Пари за новородено, само при завършено средно

В Стара Загора търсят начин да стимулират хората да учат
25 май 2016 16:00, Петя Славова
36
Пари за новородено, само при завършено средно
Снимка: архив, Булфото

За всяко първо родено или осиновено дете община Стара Загора да изплаща на майката по 500 лв, предлагат двама общинари от Групата "Истината за Стара Загора". Изплащането ще става факт само ако родителката има диплома за средно образование, съобщава "Монитор".

При положение че е завършила висше - еднократният стимул ще набъбне на 650 лева. При второ и трето дете стимулът съответно е 600/750 и 700/850 лв. 

Според вносителите - финансовото стимулиране ще се прилага само ако родителите нямат задължения към общинската хазна и имат постоянен адрес на нейна територия, а осиновените деца не са надхвърлили 10-годишна възраст.

Според статистиката през 2015 г. в Община Стара Загора са се родили 1488 деца, което означава че средногодишно за изплащане на новия стимул ще са потребни около 420 000 лв или до 35 000 лв на месец.

Новото стимулиране няма да засяга родители с незавършено средно или въобще без образование. Дали предложението ще бъде прието ще стане ясно на утрешното заседание на старозагорския парламент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
6
 
! Отговори
ПРЕСТЪПЛЕНИЕ Е: преди 7 години
12-13-годишни момичета да раждат.....!!!!!!!!!!!!!!!ТОВА , НЕ Е ЛИ ЧИСТА "ПЕДОФИЛИЯ"....??!!!НЕ СЕ ЛИ ПРЕСЛЕДВА ОТ ЗАКОНА В БЪЛГАРИЯ....??!!!!ТОГАВА , ТРЯБВА БЪЛГАРИЯ ДА БЪДЕ ДАДЕНА НА СЪД В БРЮКСЕЛ......И ГЛОБЯВАНА РЕДОВНО!!ИМА ЛИ ПРАВИСТИ??!НАПРАВЕТЕ ГО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
17
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Парите на майката за маникюр ли се дават или за нуждите на детето, с тези мерки няма да преборите криминално престъпното раждане на 12-13 годишни деца и нехайството на държавата.
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Диплома се купува, ум не се купува, ако ще и 100 висши да имаш!
15
28
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е дискриминация не всички са умни за да завършат средно образование.Не може да накараш никой на сила да учи просто защото няма да може да завърши средно образование
14
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига глупости. Да им плащат за до 2 деца на тия ***. За трето да не им плащат нищо. В Китай можаха да ограничат раждаемостта, а тук какво ще ги хрантутим. Всяка торба има дъно.
13
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То бива може ама това на нищо не прилича.
12
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пълна глупост! Може би тези, които са го предложили, продават дипломи!
11
0
 
19
 
! Отговори
Алекс преди 7 години
До адвокатПредполагам че си прав за законовата част, но от много време си мисля че стимулите трябва да на някакъв такъв критерий, защото инак на практика има стимулиране на раждаемостта в най ниския слой на социалната пирамида и горе долу обратния ефект в средния. Което пък е предпоставка за увеличаването на необразованата част и реално погледнато превес в избори, референдуми итн. Малко като идиокрация в действие. :)Римляните са имали изисквания за гражданство и гласуване, защо не и ние?
10
16
 
5
 
! Отговори
адвокат преди 7 години
Няма да стане има явна дискриминация по образователен признак! Противоконституционно е! Или за всички или за никой! Това е по закон! Иначе не е лошо като идея!
9
10
 
8
 
! Отговори
mimoza преди 7 години
Първо, това няма да бъде прието ( както не приеха Средно за шофьорска книжка).Второ - веднага ще скочат, че делят "гражданите"- тоест дескриминация. И трето- какво всъщност е един *** документ от някой скапан униветситет? Колко пари е една диплома ?( начална инврстиция ;))
8
0
 
28
 
! Отговори
rm преди 7 години
ХА СЕГА ДЕ!Крайно време беше,стига са живели само от помощи.
7
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Липсват качествени учители и училища за средно и дипломите са менте. Заплатите растат само на съда и кметовете.
6
1
 
25
 
! Отговори
йейъс преди 7 години
Най-накрая. Тъпите хора да не се размножават, pls.
5
0
 
30
 
! Отговори
zeus преди 7 години
До бай ИванРаждаемостта няма как да се ограничи, но може да спре да се стимулира ако липсват съответните условия ;)
4
0
 
25
 
! Отговори
mimoza преди 7 години
Аааайде, Айшетата тръгват за "Висшо"....
3
1
 
33
 
! Отговори
Потребител преди 7 години
Браво! Добра идея.
2
0
 
44
 
! Отговори
А преди 7 години
За второ дете, с двама родители - висшисти, да се дава по 5000 евро, но целеви за ремонт или купуване на жилище или образование на децата.
1
0
 
45
 
! Отговори
zeus преди 7 години
Добро начало, сега остава за всички майки да важи правилото, че ще получават детски, надбавки и помощи само и единствено при завършено средно ;)