Бизнесът към държавата: Стига с празниците!

Икономиката губи 400 млн. от сливането на почивките
3 май 2016 08:44,
137
Бизнесът към държавата: Стига с празниците!
Снимка: архив, Булфото

Между 300 и 400 милиона лева губи икономиката на страната ни от дългите празнични дни през тази година. Това показва проучване на Асоциацията на индустриалния капитал.

Сметките на работодателите показват, че при сливане на почивни и работни дни между Великден и Гергьовден, както и за 24 май, този месец ще се работи само 18 дни за сметка на 13 почивни.

Ефектът от сливането на празници е негативен, смятат над половината от работодателите у нас.

Едва 8 от бизнеса, основно компании, които работят в сферата на транспорта и туризма, печелят от дългите почивки.

"Дори ние да почиваме, партньорите ни в чужбина работят с пълна пара. А при отработването в събота пък по традиция никой не е толкова продуктивен". Това коментира Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал пред "Стандарт".

Така смятат и 65% от работодателите в допитването. 23% пък подкрепят идеята празниците да се пренасочват в понеделник или в петък с решение на Министерския съвет.

Подобна практика имало в Англия и Канада. Дори празникът да е в четвъртък, почивката се дава на следващия ден.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А сложили са звиздички на думата м.р.ъс.на, ама бизнес оставили. А трябва да е обратно.Българските робовладелци и феодали унищожават нацията.Всички млади хора прогониха с тия мизерни заплати
115
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бизнес = мр.ъсна думаЗащо не слагате звездички
114
0
 
7
 
! Отговори
Поп Грую преди 7 години
Цялата Територия бъгъ може да излезе в почивка за две седмици и тогава може да се сетят да плащат над 500 лева. Който не иска да плаща справедливо - адвокатите Макаров и Калашников може да заведат дело. И двамата не разбират от право, но за сметка на това са справедливи и винаги печелят делата. За съжаление мишоците, които населяват Територията бъгъ, са истински мишки.
113
4
 
1
 
! Отговори
lanski преди 7 години
ЕЙ , СТРАШНА РАБОТА СА ТОВА ХОРАТА , СИГУРЕН СЪМ ,ЧЕ 90 % ОТ ТУК КОМЕНТИРАЩИТЕ СА НЕСПОСОБНИ ДА ЗАВЪРТЯТ ЧАСТЕН БИЗНЕС , АКО ИМ ДАДЕ НЯКОЙ ДОРИ ПО ЕДИН МИЛИОН ЩЕ ГО ПРЕВЪРНАТ В ДВД-ТА, ТВ-ТА И КЕБАПЧЕТА И ПОСЛЕ ПАК ЩЕ ПОТЪНАТ В ЗАЕМИ. ЗАЩО ВСИЧКИ СИ МИСЛЯТ , ЧЕ БЕЗ ТЯХ СВЕТА ЩЕ СВЪРШИ , А НЕ СЕ ЗАМИСЛЯТ КОЛКО ИМ Е БАГАЖА.
112
1
 
4
 
! Отговори
аз преди 7 години
вие ни лъжете че ни плащате,ние ви лъжем че работим.
111
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
той бизнеса ако може и пари ще ни взима за да ходим на работа и 24 часа да работиш пак няма да са доволни комунистите им алчни
110
4
 
1
 
! Отговори
gost преди 7 години
от всичко това печелят само три свери моловете вериги за храна и кръчми останалите сме двоино назад що щото са го измислили тъпо но ми е интересно другот що слие д това се отработва и кво илиза същото и почивка не видял и жоб празен
109
2
 
12
 
! Отговори
Горан преди 7 години
А, бе губят... Е, ми нали по празниците се харчи най-много... Как така, тогава се опитват да ни убеждават, че губели...
108
5
 
20
 
! Отговори
Горан преди 7 години
Лъжат яко :) Алчни са!
107
2
 
28
 
! Отговори
Мария преди 7 години
Нашите работодатели са абсолютни лъжци. Работя във фирма, която търгува главно с австрийски и немски фирми и смело мога да кажа, че австрийците почиват повече от нас. Техните официални празници са 13, а имат и 25 дни годишен отпуск. При германците положението не е много по-различно. Този четвъртък имат празник и много от фирмите си го сливат с петък, но при тях нищо не се отработва. Също така, на 16ти и 26ти май пак имат празници. По логиката на г-н Велев, трябва да ги задължим да работят...
106
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Почивните дни са известни много месеци назад. Ако бизнесменът не си е направил разчетите за срока на изпълнение, какъв бизнесмен е. Практика е, когато има работа, се работи и през празниците. Загуби? Да бе, да.
105
3
 
26
 
! Отговори
bobssy преди 7 години
Никой не губи от многото почивни дни освен западните поробители, дошли тук с огромните корпораци, търсещи евтина работна ръка, ако може денонощно.! Е имам новина за вас ...дори да взимаме 4 евро на час за разлика от около 40 в Холандия примерно, и ние почиваме и ние сме хора. Като не им изнася на корпорацийте да си ходят в Германия, Щатите...там не се почива ....Но се и ПЛАЩА!!!
104
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Загуби? Не бе. Целта ни е плебса да бъде уплашен, стресиран, унижен. Да се чувства виновен и задължен.
103
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Здравните работници, бюджетните и общинските служители, по примера на депутатите, си взеха болнични , за да си слеят почивните дни. Проблем не от вчера. Дългогодишна практика. Това е загубата.
102
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Държавата, бизнесът не губи, а печели от празниците. Защото се купуват повече хранителни стоки, повече горива. Употребява се повече ел.енергия и вода. Купуват се стоки за подарък. Туристическия бранш получава повече клиенти. Няма загуби " специалистчета".
101
1
 
24
 
! Отговори
СС преди 7 години
Направете заплатите европейски и ще работим повече! След като ни ограбвате поголовно - ще почиваме повече! Точка! :)
100
2
 
30
 
! Отговори
Давид преди 7 години
Българските "работодатели" искат работещите за тях да са като роби, които да изтощават и разболяват с прекомерна работа и ниско заплащане, но какво става? Хората напускат страната и работещите все повече намаляват а строителите на дивашката форма на капитализма в България не осъзнават, че не живеем в дикенсовото време и алчността и мечтата им за богатство на гърба на сънародниците им ще доведе до съсипване на нацията, държавата, бизнеса и всичко.Трябва да се гледат интересите на работещите!
99
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Около 33 процента от стойността на произведеното трябва да отива за работна заплата и осигуровки. Много по-малко отчисляват " капиталистите ".
98
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А колко процента плащат пълни осигуровки на работниците или това е тема табу. Важното е работника да работи като вол пък колко му плащаме и какви осигуровки е без значение. Стига с този сив сектор!
97
0
 
20
 
! Отговори
:D преди 7 години
Не можеш да загубиш нещо, което не си изкарал.Не стига, че нищо не губят, но е доказан факт, че отпочиналите служители са много по-продуктивни и правят много по-малко грешки.Тия, дето с САЩ работят на две места, не са инженерите на Google и Apple, а са общите работници в McDonalds и Walmart.Затова на тия *** предпочитам да им казвам ръбоподатели.