Пролетният студ унищожил ягоди, череши, ядем внос

По борсите има основно праскови и кайсии от Гърция
Обновена: 25 май 2016 09:50 | 25 май 2016 09:30,
8
Пролетният студ унищожил ягоди, череши, ядем внос
Снимка: архив Bulphoto

Дъждовната пролет докара скъпи плодове и зеленчуци по пазарите. Оказва се, че на борсата в "Слатина" няма дори така традиционните череши и ягоди. Има кайсии и праскови - и то вносни. 

"Тази година метеорологичните условия бяха много неприятни към черешите и ягодите. Слана унищожи големи масиви от кайсии и поради тази причина тези плодове не се предлагат на борсата. В момента има малки количества от кайсии и праскови, които са внос от Турция и Гърция", обясни представителят на борсата Антоанета Толева.

Цените на прасковите се движат в диапазона от 2,50 до 3,20 лева; нектарините – от 2,40 до 2,70 лева, а кайсиите – от 2,50 до 3 лева.

"При такава ситуация винаги има спекула, но това не е лоша дума. Това е търговия и всеки може да се възползва от нея. Разговарях с производители от Кюстендил. Хората са много притеснени, защото има масиви, които са компрометирани. Те не смеят да коментират цена, тъй като не са сигурни в качеството на продукцията", коментира пред Нова тв експертът Едуард Стойчев, който е бивш председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища.

Проблемът с черешите обаче ще е най-малък. Тепърва се очакват проблеми със сливи, кайсии, ябълки и круши, които са в лошо състояние. И при тях ще се разчита главно на внос.

Относно слуховете, че лятото няма да ядем български домати и чушки, от борсата поясниха, че в момента има оранжерийни родни домати, които са с добро качество. Цените им са около 2-2,40 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
5
 
! Отговори
LoL преди 7 години
Ех тия мързеливи гърци, как ги берат тия череши, пък взимат по 3 хиляди евро заплати, пък после ги продават по 3 лв. килото, пък и транспортни разходи имат до тая пуста България, а българските зеленяши са по 8-10 лв. Явно стандарта тук е по-висок от гръцкия и изобщо средно европейския!!! Или мързела, краденето и простотията са доста по-високи, преценете вие???
6
4
 
2
 
! Отговори
Га-га преди 7 години
Не е такова лошо положението, ама нали трябва да внасяме.Но да знаете, че аз внос не купувам. Това не е изход, защото ще го субсидират и пак чужденците ще са отгоре, но поне правя оборот на родните производители.
5
1
 
8
 
! Отговори
Ами ,да... преди 7 години
КАТО НЯМАТЕ ПАРНИЦИ ....ЩЕ ЯДЕТЕ ОТ ВНОС!ЦЯЛА ГЪРЦИЯ Е ОСЕЯНА С ПАРНИЦИ И ПОКРИТИ ПЛОЩИ ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ НА ЗЕЛЕНЧУЦИ , НИЩО ЧЕ СА НА ЮГ!КАТО ЧАКАТЕ САМО НА ПРИРОДАТА ---ЩЕ БЪДЕТЕ ВИНАГИ ГЛАДНИ!РАБОТИ СЕ СЪС РЪЦЕ и СИЛА ---АМА ТРЕБВА И АКЪЛ .....ПОНЕ МАЛКО!
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Глупости!
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сезонните плодове и зеленчуци са лесни. Правиш си парник, или покриваш градината с мрежа против градушка. Дърветата обаче трудно се предпазват. Като се случи лоша годината, нищо не може да се направи.
2
0
 
4
 
! Отговори
gost преди 7 години
Интересно мие кои ще покрие щетите от градушките тука из ловешка област щото повече не мисля да блъскам като *** а мисля да съм на беседката комшо 20 години нее на сеял един корен домат аз 20 години на море не мога да ида като хората е тая година смятам да го направя и да се не занимавам с глупости
1
0
 
14
 
! Отговори
светнат преди 7 години
Тази персона Антоанета Толева дали си е показвала носа извън София?Цената на ягодите е с десетгодишно дъно, малко са хората които си спомнят по-ниска цена от настоящата. Такова животно като "измръзнали ягоди няма", те цъфтят и плододават едновременно.Насажденията са в перфектно състояние, единствено дъждовете могат да ги повредят.