна за човека
Обновена: 6 фев 2016 22:08 | 6 фев 2016 21:57,
4
Откриха псевдочума по птиците в село Ненково
Снимка: Булфото

Констатирано е огнище на "Нюкясълска" болест по птиците в кърджалийското село Ненково, няма огнище на птичи грип в страната. Това съобщиха за "Фокус" от пресцентъра на БАБХ.

Болестта засяга домашните, както и дивите птици, но болестта не е опасна за човека. Областна дирекция по безопасност на храните град Кърджали е взела проби от умрели домашни птици, след като собствениците им са информирали за смъртността.

Лабораторните резултати доказват, че птиците са умрели от Нюкясълска болест (Псевдочума при птиците). Не е констатирано наличие на птичи грип.

С цел ограничаване и ликвидиране на болестта Българската агенция по безопасност на храните незабавно предприе мерки съгласно европейското законодателство, тъй като болестта причинява значителни икономически загуби в птицевъдството. 

Близо 300 птици в селото са умъртвени по хуманен начин. Днес е извършена ваксинация в 3 киломeтровата зона около огнището. 

Всички животновъдни обекти с възприемчиви за заболяването птици са дезинфекцирани. Всеки ден се извършват клинични прегледи в 10 километровата зона около огнището. Вероятната причина за появата на "Нюкясълска болест" е чрез дива водоплаваща птица.

 

 

 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Чингиз Хан преди 8 години
Псевдочума?????????? Няма такава болест, Валерия, пак oсра нещата....
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво ли да чакаме още? БАБХ нямат нито капацитета нито средствата, а още по-малко авторитета, да се сборят с едно такова заболявоне, та много ми е интересно до къде ще стигне - Стара планина или ще я прескоочи. 300 птици са в 10-30 къщи, вие предполагайте, колко не са били убити.