ДПС – пръв радетел за общински жилища на ромите

Движението се загрижи за бутнатите им незаконни постройки
Обновена: 6 апр 2016 10:55 | 6 апр 2016 10:44, Камелия Цветанова
117
ДПС – пръв радетел за общински жилища на ромите
Снимка: архив Bulphoto

Да дадем общински жилища на ромите, да им решим проблемите най-накрая! За това призова депутатът от ДПС Четин Казак и предложи депутатите да разгледат внесените от движението поправки в Закона за общинската собственост, които отлежават още от края на 2014 г., но мнозинството отказа да се занимава с тях през тази седмица.

От ДПС искат, когато се премахват постройки, независимо дали временни или постоянни и когато на адресите има регистрирани хора, общините да са длъжни да осигурят жилище и нова регистрация на ромите.

Четин Казак припомни, че само след ден - на 8 април е Международният ден на ромите, но проблемите им са ежедневни и трябва да се намери законодателно решение за тях.

Още по темата

Според ДПС има десетки случаи, при които общински власти премахват жилищни постройки и заличават адресни регистрации на хора, които остават на улицата, без адресна регистрация, без адрес за комуникация, а децата им не могат да бъдат записани на училище.

Така че ромите като останат без покрив над главата, пак се оказват в безизходица и отново строят незаконни постройки. Това пък е предпоставка за генериране на епидемии и престъпност, защото държавните институции нямат координати на тези роми, каза той.

В такъв случай, възниква въпрос, ако един такъв човек без адресна регистрация и адрес за комуникация извърши някакво престъпление:”Как той би бил открит от МВР?, мотивират предложението си още от ДПС.

По думите на Казак засегнати от проблема са хиляди, живеещи в квартали на София, Стара Загора, Ямбол и Бургас.

Заради законовите неуредици често събарянето на постройки от гетата е спирано от Европейския съд по правата на човека в Страсбург както се случи в Гърмен.

Друг пример е осъдителното решение от 24 април 2012 г. срещу намерението на общината да  бутне жилищни постройки в "Баталова воденица" в София.

Тогава Съдът в Страсбург не само спря събарянето им, но и осъди България да плати 4000 евро разходи по делото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
0
 
! Отговори
Общинските жилища - преди 8 години
за градивните личности!ДПС да строи със свои средства къщи за паразитиращите.Общинските жилища са построени с парите на данъкоплатците!През февруари коментирахме тук петгодишнината от *** на известен наш кинорежисьор-документалист, който не издъхна по пейките като бездомник, само защото приятелите му един след друг го приютяваха в домовете си. Човекът умря с пенсия 93 лв. Чиновниците му бяха казали, че общинските жилища в София са над 1000, но ромите са с предимство.ОТ КЪДЕ НАКЪДЕ, БЕ?
73
4
 
4
 
! Отговори
ДПС преди 8 години
Ще си ги приберем в Русия
72
0
 
8
 
! Отговори
Потресен преди 8 години
ДПС да си ги прибира в Турция.
71
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Ямбол имаха общински жилища в блок,спомня ли си Четин Казак на какво приличаше и защо го събориха?А виждал ли е някога в какво състояние са жилищните блокове в Казанлък и Ст.загора по-конкретно кв.Зора,които се обитават от ръждивите?
70
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Къщите им незаконни, не работят, не учат, пият алкохол всеки ден, пушат и все реват за помощи....За благодарност им направете и нови къщи!!! Долу ДПС....
69
0
 
9
 
! Отговори
amnesia? преди 8 години
През 2016 г. от ДПС НИКОЙ ли не си спомня КАКВО направиха РОМИТЕ с апартаментите, дадени им 1970-1980 г.?? Има живи хора, които си спомнят : прасета, кокошки на балкона, кон в хола и всичко дървено се кърти, за има "топло"..??Стига със СИРОМАХОМИЛСТВО, МОЗЪЧНА ЛЕНОСТ и ЗАТЪПЯВАНЕ!!!!
68
0
 
4
 
! Отговори
Говедо преди 8 години
И язе сакам да преразпределям това дето го нЕмам.С две думи сакам да съм ЧЕРПАКЛИЯ.
67
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И как всички други етноси в България успяха да се интегрират, а само ромите не могат? В България има евреи, арменци, български турци, власи, каракачани, македонци, в по-нови времена китайци, араби... Какво е обяснението, каква е причината?
66
4
 
2
 
! Отговори
tz92 преди 8 години
Чудесна идея. Трябва да има държавна политика по интеграция на ромите с реални действия, а не с голословни думи. Виждаме провала на Европа в интеграцията на малцинствата. Да не допускаме и ние.
65
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДПС да организира и заплати построяването на постройките в Турция или в краен случай в техните избирателни центрове. Не да е радетел за "интегрирането" им сред нормалните хора, които да пропищят от набезите им. Там в онези райони да им дадат и земя и да се научат да работят за прехраната си.
64
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да им дадем в Рибново, и други населени места под управление на ДПС.
63
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пенке от БХК, това го кажи на пребиваните и насилвани баби по селата.
62
11
 
2
 
! Отговори
Пенка преди 8 години
Стига вече с тази омраза към различния! Нека бъдем едно цяло и вървим към прогрес!
61
0
 
14
 
! Отговори
7 преди 8 години
ДПС да отговори и на два други важни въпроса1. Като *рат жилищата кой ще ги ремонтира?2. Кой ще плаща тока и водата? - ония не са свикнали да плащат.
60
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те се плодят и стават все повече, след време няма да има място и в общинските жилища. После по жилищата на българите ли ще ги настанявате?
59
14
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДПС явно е единствената партия, която се съобразява със стратегията за интеграция на малцинствата, защото ако тя не беше от значение нямаше да я има. Това е един сериозен проблем пред, който са изправени не само ромите, но и целият български народ и вие не осъзнавате, че ако ние не успеем да ги интегрираме и приобщим към социалния живот, последиците няма да са никак добри. Браво г-н Казак, вие наистина доказвате защото ДПС е либерална партия, защитаваща и неделяща правата и свободите на хората.
58
12
 
1
 
! Отговори
Ромчето преди 8 години
Всички сме хора, никой не е длъжен да живее на улицата!
57
0
 
9
 
! Отговори
Валентин преди 8 години
Да сме им решали проблемите на ромите? Е ако ще им даваме пари, говорим за разход, а не за решение. Те ромите ако искаха отдвна щяха да си решат проблемите. И работа има в България, и пътя за Азия могат да намерят.
56
9
 
2
 
! Отговори
Стефка преди 8 години
За пореден път ставаме свидетели, че ДПС е парти, която не дели хората на етнос и религия. Важното е всички български граждани да имат равни права и задължения!
55
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В България има геноцид над българите.Просто искат да ни затрият.