Кюстендилци на пазар: Не у нас, а в Македония и Сърбия

Там всичко е по-евтино – бензин, ядене, ракия...
12 фев 2016 11:20, Красимир Ангелов
44
Кюстендилци на пазар: Не у нас, а в Македония и Сърбия
Нова година в Охрид? Доста по-евтино от курортите у нас. Снимка: Булфото

Жителите на Кюстендил все по-често предпочитат да пазаруват в съседните Сърбия и Македония, отколкото у нас. Близостта на границата до двете съседни страни предлага добро съчетание от кратка екскурзия и пазар, а и горивото е доста по-евтино от продаваното в България.

Част от храните и напитките излизат доста по-изгодно в съседна Македония, твърдят жители на граничния Кюстендил и района, а качеството им е много по-добро. Килограм пилешки гърди например струват с около 1 евро по-евтино от магазините у нас. По-евтино е и свинското, и телешкото месо. По-изгодно се купуват и виното, ракията, цигарите, макар че като акцизни стоки има ограничения за внасянето им.

Ако си говорим за хапване в ресторант или механа, тристепенно меню за двама в македонски ресторант излиза около 15 евро, докато у нас е средно над 20. Обслужването е на високо ниво, а порциите обикновено са толкова големи, че половината остава, разказват още кюстендилци пред БТА.

Жители от района на Кюстендил признават, че често отскачат до съседна Македония, основно за храна. В ресторант, близо до границата дори твърдят, че имали и клиенти, които идвали от Кюстендил с такси.

Хората признават, че освен по-евтините цени, ги привлича и качеството на стоката. Например сиренето в магазинната мрежа в близките до границата магазини е от истинско мляко - овче, краве и смес, и излиза около 7-8 лв./кг, а кашкавалът - около 10 лева.

Хит сред домакините в Кюстендил е и македонското брашно, което струва около 1,50 лв. за кг. Олиото е около 3 лева бутилката, но за сметка на това е много по-добро от нашето, твърдят кюстендилци.

Редовно от Македония се пазарува и ракия. Домашната по битаците е по 4-4,50 лв. за литър. Често се купуват и лекарства, тъй като някои са по-евтини, отколкото в българските аптеки.

Кюстендилци ходят на пазар и зад другата граница - тази със Сърбия. По-евтино от Сърбия могат да се купят кори за баница, яйца, кетчуп, доматено пюре, захар, шоколад. Таблетките за миялна машина и зимните гуми за кола също излизат на сметка. Наполовина, и дори по-евтино, пък излизат български акумулатори за кола.

Сърбия и Македония са предпочитани дестинации за кюстендилци и по време на празници. Според туроператорите, основната причина за този избор са късите разстояния и по-ниските цени.

"В Охрид например за Новогодишните празници, стойността на три нощувки със закуски и три вечери, в които е включена и новогодишната, заедно с транспорта, излизаха около 325 лева. Същите оферти в зимните курорти в България не паднаха под 450 лева, разказаха от туроператорски фирми в града.

Най-изгодно обаче остава пълненето на резервоарите с бензин в съседна Македония. Хората от района на Кюстендил често прескачат до бензиностанциите в най-близките градове Крива паланка и Куманово. Въпреки че бензиностанциите от двете страни на границата - у нас и при съседите - са на една и съща верига, цените се разминават значително, отбелязват шофьори пред БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
10
 
! Отговори
сега му е времето преди 8 години
*** нЕма страшно и те ще влязат в ЕС и ще го ядат дебeлия та купувайте докато можете после те самите ще си късат главите от "щастие".
31
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 1990 идваха в България и вземаха по цели пити кашкавал !Ако влязат в ЕС ще им се разкаже играта . Ще бъдат в " европейското семейство " и ще им повтарят че цените са им много по евтини от германските - само дето не са сънували , че ще получават " европейски заплати ".
30
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ходих и в Македония и в Сърбия ,и видях по скъпо гориво отколкото у нас с 20-40 ст.в Сърбия ,а при македонците след една вечер на ресторант там разбрах че парите които получават не са повече от нашите.Не знам,не взимам отношение ,но май някои преувеличава малко.
29
0
 
6
 
! Отговори
До 38 преди 8 години
Молбат имат завод в Сърбия, акумулаторите се произвеждат там.
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Наполовина, и дори по-евтино, пък излизат български акумулатори за кола.някой да обясни този абсурд, особено с ДДС, мито, акциз, транспортни разходи + печалба, която си слага продавача в Сърбия?????
27
3
 
7
 
! Отговори
Дии преди 8 години
До CancellМного грешиш брат. Няма такъв упадък като тука. Ако видиш какви количества храна се пазаруват в събота от земеделския пазара ум ще ти зайде. Пенсиите са по-високи, хората са спокойни
26
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сърбите ще видят по-евтино като станат член на ЕС.И при нас беше по-евтино преди години и тогава сърбите идваха да пазаруват у нас,сега нещата се обърнаха.Да не бързат с евроинтеграцията,че ще им се разкаже играта.Като на нас.
25
0
 
19
 
! Отговори
someone преди 8 години
Пълен профан е тази статия...хората от Кюстендил ходят там да се забавляват, че е близко и удобно. Сиренето е по-хубаво от нашето, има няколко добри ресторантчета малко след границата, където се намират свестни ястия. Е, да не е като в 90-те, когато всички македончета се мъкнеха в Кюстендил и пазаруваха като невидяли.
24
3
 
15
 
! Отговори
2013 преди 8 години
В Сърбия пътувам доста често, храната и ресторантите са добри, но като цяло освен Белград, в провинцията е голяма скръб. Няколко пъти ми се случва да давам пари на хора, които просят, или да взимам на стоп такива които не могат да си позволят билета до Белград. Пътните полицаи са по-корумпирани дори и от нашите.
23
15
 
4
 
! Отговори
хахаха преди 8 години
айде стига орална любов на Сърбия и Македония...един папагал като запее и другите след него..та чак...не бил ходил ама предполагал,че там било такова и такова:)))))без думи....чула жабата,че подковават коня..и тя вдигнала краката
22
6
 
21
 
! Отговори
Cancell преди 8 години
До До РудиПриятел, в Македония *** са навсякъде! Там си е България преди 10-15 години, само храната им е истински уникална! Сърбия е като при нас, една столица и другото е повсеместен погром!
21
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сърбия и Македония бяха при Тито, а ние при бай Тошо. Това прави разликата.
20
1
 
21
 
! Отговори
До Руди преди 8 години
Аз пък несм бил нито в Сърбия нито в Македония ,ама претполагам ше е много по чисто там щото при тех има много по малко роми.И да ги събереш от двете държави на един куп ,пак ше са много по малко от България.
19
1
 
10
 
! Отговори
taka e преди 8 години
Diesel v Belgia = 91 centa za liter.
18
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не съм пазарувал в Сърбия, но също така е много интересно че цените на повечето хр. стоки и дизела са по-ниски в западна европа отколкото у нас. Да, това е факт и преди да почнете с минусите питайте някой, дето е бил там.
17
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До РудиНе знам къде си ходил в Сърбия, но изобщо това дето си писал не е вярно, пътищата им са по-хубави, градовете им са по-чисти. Храната е по евтина и ресторантите и по-качествеба, всичко е много по-добро от България.
16
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И не само по-евтино ами и заплатите са по-висооки в Македония и Сърбия. И не е е такава мизерия както в България, пътищата и улиците са оправени, приветливо, чисти, е не е като в Германия но и дума не може да става за сравнение с разрухата в България.
15
14
 
7
 
! Отговори
Руди преди 8 години
До Анонимен 17 Не знам къде си ходил в Сърбия, но изобщо това дето си писал не е вярно, нито пътищата им са по хубави, нито градовете по чисти. Храната е по евтина и ресторантите , другото е зле.
14
10
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българските еврогейове и клакьорите им, колкото и оплюват Сърбия и Македония, истината е, че там стандартът на живот е доста по-висок, отколокто в еврогейска България. Заплатите са малко по-високи от тук, а храната и стоките са около 2 пъти по-евтини. Всеки, който е бил там знае.
13
1
 
13
 
! Отговори
айде нЕма нужда преди 8 години
А пък у нас е най-евтиния олинклузив за европейските бедни!