Раднево - дрога, "чадъри", партии или етническа война?

Какво е правил човек от ДПС в махалата, пита баща на пребито момче
106
Раднево - дрога, "чадъри", партии или етническа война?
Снимка: БТА

Двете групи хора, които се сбиха след скандал на пътя и предизвикаха размириците в Раднево, не можели да разпределят помежду си територии за разпространение на наркотици. Тази версия изрази пред Нова тв депутатът от ДПС Александър Методиев-Бат Сали.

"Всички знаят това, но го крият и се разпространява версията, че за пореден път роми бият българи", изрази мнение депутатът.

Голяма част от жителите на града споделят, че няма етнически конфликти в града.

Още по темата

"Случаят е криминален. Има ромски семейства, които са се изнесли от махалата в къщи на българи в града, което показва, че хората там живеят заедно. Трябва компетентните органи да си свършат работата", допълни Методиев.

"Не знам защо е тая агресия в тоя народ. Какво искат – вместо да се хванем, да станем единни, ние още повече и повече... това партии го правят. Това каза пред bTV Живко Николов, баща на едно от пребитите в Раднево момчета.

"На гърба на нашите деца се изговориха толкова много глупости. Някои хора си правят кампании. Никой досега не ни е попитал нито мен, нито другите родители как са децата ни. На тоя (смятания за ромски тартор Сурай, който е сред обвинените за побоя) му дадоха картбланш много партии, затова се стигна дотук. Имат си славата, защото ДПС-то ги изважда винаги – питайте го колко присъди има", каза Николов.

Той запита какво е правил човек от ДПС в махалата след избухването на протестите - да подпали още повече напрежението?

Живко разказа, че в социалните мрежи семейството получило заплахи, че битите момчета ще бъдат "довършени" в болницата. Но призова да няма вражда, да няма мъст. "Искам този народ да се успокои. Да няма убийства, наранявания, да живеем спокойно", категоричен е той.

Шефът на местното РПУ Мирослав Маринов пък увери, че не е имало протекция над четиримата арестувани за жестокия побой на пътя.

"Всички получени при нас сигнали за незаконни действия са обработени с необходимата обективност", каза Маринов.

Според социолога Андрей Райчев случаят в Раднево е само една искра, но може да подпали проблеми, които са трупани от десетилетия.

"Единственият начин да се справим с проблемите с ромската престъпност е да включим ромите в този процес. Както са го направили в САЩ с чернокожите. Във всеки полицейски участък трябва да работят и роми. Няма защо да се заблуждаваме, че с някакви програми ще се оправят нещата, така само се усвояват едни пари и се лъжем, че проблемите ще се решат", заяви той.

Третата вечер на протести снощи в Раднево се размина без насилие.

"Снощи видяхме протеста такъв, какъвто трябва да бъде един мирен протест, протест против насилието. Втората вечер протестът също започна мирно, но се получи протест против насилието с насилие. За това не са виновни радневци. Това бяха представители на футболни агитки, които по силата на психологията на тълпата увлякоха някои местни представители – те бяха изключително агресивни, стигна се до масово грубо нарушение на обществения ред, на което полицията по закон отговори, коментира пред bTV директорът на полицията в града Мирослав Маринов.

Според него засиленото присъствие на силите на реда е спомогнало за това да не се стигне до ексцесии. Затова и тази вечер също ще има много полиция за поредния протест в Раднево.

Той посочи, че на почти всички контролни пунктове и особено на тези откъм Стара Загора са били открити ножове, бухалки, палки, пиротехника и агресивно настроени младежи. Те са били връщани.

"Нормално е хората да са потресени от такава жестокост и проява на вандализъм, затова и обвиненията са такива тежки, опит за убийство, хората са разочаровани и искат справедливост", добави Маринов.

Три бунта срещу роми се готвят в София за петък -  в кварталите "Орландовци", "Малашевци" и "Христо Ботев". Организацията става по Facebook, като целта е да бъдат респектирани хората от гетата, пише в. "Телеграф".

Очаква се да има засилено полицейско присъствие в трите квартала.

Първият протест срещу ромите е насрочен за 13:00 часа в Орландовци, следва друг от 15:00 часа в "Малашевци", става ясно от кореспонденция в социалната мрежа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още по темата: конфликтРаднево
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
5
 
! Отговори
Дебилян Олигофренян преди 7 години
Три дни сблъсъци в Раднево, а нито Боко, нито Бъчвата се появяват да обяснят как така след толкова успехи и хвалби за пред Големите началници, едни ~ 2000 българи са се осмелили да протестират срещу десетина "недосегаеми" избиратели на Партията-майка ГЕРБ. Дали пък не броят заедно пачките, получени от "логистичната подкрепа" оказана на симпатичните и мили афганци, пакистанци, иракчани...(300 евро/мигрант давали на таксиджията да ги повози от района на Ямбол до София). А за тия над негo?
54
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Етническа война заради бездействието на властта.Години наред хората са свидетели на едно и също-навсякъде незаконни постройки,грабежи,убийства и всякакви други своеволия.Живот без правила и задължения.Но на хората вече им дойде до гуша и ако не се вземат незабавни мерки,нито жандармерията,нито полицията,нито армията ще ги спаси.Защото българина е много търпелив,но не безкрайно.
53
5
 
4
 
! Отговори
rom преди 7 години
ELATE VE BOKLUCI XAIDE 4AKAME VI S KUTIA BONBONI I MALKO BAShISh A SLED TOVA BOi S BUXALKi KAMANI NOJOVE .BRATiA ROMI NEMA KVO DA GUbIM TE IMA KVO DA GUBIAT
52
2
 
5
 
! Отговори
акуд преди 7 години
бат салиййй ша *** прощаваш но не си от индивидите който могат да ми налагат мнение. а буквално малцинства са нападнали Българи организирано и с оръжие . нож. брадва. сапове
51
13
 
6
 
! Отговори
Сиган преди 7 години
Братя роми,крайно време е да дадем урок на българите за това ,че ни унижават.
50
1
 
4
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
Бизнесмени....
49
1
 
10
 
! Отговори
ъ7878 преди 7 години
"На тоя (смятания за ромски тартор Сурай, който е сред обвинените за побоя) му дадоха картбланш много партии, затова се стигна дотук"------------- яяяя значи пак става дума за "баницата и за лудите " , как може преди 89-та година *** да имаха респект и от полиция , и в казарма ходиха , учеха , работеха , а сега - нали няма кой да гласува за ББ и другите като него - станаха извън закона
48
7
 
7
 
! Отговори
opps преди 7 години
Бащата на момчето да не дрънка глупости а да си свърши работата адекватно...
47
3
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При бай Тошо,бат Сали щеше да е на стъпенката на боклукчийския камион и да *** на шофьора като изсипе ***.След 25г демокрация го вкарахме в парламента и сутрешните блокове да ни учи на акъл простия
46
15
 
8
 
! Отговори
333333 преди 7 години
А всички по кой закон сте там и нарушавате реда и спокойствието. Дори българите се опасяват от пришълците- протестиращи, а не толкова от ***? Случаят е криминален. Трябва компетентните органи да си свършат работата
45
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва Народна Милиция.(За бързащите с минусите -проверете първо какво е милиция )
44
1
 
27
 
! Отговори
! преди 7 години
Само се чудя и другото. Кога тая наша "компетентна" полиция ще сбърка фатално и недай си боже убие или рани тежко протестиращ българин.....Тогава вече ще стане страшно...Защото те нашите фуражки нямат толкова разум да проумеят, че реално те ще го отнесат първи. После нека пак да искат подкрепа от народа...
43
2
 
23
 
! Отговори
! преди 7 години
Истината е следната - всички, които искат да живеят нормално, трябва просто за една нощ да си наредят държавата. Не говоря за етнически конфликти, а за класов. Всички ние сме бедни, а богатите работят на жълтите павета. като се нашамарят една шайка забравили се политици, съдии и прокурори ще се окаже, че в България има воля за реформи, има закони, има и полиция.
42
1
 
15
 
! Отговори
gtf преди 7 години
"не е имало протекция ... за жестокия побой на пътя" това не значи, че не е имало протекция за други престъпление. Няма кво да се правите на много морални и професионалисти, всички знаем, че като дойде депутат от дпс и цялото рпу му козирува...
41
4
 
24
 
! Отговори
Майк преди 7 години
"Единственият начин да се справим с проблемите с ромската престъпност е да включим ромите в този процес. Както са го направили в САЩ с чернокожите."Не, това е начина да се унищожи държавата.
40
2
 
34
 
! Отговори
Нени преди 7 години
До РОССИЯ Аз имам само толкова деца, колкото мога да изхраня с честен труд - така, че изобщо не ги защитавайте тези мързеливи т*ари !!!
39
8
 
14
 
! Отговори
РОССИЯ преди 7 години
ромите в българия са изолирани.по всякакъв параграф а спокоино можем да ги обвиним не плащат данъци не работят побой и кражби дайте да говорим истината обратното.българина в варна които се запали жив.защо и закаво.господата в парламента свиват си парите в джоба на съскат народа против друг друга роми турци и българи.човек които вижда че децата му умират от глад и този човек е способен на всичко само да се прехрани децата сипрез живково нямаше ги тези неща за които говорим виновен е правителство
38
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
в-к Телеграф е на Пеевски=ДПС. Това ли е подходящото мнение по въпроса?
37
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За какво плащаме данъци на тази държава , за да ни бие *** полиция на Бъчварова ли , а *** да крадат и убиват безнаказано? А много си *** Саше ,ти какво ще кажеш?
36
1
 
57
 
! Отговори
СТИГА ГЛУПОСТИ ,БЕ.. преди 7 години
Защо , не направите справка , кой е издал разрешително от Съвета на Раднево --ЗА НЕЗАКОННИТЕ КРЪЧМИ В МАХАЛАТА И НА БАБАИТА СОРАЙ!!??????ПОД ,ЧИЙ ЧАДЪР Е БИЛ ДО СЕГА ----И ЗА КОГО... Е ИЗПЪЛНЯВАЛ РОЛЯТА НА "ШПИЦ-КОМАНДА" в РАДНЕВО !!!КОЙ , КОЙ КОЙ .......КОЙ Е ЗАКРИЛНИКА НА БАНДАТА НА СОРАЙ???????СТИСКА ЛИ ВИ ДА СИ ОТГОВОРИТЕ , .....А???????????????????????