Спряха от употреба 64 везни в магазини за месо

Инспектори са проверили 399 обекта в над 50 населени места
28 апр 2016 15:52, Анисия Иванова
0
Спряха от употреба 64 везни в магазини за месо
Архив: Булфото

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор спря от употреба 64 везни в магазини за месо, съобщиха от институцията.

Главна дирекция "Метрологичен надзор" провери в периода 21 - 26 април спазването на задълженията по Закона за измерванията от търговците, които използват везни при продажбата на месо и месни продукти, за да бъдат защитени потребителите от неточни измервания при засилените продажби на месо и месни продукти преди предстоящите празниците.

Проверките са осъществени в над 50 населени места. В 399 обекта (фирмени и специализирани магазини за месо и месни продукти, както и на щандовете за продажба на такива продукти в големи супермаркети в търговската мрежа в страната ) са инспектирани общо 594 везни за съответствието им със законовите изисквания.

За 67 (11,27 на сто) от инспектираните везни е установено, че не отговарят на законовите изисквания, като само за 3 везни, използвани в 2 обекта в София, е констатирано, че не са предназначени за търговски цели, защото са от неодобрен тип и без оценено съответствие. Останалите 64 несъответстващи везни са главно без валидни знаци за последваща проверка на средства за измерване в употреба или без знаци за извършена такава проверка на везни с оценено съответствие в употреба.

С 58 протокола за задължителни предписания 64 от несъответстващите везни са спрени временно от употреба до привеждането им в съответствие с изискванията, а трите неразрешени за търговски цели везни са забранени за употреба. За установените нарушения на място по време на проверката са съставени 2 акта и се предприемат предвидените процесуални действия по закон за съставяне на още 57 акта за административно нарушение.

В резултат на проверките, голяма част от лицата са предприели действия за заявяване и представяне на везните за последваща проверка и изпращат уведомления в регионалните отдели на "Метрологичен надзор" за изпълнение на дадените им предписания.

Към момента е получен само един сигнал за неточно измерване в магазин за месо, което е показател, че осъществената тематична проверка в магазините за месо е постигнала своите цели, коментират от Агенцията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: везниДАМТН
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари