Пращат Дионисий на петзвездно заточение

Където и да бъде въдворен, той ще излезе от там само, ако се покае
24 май 2016 08:14,
44
Пращат Дионисий на петзвездно заточение
Снимка: Булфото

Архимандрит Дионисий може да бъде заточен в някои от ставропигиалните манастири, които са на пряко подчинение на Светия синод. Това съобщи за "Монитор" Ловчанският митрополит Гавриил.

Става въпрос за Рилския, Бачковския и Троянския манастир. Не е изключено той да бъде изпратен в Троянския манастир, тъй като там отдавна никой не е изпращан за наказание. Където и да бъде въдворен архимандрит Дионисий, ще бъде изведен от там само, ако се покае и промени поведението си, a Светият синод реши, че той се е поправил, каза още дядо Гавриил и допълни, че това ще стане след като архиереите изслушат доклада на анкетната комисия, занимаваща се с поведението на атрактивния архимандрит.

За последно в Рилския манастир преди шест години беше въдворен бившият предстоятел на храм-паметника "Св. Александър Невски" епископ Тихон заради топли прегръдки с ватикански кадринали в Рим по времето, когато беше викарий на Западно и Средноевропейската ни епархия.

"Ако синодът реши, ще приема Дионисий. Аз съм монах и съм дал обет за послушание", каза игуменът на Бачковския манастир отец Симон. "Независимо от личното ми мнение за него, ще се съобразя с волята на архиереите", подчерта без особен ентусиазъм той.

Троянската обител, оглавявана от Велечкия епископ Сионий, която минава за манастир "пет" звезди сред останалите в България, също не бяха във възторг от алтернативата към братството им да бъде зачислен отец Дионисий. От там също се позоваха на обета за послушание и обявиха, че ще се съобразят с волята на архиереите.

Манастирът е един от най-големите в страната с обновено изцяло жилищно крило, санитарни възли във всяка килия, собствено парно отопление и дори интернет клуб. Там се произвежда и прочутата троянска сливова ракия, налагана по стара рецепта със 7 билки.

Специалната анкетна комисия, назначена от синодалните старци за разглеждане на поведението на Дионисий се очаква да излезе с доклад пред синода най-рано след месец.

Занапред той няма право да служи до второ нареждане от Светия синод. Заплатата обаче му е запазена, той ще си я получава, както и до сега, каза още Ловчанският митрополит Гавриил.

Петчленна анкетна комисия разглежда в момента поведението на архимандрит Дионисий. От Светия синод обаче пазят в тайна имената на членовете й.

Архиереите не искат да се знае кои разглежда поведението му, за да не им окаже той давление, каза главният секретар Герасим, който след отстраняването на Дионисий е временно изпълняващ длъжността предстоятел на "Св. Ал. Невски". В нея обаче не е включен Ловчанският митрополит Гавриил, тъй като неговият племенник е единият от свещениците в патриаршеската катедрала и, според архиереите, би изпаднал в конфликт на интереси. Не фигурира и Старозагорският Галактион, който е подстригал Дионисий за монах преди 14 години.

Свещенослужителите в "Св. Александър Невски" са извършвали злоупотреби, заяви пред Нова телевизия архимандрит Дионисий.

По думите му племенникът на Ловчанския митрополит Гавриил също е бил част от схемите. Същевременно Дионисий подчерта, че на фона на стандартите на българската православна църква няма как да става дума за твърде големи суми.

В храма са извършвани богослужения, които не са били разрешени от Светия Синод. И това е от доста десетилетия. След като има забрана, а те са извършвани, как тогава са били отчитани таксите, попита той.

В църквата има един триъгълник на властта с три опорни точки в три манастира - Дивотино, Кокаляне и Хаджидимово. На тези места са хора, които са напуснали бившата държавна сигурност и не са успели в политиката след това, коментира той.

И в трите манастира калугерите са под 35-годишна възраст и няма как да са доносничили за ДС. Изказването му е с цел да окаля братствата там, тъй като от там са се формирали като монаси двама от митрополитите, които гласуваха срещу него, и главният секретар на синода, който зае длъжността му в "Ал. Невски", поясниха богослови. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
5
 
! Отговори
vlady преди 7 години
Да обжалва решението пред колегата архимандрит Исахак Похосян архиерей на арменската епархия.
35
0
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
Що не го пратите завинаги в Англия,да чака следващия "концерт"на Слави?
34
4
 
1
 
! Отговори
Тинев преди 7 години
Тоз тарикатин трудно ще намери мъжко ду-е сега да ме се радва.Ама как му личи че е педеас!
33
0
 
0
 
! Отговори
65 преди 7 години
До 15.не позна.За второто можеш да го пробваш-ще ходишш като луда калинка два дни.Аз съм свикнала.***.
32
1
 
1
 
! Отговори
ник преди 7 години
А, този, дето го хванаха господарите в скайп?
31
0
 
3
 
! Отговори
32 преди 7 години
До 33:Веднага отговарям-най-вероятно и двете,както има едно кафе 3в1,2в1...Скрити и потайни са църковните дебри...,закони и канони???
30
1
 
2
 
! Отговори
Дядо Поп преди 7 години
До 14:То главоболие чадо,се получава и от нередовен полов живот???Ако съм те изповядал аз,дядо ти Поп,ще ме запомниш за цял живот!!!
29
3
 
4
 
! Отговори
Мирянин преди 7 години
Той,затова ли отсъства днес от тържествата в града Ловчанският митрополит Гаврйил,зает със съдбата на Дионисий,които бяха пред храма "Св.Св.Кирил и Методий",цвъкнат насред центъра,като пилешка курешка,по-негова идея???Беше изпратил протосингела си,един брадат ГЕЙачен ключ,който в присъствието на новата управа,предвождана от Кметицата *** Маринова,нещо като празнично слово си мрънка под носа,и не спря да гледа мажоретките???И набързо се скри в храма,изглежда да удари една ръкойка за бога???
28
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В църквата имало само послушание... Да не бъркаш с армията, чадо?
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И заради външният си вид трябва да се покае ? А думите за финансова дисциплина и злоупотреби в клира кой и как ще провери? Имаме ли замитане под килима на неудобни истини?
26
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам , прав ли е, или не, но лично на мен ми прилича на добре поддържан и соаниран гей, от Софийския хайлайф....
25
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И за какво трябва да се покае? Че е българин, освен служител на църквата? Кой го заболя чак в топките от зарята и се уплаши българската църква да не стане опора на българщината?
24
5
 
8
 
! Отговори
неособено сигурен преди 7 години
по закон от няколко години всички свещеници и монаси/монахини получават заплати, имат здравни и пенсионни осигуровки. Митрополитите са нещо като директори на предприятие... Това противоречи на обетите за нестяжание, отказ от материални блага, пари и имоти.
23
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЧЕРВЕНИЯТ МАГДАНОЗ СИГУРНО Е ОСТАНАЛ С ПРАЗНА ГУША И ЗАТОВА СЕ ТРЪШКА
22
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Църквата има само послуиание. Всички се подчиняват на епископа си и няма хър-мър. Измислени неща като демокрацията в Църквата няма.
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
14 - ако си вдела причастие, значи предси това си се изповядала. тОВА Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО.Но ако си се причестила без да си се изповядала, щете боли глава, и друеги работи може да ти се случат.Пък и като чета текста ти - май си истеричка.
20
5
 
4
 
! Отговори
ххх преди 7 години
Религиозни кукумицини.............
19
4
 
15
 
! Отговори
Пита за С/помен преди 7 години
Пиатам аз, Кой предеде Левски?Друго питане,Пловдивското Ники имали общо с Пещерските ракиджии?И последно въпросТче, познавате ли Духовник на който да се изповядате, защото аз все още го търся.мир вам
18
0
 
20
 
! Отговори
Не може по канон преди 7 години
До Анонимен 13Той е от монашеското духовенство. Не е поп. Например, дал е обет за безбрачие, а попът се жени задължително. Разликите са много.
17
5
 
18
 
! Отговори
Накара преди 7 години
Тоз девствeн мустак да си обира крушите