Армията заряза 867 т опасни снаряди, бомби, муниции...

Боеприпасите могат всеки момент да се самовзривят
14 мар 2016 08:30,
13
Армията заряза 867 т опасни снаряди, бомби, муниции...
Снимка: архив, Bulphoto

Министерството на отбраната стопира унищожаването на 867 тона артилерийски снаряди, авиационни бомби и други муниции, съобщава вестник "Труд".

В началото на ноември военните обявиха спешна обществена поръчка, с която търсеха фирма, която да ликвидира опасните боеприпаси. За целта са предвидени 900 000 лв.

"Състоянието на боеприпасите е предпоставка за самовъзпламеняване. Възможните взривове са с непредвидими последици за личния състав, околната среда и за намиращите се в близост населени места." Това беше записано в мотивите за обявяването на бързата процедура.

В момента експертите от военното министерство не работят по решаването на този проблем, твърди всекидневникът. Две фирми са подали заявление за унищожаване на боеприпасите, съобщиха от военното министерство. До момента фирмите не са получили никакви писма с уведомления от страна на министерството. Участниците твърдят, че са подали изрядни документи за участие в процедурата.

Като цяло в складовете на армията има 4734 тона опасни боеприпаси. За тях се предвижда да бъдат отпуснати около 10 млн. лв., а унищожаването да бъде извършено през следващите три години.

Фирмите, които участват в процедурата, могат да разчитат да използват за унищожаване на бомбите и полигоните на Сухопътни войски "Сливница" и "Корен".

В обществената поръчка е включен за първи път "Пакт за почтеност", който трябва да бъде подписан от МО и участниците в конкурса. С него военните се задължават да не приемат подкупи и подаръци, а частниците да не ги предлагат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Мина преди 8 години
Всъщност, какво правят с тия опасни снаряди, просто имитират някаква дейност, дават разрешение на някаква фирма да ги унищожава, като на фирмата се отпущат и солидни парички за това. Друг е въпроса, колко ще се унищожат и колко ще заминат, като вид продажба на някъде, като например в ИД После се чудим как тези оръжия са попаднали там. И това дори го правим с помощта на американците, които са тук в България. Нагледахме се на какви ли не неща. Политиката е за пари и за пари какво ли не правят.
10
0
 
0
 
! Отговори
Ганев преди 8 години
Какво чакат ... 1 кг желязо - 0,20 лв.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А защо не се опитат да ги продадат и да вземат пари вместо да дават за утилизация ?
8
1
 
10
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Подарете ги на Украйна или умерените опозоционери в Сирия.
7
0
 
21
 
! Отговори
Луцифер преди 8 години
Заложете ги по границата.
6
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Явно проблема е в т.н. "Пакт за почтеност".... или пък няма американска фирма, която да ги вземе от наще фирми и да ги пласира я на ИД я на някоя друга терористична организация.
5
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Еми то пак някой ще се нагушат.Пък и войната в Сирия спря и няма кой да ги копува.Няма ли американски инструктури да им проверят пак надежнноста им
4
2
 
21
 
! Отговори
bez преди 8 години
Оставете ги във Факултета - по естествен път ще изчезнат.
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма такова нещо като самовзривяване от нищо.Стига евтини заглавия.Ще се намери начин.
2
1
 
27
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Какви пактове, то по закон даването и вземането на подкуп е престъпление. Иначе за снарядите имам идея как могат да се утилизират, ама на БХК няма да им хареса :)
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ami shte se samovzriviat kakto dosega se "samovzriviavaha". Dano ne postradat hora.