Черна борса за наемане на работници в Русе

Наричали го "робския пазар", инспекцията не е видяла нарушение
28 апр 2016 09:52, Петя Славова
12
Черна борса за наемане на работници в Русе
Снимка: архив, Булфото

Повече от 20 години в Русе съществува черна борса за наемане на работна ръка, известна като "робският пазар".

Там хора, притиснати от немотия, продават труда си срещу по-ниско от нормалното възнаграждение, при голям риск за живота и здравето си и то без всякакъв договор с работодателя. Знаят ли те правата си и ще се възползват ли от въведения еднодневен договор - провери екип на БНТ.

Мъже от 20 до 60-годишна възраст застават на познатото място на главната в Русе с надежда да припечелят. За насъщния са готови да се хванат и на най-тежката работа. Така и не подписват договори, припечелват по 20-тина лева. 

Ако им се случи някаква злополука, вдигат рамене примиренчески и казват само "въпрос на риск". Възможност за договори тези хора могат да имат. В селското стопанство се правят и еднодневни такива. Работниците казват, че биха се възползвали от тях, а и там работата не е чак толкова тежка. 

В Инспекцията по труда не са констатирани наети лица без договори. Иначе санкцията за работодател, наел работник без договор е от 1500 лв до 15 000 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
3
 
! Отговори
гого преди 7 години
Абе тия от Марс ли падат?Робското пазарче си го има още от комунистическо време.И не е на главната улица,а близо до гарата...което е доста далеко от центъра.
8
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
номер 1 да не пише глупости защото робски пазари има още от зората на демокрацията,че и преди това.А пък такъв пазар има и на плаца пред стария супер в "чародейка" в Русе.
7
0
 
3
 
! Отговори
Вече старец преди 7 години
До ПристисПрез 1975~1980 в София подобен пазар беше до църквата "Света Неделя", до съдебната палата.
6
1
 
9
 
! Отговори
Пристис преди 7 години
"Робското пазарче" не е до никаква "главна" , а е на ул."Николаевска" в близост до ЖП гара Юг. Аз го помня от 40 години , а не знам още колко преди това го е имало и винаги е било на това място. Повечето "роби" са от *** , но по-добре да работят нещо отколкото да крадат. Имат избор, пазарят се така че името на борсата е само в преносен смисъл.
5
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
питам сериозно, ако викна някой да ми окоси тревата, пак ли трябва да сключвам договор с него?
4
3
 
13
 
! Отговори
Коста преди 7 години
От 1973 до 1980 година бях студент в Русе и също съм изкарвал по нещо,хващайки се на работа за ден,час или както се договориш.Обичайно плащаха по 10 лв. на ден тогава.Та изразът "Робското пазарче" е нарицателен за Русе. Подобно място винаги е имало и има и сега във всеки по-голям град и в това няма нищо лошо.
3
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В селското стопанство можело да се работи и с еднодневни договори. Това свидетелства,че авторката на тази глупост нищо не разбира от безработица. Аз съм от Русе и съм ходил на тази борса. Авторката явно и през ум не й минава,че тези хора нямат коли, за да отидат до селата, които са на километри от града и вечерта да се върнат. Като се има предвид колко плащат за работа на село минус разходите за бензин е по-изгодно да не се ходи там.
2
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименЦелта на Инспекцията по труда е да констатира колко пари им влизат в джобовети по време на проверките.България няма закони и правосъдие.
1
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Под мъдрото управление на Тиквун Ага робовладелческият строй се върна в България. Инспекцията по труда не е констатирала наети лица без договори. Тя спи дълбок летаргичен сън.