Хаос в болниците заради нова бумащина

Лекарите отделят време за документи, вместо за пациенти
9 апр 2016 09:14,
30
Хаос в болниците заради нова бумащина
Снимка: архив, Reuters

Хаос цари в болниците заради нова софтуерна система за поддръжка на администрацията, която е въведена от началото на април.

Заради промени в изискванията на здравното министерство медицинският персонал в много лечебници у нас е принуден да отделя повече време за документация и бумаги вместо за пациентите, разказаха медици пред "Труд".

С новите изисквания, които са повече от досегашните, и различни, в лечебниците е бъркотия, изцяло нови са бланките, амбулаторните листове, всичко, заяви д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници в България. Тази документация обаче парадоксално не е налична и няма да бъде преди средата на април.

Един от проблемите, които произтичат от това, е, че към момента болниците не могат да изпращат отчети за дейността си към НЗОК, обясни д-р Емил Райнов от БСП - Лява България. Друг проблем може да е опасността НЗОК да не признае неправилно описани пътеки и да не ги изплати за съответното отделение.

Заради огромния обем бумащина няма как да не се допуснат грешки, заради които касата да откаже да плати дадена пътека, обясниха от общинската болницата в гр. Левски. Има например изцяло нови кодове, въведени от април за описване на заболявания и изследвания, които НЗОК плаща - те вече са осем вместо досегашните четири.

По-малко време отнема да се настани пациент в отделение, да му се вземе кръв и да му се включи система, отколкото да се оформят документите му според новите сбъркани изисквания, коментираха медици.

В много от малките лечебници като тази в община Левски всяко неплащане от страна на НЗОК може да е критично заради недостатъчния бюджет.

Не сме наясно как точно ще се отчитаме на касата, как ще заработят новата система за отпечатъци и новият софтуер без налични все още образци на документи, всичко това е издевателство над болниците, категоричен е д-р Тотев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
3
 
! Отговори
неутрален преди 8 години
да се заиграва със здравето на хората е неморално .Не може ли, поне в една важна за всички част от живота, да няма явно противопоставяне.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Повечето изказвания са като безкръвна гилотина.Само за миг се поставете на мястото на болните хорица. Отнемате им доверието и надеждата.Това е престъпление!!!А иначе , за да има строг контрол и отчетност трябва да има и администриране.Макар че всички си мечтаем за безкнижен начин....
9
12
 
4
 
! Отговори
преминавали сме го преди 8 години
Нищо нова и стресиращо и статията е много шум за нищо.Има си софтуер и програмата генерира.....Но внушенията в изказванията ,че пациентите ще загиват е пагубно за хилядите доверчиви и немислещи......е те това е геноцида- осмислете го и спрете " да бягате преди вятъра" и да трупате вероломно дивиденти ,защото това е със сигурност с ефект на бумеранг
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Доктор Менгеле ще оправи нещата, не се бойте.
7
2
 
11
 
! Отговори
баба Гуцка ПРОСТАТА преди 8 години
ЗНАЧИ 12месеца ПО 20лв.осигуровки 4 000 000 осигуряващи х 240лв.на година най малко, като се знае ,че не всеки ползва лечение години наред.И да ме баламосват ,че с пръстов отпечатък ще се спре доилния апарат не моат бе бабиното..
6
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мили хора, молете се само да сме здрави. Зашото болен означава мъртъв. Не че има за какво толкова да се живее тук. Но все нещо има..... Аз за това се моля, а междувременно си отидоха мои близки хора. Та......всичко е ясно. Който оживее-оживее. Кое му е странното? :)))
5
1
 
11
 
! Отговори
един преди 8 години
Тоя...министър май нещо...не е добре
4
0
 
28
 
! Отговори
художника преди 8 години
К` во се чудите бе? Същото е и с електронния регистър към НАП за касовите апарати.Нали всяка касова бележка се отчита в НАП, на това отгоре не премахнаха касовите книги и хората всяка вечер лепят и описват касовите бележки и оборота в книгата.Лепиме с лепило, като в 19 век, иначе ти правят АКТ. Вместо държавата да помага на хората, решили да се оправят сами и да не висят на джоба и със социални и други помощи, тя ДЪРЖАВАТА непрекъснато и системно им пречи и тормози.
3
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нормален резултат от управлението на доктор Хаос.
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
МОСКОГЛУ
1
0
 
25
 
! Отговори
:-( преди 8 години
Все едно да правиш парична реформа, да изтеглиш старите банкноти, а новите още да не са напечатани. Пълно безумие!