КАТ спря 18 000 автомобила без "Гражданска"

До месец дерегистрират служебно още 100 000 автомобила
Обновена: 26 май 2016 07:45 | 26 май 2016 07:44, Петя Славова
21
КАТ спря 18 000 автомобила без "Гражданска"
Снимка: архив, Булфото
Над 18 000 автомобила са спрени от движение заради неплатена "Гражданска отговорност", съобщи за "Труд" комисар Бойко Рановски, началник на отдел "Пътна полиция".
 
През март Гаранционният фонд изпрати към КАТ 19 000 номера на автомобили, за да започне служебната им дерегистрация във връзка с прилагането на новия Кодекс за застраховането. Според него за всеки автомобил, който има регистрация в България, трябва да се направи застраховка "Гражданска отговорност". Ако няма такава, автомобилът автоматично се спира от движение.
 
При 1000 от подадените автомобили има проблеми и затова не са спрени, уточни Рановски. Собствениците на дерегистрираните коли са получили писма от КАТ, в които е посочена датата, от която вече не могат да се движат по пътищата.
 
За да възстановите регистрацията си, трябва да донесете платена полица на застраховка "Гражданска отговорност" и да подадете заявление в местната служба, където автомобилът ви се води на отчет по постоянен адрес, уточни шефът на КАТ. Той беше категоричен, че собствениците няма да плащат глоба или такса за възстановяване на регистрацията.
 
Разкарването до КАТ вече няма да е нужно от юли, когато ще бъдат свързани базите данни на Гаранционния фонд и Пътната полиция. Тогава регистрацията на автомобила ще се възстановява автоматично, веднага щом собственикът си плати застраховката, уточни комисар Рановски.
 
До месец ще бъдат пуснати номерата на следващите автомобили, които ще бъдат спрени от движение. От КАТ са подготвили близо 100 000 номера на коли без "Гражданска отговорност", които ще бъдат изпратени за проверка към Гаранционния фонд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГрАжданската отговорност стана равна на данък, още един данък.
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спорове и искове за щети трябва да се решават само в съда. Застраховането да е по желание, а не принудително.
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Противоконституционно държавата изземват граждански права на гражданите, като ги делегира на едни нагли търговци, техни хора наречени застрахователни.... Няма и не може да има случай, когато застраховател ще те обезщети справедливо.
14
0
 
1
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
Демокрация от български тип означава ----демосът да се разиграва като циркаджийска кобила !! Управленците за това са управляващи,защото могат да издевателстват над собствените си граждани по всякакъв начин !!Той,демосът, плаща вече за всичко -- зер той е е на власт ! Хубаво.Задавам един въпрос на едри и дребни чиновници и никой не отговаря!? Времето, което губя, ми излиза по-скъпо/ И НА ДЪРЖАВАТА СЪЩО/от всичките плащания ,които правя по принуда!! ОСЧЕТОВОДЯВА ЛИ ГО НЯКОЙ ?
13
1
 
10
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Няма никакво основание да се спира регистрацията на кола, за която няма сключена застраховка ГО. Нормално е, ако колата не се използва дълго време, да не й се прави застраховка, без да се спира официално от движение, което е свързано с прекалено много време загубено в КАТ за спиране и после за пускане в движение. Единствената причина за това безумие е, че в България управляват мутрите, а мутрите са основните в застрахователния бизнес и така мафията си осигурява допълнителни печалби чрез държават
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То друго трябва - КАТ да се спре от съществуване.Нищо полезно не идва от глави под фуражки.
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Eй заради такива *** наредби дето да мачкат и без това осмукания беден народ, прескъпи винетки за порутени пътища и прочие ГЕРБ ще загубят изборите! Сами си режат главата и незнам как не го разбират...... Алчността и нехуманността не са донесли на никой нищо добро! Заплата 300 лева, винетка 100, гражданска 200...... Меко казано гавра с българския народ!
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
интересно, ако човек е бил в чужбина и си плати гражданската преди 1ви юли, но е бил служебно дерегистриран, какво става ако си кара колата? има си валидна гражданска, не е нарушил никакви закони. да видим за какво ще го хванат и за коя част от тялото :)
9
4
 
6
 
! Отговори
Ссс преди 7 години
Ще плащате иначе Софиянци как ще ходят по два пъти на месец в Гърция.
8
6
 
4
 
! Отговори
@@@@@@@@@@@@@@@@@ преди 7 години
Преглагам също да се спират автомобилите на лица, които не са си платили такса смет....
7
3
 
10
 
! Отговори
Gotin преди 7 години
До Кирил СофийскиАко спрените от движение, са паркирани на обществено място и собсвениците не плащат данък за тях, тогава би трябвало да си ги преместят на частен имот. В противен случай, репатриране, известяване на собственика (да си вземе трошката и да си плати таксите и глобата) и след определен срок, ако собстеника не се интересува - колата на търг, ако никой не я иска - в моргата на пресата. Така ще се освободят много места за паркиране.
6
3
 
16
 
! Отговори
user преди 7 години
Защо правителството защитава застрахователните компании?! Това е узаконен рекет. Съгласен съм да има сериозни глоби за хората, които карат без ГО, но ако колата ти стои в гараж само се генерира допълнителна работа. Ако процесът е автоматичен няма смисъл от това разгласяване, попълване на молби и т.н.
5
5
 
11
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
То хубаво това ! Ама следващата стъпка кога ще е ?!? Спрените от движение ,ако не се регистрират отново да се предават на вторични суровини! Хиляди са трошките които с години не мърдат и заемат паркоместа в София .Надин да си ги прибира!
4
6
 
11
 
! Отговори
Селянин преди 7 години
Само ми е много интересно като патрулките нямат гражданска отговорност ще бъдат ли глобявани и спирани от движение?
3
9
 
23
 
! Отговори
72867 преди 7 години
До Анонимен 6Ей, само умници пишете. Гледате си от собствената камбанария и всички са ви ***, а даже не се поглеждате в огледалото. Ами ако ти се налага да заминеш за чужбина за една година и колата си седи в гаража, защо да плащаш застраховка? Защо да трябва да те глобяват? Ако я караш без застраховка, подлежиш на санкциониране.
2
22
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голяма грешка е това,че няма глоби!Купило си комплексираното селянче БМВ или Мерцедес на по 15-20г с париците на баба,тати,дядо и баба,ама пари за подръжка,гуми,застраховка няма,слага за по 5-10 лв бензин,омазво се до ушите за 10л. нафта с 20 ст. на аванта и си мисли,че е голямата работа!! А не се сеща че е опасен не само за себе си,а и за всички останали,съвестни коита искат да живеят по правилата!За това глоби,яки глоби,без право на обжалване и без милост за Селяците!
1
8
 
11
 
! Отговори
Аз преди 7 години
Той беше категоричен, че собствениците няма да плащат глоба или такса за възстановяване на регистрацията... И какъв е смисъла тогава?