Премръзналите мигранти – в стабилно състояние

Мъж и жена ще останат още няколко дни в Реанимация в МБАЛ-Бургас
Обновена: 7 фев 2016 12:12 | 7 фев 2016 12:01, Красимир Ангелов
84
Премръзналите мигранти – в стабилно състояние
Снимка: Булфото

Премръзналите мигранти, които снощи бяха транспортирани в МБАЛ-Бургас от околностите на Малко Търново, са в стабилно състояние, съобщи изпълнителният директор на МБАЛ-Бургас д-р Георги Матев.

Още по темата
Той уточни, че в късните часове на събота вечер в Спешното отделение на Бургаската болница са приети общо 15 души с различни степени на измръзване – предимно на краката. 11 от тях са деца, а останалите 4 са възрастни. При приемането им веднага е сформиран екип от реаниматори, хирурзи и детски лекари, които преглеждат пациентите.

Четири от децата  са хоспитализирани в Отделението по обща хирургия, шест са настанени в Детско терапевтично отделение и едно в Отделението по гастроентерология. Всички  са в стабилно състояние, като едно  от тях е с по-тежка степен на измръзванe, но вече е добре и също няма увреждания по краката.

"В 02:00ч. през нощта в МБАЛ-Бургас са транспортирани мъж и жена, които са намерени по-късно. Заради хипотермията те са били в критично състояние и са приети в Реанимация в кома. Под интензивните грижи на лекарите, пациентите вече са стабилизирани и са контактни", посочи д-р Матев.

По думите му двамата ще останат в болницата още няколко дни, докато се възстановят напълно. Децата пък най-вероятно ще бъдат изписани в рамките на утрешния ден.

В Катедра "Съдебна медицина" са транспортирани телата на двете починали жени, които са намерение в същия район. Едната е на видима възраст около 16 години, а другата около 30. Предстои да бъде извършена аутопсия.

Същевременно МВР публикува официална информация за случилото се събота. Към 17.40 часа вчера граничен наряд от ГПУ-Малко Търново е забелязал група от 19 души в района на местността "Бърдце" в Странджа.

Снежната покривка достигала 50 см, а хората били във видимо влошено здравословно състояние. Веднага са започнали спасителните действия на екипите, поради тежките планински условия и състоянието на откритите чужденци, се наложило те да бъдат пренасяни на ръце до палатка на граничния наряд, за да им се окаже първа помощи и да бъдат изведени до път, достъпен за изпратената от ГПУ-Малко Търново високопроходима техника.

Организиран е превозът им от два автомобила на ГПУ и една линейка на ЦСМП. На място пристигналият медицински екип е установил смъртта на момиче на видима възраст около 14 години и на около 30-годишна жена, съобщава МВР.

Благодарение на бързата реакция на граничните служители останалите 17 от пострадалите, сред които четирима мъже, три жени и 10 деца, са спасени и настанени в болница. Чужденците са без документи за самоличност, по първоначални данни - граждани на Ирак и Афганистан. Те вече са под лекарско наблюдение. От "Червен кръст" - Бургас са осигурени хранителни продукти и помощ за пострадалите чужденци.

Предстои установяването на тяхната националност и начинът на преминаването им на територията на страната ни, съобщава вътрешното ни министерство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Къде е онази бъчва за туршия - Бъчварова да ги впрегне тези протестиращи полицаи, дето се борят само за заплатите си, а пред други заплахи за държавата и народа треперят като листове и са по-ниски от окосена трева?
54
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига сте ни досаждали с тези пришълци-*** бе! Що не кажете бабите и дядовците с по 160 лв. пенсия как мръзнат по селата и на тъпанарската ни и мут.рен.ска държава не й пука? Освен това разни мургавелести го.*** ги пребиват и обират най-безцеремонно. Къде е онзи урун.гел Борисов да се погрижи за тях? Какво ми се грижи за разни изме.кяри, придошли от незнам си къде и тръгнали за на майките им оная работа? Егати и лицемерието и наглостта.
53
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сума ти турци от турската армия преминават в Европа, разпределят ги. И не искат да знае никой, че са турци, затова хвърлят тескерета, естествено, че ще кажат, че са от Афганистан или Ирак. От време на време каналджиите пускат жени и деца, но в лошото време, за да се случи някоя такава " трагедия" , за са смекчат сърца та на хората. На западняците може би, нашите хич да не се опитват. Ние сме *** балканджии с глави, облицовани със съветски бетон. Нашите деца като мръзнат на афганеца пука ли му
52
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименНАЛИ ТУРЦИЯ ВЕЧЕ ПОЛУЧИ 3 МИЛИАРДА ЕВРО ПОДАРЪК ОТ ЕС,ДА ОСТАНАТ ТАМ.ЗАЩО ГИ ПРИЕМАТЕ И ОБСЛУЖВАТЕ-ДА СЕ ВЪРНАТ И ДА СИ ПЛАТЯТ ЛЕЧЕНИЕТО.БЪЛГАРИТЕ ТАКА ЛИ НИ ОБСЛУЖВАТ В БОЛНИЦИТЕ?
51
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако бяха отишли в Саудитска Арабия Обединените емирства нямяше да измръзнат.Не ги жаля и не ги искам.Политиците ни да се взимат в ръце и да пазят границата а нелегалните да връщат в Турция.Защо НАТО не пази границите на Европа.От кого НАТО пази небето ни-май от себе си.
50
0
 
34
 
! Отговори
БББ преди 8 години
Много се загрижиха за тези премръзнали бежанци .Що не видят колко премръзнали БЪЛГАРСКИ ПЕНСИОНЕРИ има ама на кой му пука нали не е бжанец
49
0
 
22
 
! Отговори
bobo преди 8 години
Кой ще им плати лечението?Разбира се, че ние.Както и на спасените от отравяне с метилов алкохол.
48
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой ще плати за лечениет им? Да вярвам че боко ще сложи ръка у джоба си!
47
0
 
15
 
! Отговори
да преди 8 години
До минаващнормално е средствата за масова дезинформация да се опитват да ни манипулират, но уви - дебели балкански глави сме и се гордеем с това. Трябва ни малко повече родолюбие и борбемост за отстояване на националните си интереси.
46
1
 
19
 
! Отговори
минаващ преди 8 години
Боже,какво световна новина-някакви нахални мигранти,незаконно прекосили границата ни дори ги лекуваме,да не настине семето им?!Смърт на такива ***!Да се връщат на изходната точка и то с шутове и картечни откоси!
45
0
 
29
 
! Отговори
за България преди 8 години
Моментално затваряне на границите на Р.България и пълна охрана на всички граници по модел от 70 години. Това като начало .
44
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
СТАБИЛИЗИРАНИ И ГОТОВИ ДА ПРЕВЗЕМАТ ЕВРОПА,ТЯ ТОВА И ЗАСЛУЖАВА БЕЛИЯТ ЧОВЕК ЩЕ СЕ ИЗНЕСЕ В ПЛАНИНИТЕ А ТЕЗИ ЩЕ ЗАВЛАДЕЯТ ГРАДОВЕТЕ И ТОВА ЩЕ БЪДЕ КРАЯТ НА ВИСОКОИНТЕЛИГЕНТНИЯ РАЗГЛЕЗЕН СНОБ.
43
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А кой ще плати за лечението !?
42
1
 
37
 
! Отговори
цък преди 8 години
Тези са като *** бе, нищо не ги спира - ни студ, ни жега!Почустват ли аромата на храна насекомите се превръщат в напаст!
41
0
 
62
 
! Отговори
Искам да знам преди 8 години
САМО един въпрос--клиничната пътека на тези кога свършва???Защото моя дядо го изгониха от болницата с гнояща рана--защото му свършила клиничната пътека........А е работил 50 години за тази държава.
40
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако в студа продължават да прииждат, то в топлото време ще са непрекъснат човекопоток. За какво тогава ще дава Европа 6 000 милиона евро на Турция?! Докога границите ще бъдат пречка само за нормалните хора, а паплачта ще си ги минава като в праисторическите времена, но пък ще очаква социално отношение и придобивки като при победил комунизъм?
39
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
4римата възрасти явно водят децата за сексуална експлоатация.В Арабските страни жената е само за разплод,децата за удоволствие.Самия им пророк е пример за това.Особено в Афганиста.
38
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
и сега какво? останалите 17 ще ги чакаме да изпукат цял живот, а можеше да стане от веднъж.
37
1
 
26
 
! Отговори
е да де преди 8 години
Така наречените джурналисти хайде веднаж поне напишете нещата с истинските им имена ,а именно това не са бежанци това са нарушители на държавната граница за бежанците има КПП-та през които трябва да минат и да бъдат регистрирани. На тези в случая мястото им е в пандиза и между другото кой ще плати за престоя им болниците или както винаги от гърба на хората ще дойде всичко.
36
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
само едно не схванах: кога е делото срещу навлеците и кога ще бъдат наказани? и как ще ни върнат налетите в лечението им пари? защото ако нямат намерение да се издължат на българските данъкоплатци, по-добре да умрат още сега.