Рентите от земя – новата златна жила за ало апашите

Баби хвърлят парици и на "служители" в посолства
22 фев 2016 11:24,
21
Рентите от земя – новата златна жила за ало апашите
Снимка: Bulphoto, архив

Телефонните измамници откриха "златна жила" в раздаваните ренти в Добричко на собствениците на земя. Областната управа и полицията обявиха на среща със Съюза на пенсионерите съвместна кампания за предотвратяване на злоупотребите.

Според директора на Областната дирекция на МВР старши комисар Веселин Колев организаторите на измамите са особено активни в края на годината, когато стопаните в региона вземат доходите от земеделската земя. По това време хората разполагат с повече налични средства. Тенденцията на телефонните измами се запазва устойчива през последните години, коментира старши комисарят.

Полицейската статистика сочи, че само през януари в региона са регистрирани 12 подобни престъпления като са разкрити десетима участници в схемите. През миналата година потърпевшите са подали 73 сигнала за телефонни измами, а полицията е разкрила 23.

Телефонните измамниците вече влизат във всякакви роли - от мними лекари, доставчици на колети, продавачи на климатици и маслени радиатори до лъже полицаи и дипломати. Вестителите - най-вече на лоши новини - се представят с все по-висок социален статус, за да предизвикат доверие. Така 65-годишен мъж от Добрич се "върза", че му звъни служител от посолството на Германия, който го уведомил, че дъщеря му е пострадала при трудова злополука и трябва да се осигурят средства за спешна операция. Мъжът "изпрати в чужбина" 4200 лева чрез непознат.

Най-новата схема е имитация на полицейска операция за залавянето на измамници. Обичайно по телефона първо звънят наистина измамници, които искат пари, а после техни дубльори, представящи се за служители на реда. Възрастните хора дават пачки с банкноти, убедени, че полицията ще ги бележи и престъпниците ще бъдат вкарани в затвора. Има и нов прийом в предоставянето на средствата. Потърпевшите хвърлят хилядарките от терасите на жилищата си, както са дали указания измамниците. Това се прави, за да се избегне всякакъв директен контакт. Обикновено хората не могат да дадат никакво описание за куриерите и залавянето им става трудно, казва директорът на Областната дирекция на МВР.

Така само през февруари две жени в Добрич хвърлиха от балконите на апартаментите си общо 13 000 лева. От едната жена - на 70 години, измамниците поискали 30 000 лева за лечението на дъщеря й, а малко след това телефонът звъннал за втори път. Непознат я уверил, че е служител на МВР и е по дирите на престъпниците. Жената дала 11 000 лева за "полицейската операция". Друга потърпевша - на 82 години, също даде през балкона 2000 лева за "лечение" на родственик.

Т. нар. мулета са хора без пари, които съзнават, че ще бъдат хванати и самите те ще станат жертва, коментира заместник-главният секретар на МВР Георги Арабаджиев в Добрич. Но ето, че полицията регистрира първият прецедент в региона. Мъж, въвлечен в телефонна измама, сам предаде 2000 лева на органите на реда. Когато взел плика с парите от 73-годишна жена в Добрич, куриерът се усъмнил, че го забъркват в престъпление и отишъл в Областната дирекция на МВР.

Друг сред участниците в телефонни измами се отчете с взетите рекордни 20 000 лева от няколко жени в Генерал Тошево. Районният съд наложи постоянна мярка "задържане под стража" за 48-годишния Веселин Райнов. Пред разследващите обвиняемият обяснил, че има 18-годишен стаж като счетоводител и е бил нает на работа по интернет от брокерска фирма. За всяка измама е взел "хонорар" от 400 лева.

Проблемът е изключително тревожен, а с общи усилия можем да постигнем повече сигурност за гражданите, заяви областният управител Детелина Николова, обявявайки началото на информационната кампания. По входовете на жилищните блокове в Добрич ще бъде разлепен своеобразен наръчник в хиляден тираж с апела "Стоп - не давайте пари на телефонни измамници!". Ако ви искат пари, трябва да знаете, че не се провежда полицейска операция, не предстои важна сделка и не се налага неотложно лечение, учи листовката.

По уредбите в хипермаркетите също ще звучи призивът за бдителност. Регионалният инспекторат по образованието ще съдейства в кампанията с разяснения на родителски срещи и с информирането на ученици, които са най-близо до потърпевшите като техни внуци. Касиерите в банки също са уведомени да напомнят на възрастните хора за телефонните измамници, когато теглят големи суми пари.

От Съюза на пенсионерите настояват и полицейските инспектори по-често да разговарят с хората от уязвимите групи. "Нашият инспектор непрекъснато предупреждава за злосторниците, когато се отбива в пенсионерския клуб, в барчето, в магазина, и в селото нямаме нито един случай на телефонна измама", дава пример Иванка Карова от село Смолница.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Блокиран в ДневникАко имаме един такъв случай съм съгласен .Но тук говорим за система която издирва хора които могат да го хвърлят от терасата пари, а от милионите хора лесно може да се открие такива хора.А тази система е организирана престъпна схема с това трябва да се бори полицията.Това им е работата ,не че останалата работа си я вършат.Ако беше един такъв случай на годината ,вероятно щеше да си прав но това е всекидневие.А това вече е проблем и то сериозен за безопасност на БГ
13
3
 
2
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 8 години
До АнонименДа разбирам, че възрастните са по-доверчиви и по-лесни жертви.Дет се вика - дай на бабата 50 хил лева и и гледай сеира.Въпроса е - трябва ли да занимаваме полицията ако тя реши да ги хвърли на един симпатичен младеж под балкона??
12
4
 
7
 
! Отговори
Цитат преди 8 години
"Всеки четвърти млад - мързелив, нито учи, нито работи"
11
1
 
10
 
! Отговори
454 преди 8 години
Тези измами се вихрят защото няма превантивни мерки от страна на държавата. Като написах думата "държава" малко се замислих, имаме ли такава въобще?!
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Koлко пъти ще ви казвам, че в основата на престъпните групи е Гинка Димитрова от Лесидрен и приятелите й от мутрите и полицията!? Знае се отдавна, но нищо не се предприема. Явно защо!
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Обадили се по телефона. Нали всички телефонни номера са с регистрация или има още работещи телефонни автомати?
8
1
 
8
 
! Отговори
Бачварова, преди 8 години
А стига вече!
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Блокиран в ДневникПонеже възрасните хора има остаряване на част от мозъка която отговаря за съмнението не работи достатъчно и затова тези хора стават по доверчиви.По принцип по света това се използва за предимство на старите хора ,те са по честни и техните съвети са откровени.Това е предимството на съвети от старите. В българия обаче някои са решили да го изполват като слабо място, и се справят добре.Което е жалко, българко но жалко.
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всеки човек има моменти в които не е уверен в себе си и набързо ако тогава ти излизат някакви събития може да не вземеш адекватно решение, като пример давам как пазарува неправилно в такива моменти въпреки че е интелигентен.Така че ако редовно се опитват да ви измамят въпрос на време да уцелят подходящия момент,така както го правят търговците и кредитите.Старите хора са по лесна група за това не защото са глупави а по доверчиви.Мозъка им функционира с порече доверие.
5
7
 
7
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 8 години
До OMG_LuckerКазал съм си мнението, кажи си и твоето и по-спокойно. Ако моята майка даде пари в кеш на непознат - това е проблем на нейния мозък. Няма да се оплача в полицията.Някаква била дала 10000лв за разваляне на черна магия. И кво? Това престъпление ли е сега и трябва ли полицията да се занимава с такива глупости?Един човек предлага услуга разваляне на черна магия, друг човек я купува. Свободен пазар се нарича това.Полицията да се занимава с обирите с насилие по селата.
4
4
 
9
 
! Отговори
Факт преди 8 години
Никой не е застрахован от подобна измама. Не става ясно, защо непрекъснато се внушава, че измамените са само стари хора. Истината е, че е пълно с измамени "печени" млади хора и изобщо хора в трудова възраст, т.е. между 18 и 65 години, но по правило те никога не подават оплакване за измамата - срам ги е, че уж те толкова печени, а ги измамили, както всички останали. Само слабоумни хора може да си мислят, че тях не могат да ги измамят.
3
5
 
7
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 8 години
До блокирания в Дневник:Блокирал е болният ти мозък, толкова глупав коментар не бях чел от маса време. "Постепенно" видите ли всички щели да разберат... братле, пожелавам ти ти или твои мн. близки хора да пострадат от някаква схема, може и да не е такава и така да осъзнаеш, че си грешал.Естествено, че трябва да има борба с тази напаст. Описаните мерки трябва да се прилагат НАВСЯКЪДЕ, да се измислят нови и най- вече- да хващат злосторниците (дето знаем етноса им) и да ги наказват подобаващо.
2
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой има нужда от ало апашите ли ? Сега ще ви кажа,от ало апашите най голяма нужда има управляващата върхушка,чрез ало измамниците полит мафията претиска старите хора да извадят паричките които със много труд пот и кръв са спестявали и ги принуждават да си вкарат паричките в банките,това е истината.
1
13
 
11
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 8 години
Според мен полицията не трябва да се бори с тези измамници. Някой изкуфял дядо бил хвърлил 13000 лева от балкона - ми да ги хвърли. Постепенно всички ще разберат, че пари в кеш на непознат не се дават.Полицията да се бори с насилието по селата и кражбите на коли.Със слабоумието няма как да се бори