BG памет: Мемориалът на Христо Ботев в Калофер се разпада

30 години не е правен ремонт на комплекса, почва след месец
Обновена: 14 фев 2016 15:20 | 14 фев 2016 15:00,
63

Снимка: Dnes.bg

Разместени плочи, големи цепнатини и огромни дупки – така изглежда района около паметника на Христо Ботев в Калофер.
 
В момента мемориалния комплекс е в окаяно състояние, защото не е ремонтиран от 30 години. Всяка година хиляди туристи и гости на града посещават паметника, от който често падат отломки.

Заради липса на средства обаче ремонт не е правен. Стъпалата към паметника са разбити, а плочите са разместени. Остра нужда от ремонт има и шадравана.

Ремонтът на паметника на Христо Ботев в Калофер ще започне точно от този фонтан, където преди година и половина пострада дете.

"За нас е много важно да се ремонтира, защото Ботев е най-достойният българин и не заслужава това отношение към неговата памет", заяви пред Dnes.bg Латинка Митова, която е кореняк калоферка.

Държавата отпусна 300 хиляди лева за спешен ремонт на мемориалния комплекс Христо Ботев в Калофер след среща на премиера Бойко Борисов с кмета на града Румен Стоянов. Парите за ремонта ще бъдат отпуснати на кметството в Калофер. Предстои обявяването на обществена поръчка и избор на изпълнител.

"Гарантирам, че това нещо, което сега ще се случи, ще бъде много по-добр от преди и мястото ще стане още по-привлекателно за туристи”, твърди кметът на Калофер Румен Стоянов.

Радостни от новината за ремонта на комплекса са и малките калоферци, които заедно с другите жители и гости на града тази година ще отбележат 140 години от смъртта на техния съгражданин – Христо Ботев.

"За нас Ботев е синоним на България", споделя 7-годишния Деян, чийто баща е един от пазителите на традицията с мъжкото хора, което се играе всяка година на Богоявление във водите на река Тунджа.

Семейството възпитава детето в любов към историята и бележитите личности.

Очаква се ремонтът на комплекса да започне до месец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: КалоферХристо Ботев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За 300 хиляди със златно покритие трябва да го направят!
30
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако трябва да се каже истината, Ботев беше едно пиянде от който дори кол за домат не ставаше. Но комунистите ни го натрапиха като голям герой.
29
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ботев си е бил вид мутра навремето и за това са го гръмнали своите......истината да се каже
28
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Както и паметта ни за него. Иначе отдавна еничарите в парламента да са заминали.
27
0
 
7
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 8 години
НА 19-02....ПАК ЛИ ЩЕ СЕ ПРАВИТЕ НА "ПАТРИОТАРИ" пред паметника на В.Левски..??!!ПОРЕДНАТА СУЕТА И ЛИЦЕМЕРИЕ НА ЧЕРВЕНАТА ***!ЛЕВСКИ ----НИКОГА НЕ Е ИСКАЛ РУСИЯ ДА НИ "ОСВОБОЖДАВА" , затова и му изхвърлиха костите от църквата ....НА ***!НЕ СЕ ХАБЕТЕ ----ЛЕВСИ , НИКОГА НЕ Е БИЛ РУСОФИЛ!!!!ЗАЩОТО:"..КОЙТО НИ ОСВОБОДИ--ТОЙ ЩЕ НИ ПОРОБИ ОТНОВО!".....ПРОРОЧЕСКИ ДУМИ!!!
26
0
 
5
 
! Отговори
Кирил преди 8 години
Абе стига вече с тия нови думички .... мемориал имаме си паметник
25
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Достойния терорист е правилната дума
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чиста кражба на пари от мутренсите фирми на Бостан.за тия пари колко нови паметници може да се изгради......долу мръсното,гнусното,крадливото,корумпираното управление на славните Бостански КАЛИНКИИИИИИИ
23
0
 
0
 
! Отговори
Рикиджия преди 8 години
В Калофер съм бил има много мечки и мечоци
22
2
 
7
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 8 години
ИСТИНАТА Е ДРУГА:След убийството на Ботев --500 златни махмудий , са взети от Н.Обретенов , като пом.войвода и знаменосец./..сина на баба Тонка -Обретенова/След т.н."ОСВОБОЖДЕНИЕ"--Н,Обретенов , става най-големия чорбаджия в Русе.ТОВА Е АБСОЛЮТЕН ФАКТ.
21
2
 
7
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 8 години
Агента на ДС/БКП , проф. Б.Димитров изръси вчера страшна тъпотия:..че при слизането си на Козлодуй , Четниците и Ботев раздали парите на ЧЕТАТА -на овчарчете на брега на реката.Само да попитам:--А С КАКВИ ПАРИ СА СЕ ХРАНИЛИ и ИЗДЪРЖАЛИ , ПРЕЗ ОСТАНАЛОТО ВРЕМЕ ЧЕТНИЦИТЕ , Г-н Професоре..?? Трева ли са пасли до... връх Вола...????????!!
20
2
 
6
 
! Отговори
..... преди 8 години
Къде са Патриотите Българи...
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е все пак се намери кой да открадне онези 300,000 лева. Аз се бях притеснил, как може да се дават толкова пари за някакъв си паметник, вместо някой другар да ги прибере на топло в банковата си сметка.
18
4
 
17
 
! Отговори
Пара нема преди 8 години
Няма страшно цялата държава се разпада!Ха ха ха ха ха ха
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Остра нужда от ремонт има и шадравана.--За пъУен чУен чувАли ли сте?
16
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"....... че наши с чужди..... те газят ботевска земя....." ( песен)
15
4
 
24
 
! Отговори
ххх преди 8 години
Това, дето по време на правешкия селянин е построено, сега даже не могат и да го ремонтирант :D :D :D. Фабриките за по-лесно ги събориха и продадоха, но с паметниците е малко по иначе.
14
3
 
16
 
! Отговори
бьлгарин преди 8 години
нашите палячовци ПЛЕВНЯТА И БОКО повече ги интерисуват бежанците а ПЛЕВНЯТА да ги учи на аз сьм Бьлгарче и как по бьрзо да сложат челма на главите си А че ДЯКОНА БОТЕВ се бориха срещу тях ги не интерисува те вече са резнати с челма предатели какво им пука за белна бьлгария те са европейци хамериканци и чипаци ПРЕЛАТЕЛИ
13
3
 
19
 
! Отговори
ГЕРБ преди 8 години
Е що пък трябва да е на Ботев, дайте нещо по -модерно бре , да го направим на Боко
12
4
 
5
 
! Отговори
до 10 преди 8 години
Ти паметника на американските летци комунистически ли го наричаш ?