Студеното време вдигна сметките ни за ток

64 лв. средно плащат абонатите в Западна България за януари
29
Студеното време вдигна сметките ни за ток
Снимка: flickr

64 лв. е средната сметка за ток в Западна България през януари. Увеличението е с 28% спрямо фактурите за потреблението през декември, съобщиха от ЧЕЗ.

Фактурите обхващат новогодишните празници и двата периода с по-съществения застудявания през първата и третата седмица на януари.

Данните за потреблението и средната сметка в Западна България са аналогични с тези през миналия януари, когато средната консумация бе 346 квтч, а средната фактура бе 63 лв., посочват от дружеството. Средното потребление този януари е 349 квтч.

В сравнение с декември 2015 г. консумацията на клиентите на ЧЕЗ през януари е нараснала средно с 27.84%. Причината е рязкото падане на температурите – средно от 4.2 градуса по Целзий през декември 2015 г. до -0.7 градуса следващия месец.

От дружеството посочват, че процентът на домакинствата, които се отопляват на електричество, е значително по-висок от този в останалите страни от Европейския съюз, което се отразява и върху стойността на месечните фактури през студените зимни месеци.

През зимата консумацията на електроенергия на обслужваната от дружеството територия в Западна България традиционно отбелязва ръст от 30-40% спрямо потреблението през септември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: ЧЕЗенергетика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
3
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 8 години
До Анонимен.ами ти ,драскачо ти плащат да драскаш по този сайт разбира се че ще имаш пари да плаит тока си на ченото казвате бяло а на бялото черно.не всеки може да се подлизва подлизващо хамериканско гейче
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Селянята свикнаха да не плащат парно и сега им е болно че не моат крадне ток - едно време се закачаха към АЕЦ и си мислеха че тва ще е вечно.
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който нема пари да си плаща тока да стои на тъмно. Аман вече от хленчещи бедняци в това БГ.
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Живеем 7 души в 2 стаи. Плащаме по 200 лв ток. Това все пак е по-малко от 30 лв на човек. Не мисля, че е кой знае какво.
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Токът в България е най-евтиният в Европа, но малко хора разбират тази подробност.
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бай *** иска ако може да му е топличко, но да не плаща. Аз съм на парно. Ток ползвам само за осветление и телевизора и комюпъра. А, също и за зарядните на телефоните. Никога не съм платил повече от 35 лв ток. Няма лято, няма зима. Винаги съм в порядъка 25-35 лв.
17
3
 
3
 
! Отговори
дебелогъз депутат преди 8 години
Д Пейски отслабнал с 100 грама,това е едно грандиозно неоважение към един любим смирен депутат който мезерства с 3 бондака основтна заплата.
16
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
V ITALIA ZA TRI MESEZA 0 EVRO ZA TOK I 15 EVRO ZA OTOPLENIE.NAPUSKAITEBALGARIA,PRODAVAITE,DOKATO IMA KOI DA KUPI--ZAPOVIADAITE V ZAPADNA EVROPA.
15
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не виждам връзка между студеното време и сметката за ток ?
14
2
 
9
 
! Отговори
до 15 преди 8 години
Ел.инсталацийте не са проектирасни за проточни бойклери,които обикновено са от 4 до 12 kW
13
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това не е вярно.64 лв.може да плащшат тези,които се топлят с парно,но моята сметка е 350 лв.,тъй като се отоплявам на ток.Това е много висока сума,в която според хора,работещи в ЧЕЗ електромерите ни са умишлено манипулирани да измерват по-голямо потребление с цел минимизиране загубите на дружеството от недобросъвестни потребители т.е.срещу крадци на ток.Всички знаем от кой етнос са основно те и затова най-лесния начин да си съберат парите е да натоварят добросъвестните платци.
12
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ИЗХВЪРЛЕТЕ БОЙЛЕРИТЕ БОМБИ. СМЕНЕТЕ ГИ С ПРОТОЧНИ ТАКИВА. ПРОТОЧНИТЕ РАБОТЯТ САМО ДОКАТО СЕ КЪПЕТЕ СЛЕД КАТО СЕ ИЗКЪПЕТЕ ЦЯЛОТО СЕМЕЙСТВО СПИРАТ ДА КОНСУМИРАТ ТОК. ЦЯЛОТА ВИ СЕМЕЙСТВО ЩЕ СЕ КЪПЕ БЕЗ ДА СЕ ПРИТЕСНЯВА ЧЕ ВОДАТА В ЕДИН МОМЕНТ ЩЕ СВЪРШИ И ЗА ОСТАНАЛИТЕ НЯМА ДА ИМА ТОПЛА ВОДА. ДОКАТО БОМБИТЕ ХАРЧАТ ТОК ПРЕДИ ДА СЕ ИЗКЪПЕТЕ ПО ВРЕМЕ НА КЪПАНЕ И ПРОДЪЛЖАВА ДА КОНСУМИРА ЕЛ.ЕНЕРГИЯ СЛЕД КАТО СТЕ СЕ ИЗКЪПАЛИ. С ПРОТОЧНИЯТ БОЙЛЕР СМЕТКАТА ВИ ЩЕ ПАДНЕ С НАД 50 ЛВ ЗА МЕСЕЦ.
11
4
 
9
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Каква е тая средна сметка от 64лв??????То един бойлер не пада под 30лв!То лятото почти нямам под 100 лв,а сега 15.12.15-15.01.16 ми е 270лв!Ама пак съм доволен щото са 3 климатика+ духалка(единия не работи под -5градуса)Иначе горях за същия период 1т въглища+1куб. дърва=300лв.Отделно 2 бойлера,хладилник,фризер,2 компа,4 телевизора.Та при ЧЕЗ да не е по-евтино?
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
който е бил на ракия и не е пускал уредите му е намаляла сметкатадругите с увеличени сметки да са се сетили за рецептата
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Зависи,за този който е бил с юргана на главата си е същата.
8
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Студеното време вдигна сметките ни за ток- предлагам авторът на това заключение за нобелова награда
7
5
 
6
 
! Отговори
до 8 преди 8 години
Електромерите, както и водомерите и всички измервателни уреди се сменят на 5 години, след което отиват на метрологична проверка и се слагат отново. Ограмоти се малко преди да пишеш глупости. Софийска вода те кара да си купуваш водомер, докато при електромерите те са собственост на ЕРП-тата и ти ги сменяват за тяхна сметка.
6
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не знам, колко страшно студено е било през януари, но само два-три дни беше под минус 10 градуса. Но след като за пореден път в последните 10 години ни смениха напълно здрави електромери, сметката ми скочи с 25 %. Така и през ноември, така и през декември, така и през януари. Гасим лампи, стоим на тъмно, изключваме хладилник, ще изключим и фризера - и то и няма какво да слагаме вътре, а изразходваните киловати са с 200 повече спрямо преди. А СЛАБОТО НАПРЕЖЕНИЕ ОТРАЗЯВА ЛИ СЕ ЗА ПО-МАЛКО КВТЧ?!
5
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мда, в това топло време само високи цени им се привиждат.....
4
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
500% е скочила цената на тока от 1996 г. до 2016 г. Външният дълг на България също се е увеличил с 500 % за 20 години.