В Казанлъшко се готвят за още валежи

Градът изживя кошмарна нощ след пороите
26 май 2016 17:52, Анисия Иванова
6
В Казанлъшко се готвят за още валежи
Снимка: Bulgaria On Air

В Казанлъшко се очакват още валежи. Мобилизирани e техника в очакване на още критични ситуации.

Иначе равносметката след пороите, продължили с часове в тази част на България е - тежка нощ, три отнесени моста в Казанлъшко, пропаднал път между Шипка и Габрово, заплашително високо ниво на Янтра край Търново.

Десетки жители на Енина изкараха безсънна нощ. Придошлите води отнесоха три моста, почти цяла улица. Разбиха уличен водопровод. Пътят между Енина и град Крън е затворен заради придошлите води, които носят камъни, пясък и пръст.

"Тука имаше път, вече няма. Водата се отича, но не намалява. От горна страна падна оградата на това предприятие, отдясно 20 метра от водопроводната мрежа е откъсната и там работят екипите на ВиК и водата като придойде стигна до 1 метър от стените на хората", обясни пред телевизия Bulgaria ON AIR Веселин Андреев, кмет на Енина.

Водите достигат на по-малко от метър от новострояща се къща.

"Основите тръгнаха да се подкопават от водата. Бедствиеq голямо нещо, разбирате ли. Хубаво, че дойдоха с багери да го подкопаят и да го заравнят от другата страна към основите", коментира жител на Енина.

В Казанлък ситуацията също остава под напрежение, но огромната опасност от наводнение на града е преодоляна.

По думите на кмета на града Галина Стоянова мястото, където старата река влиза в града, където е новият квартал "Крайречен" и тя трябва да влезе в основното си бетонирано корито, е опасното място. "Реката се биеше в бетона преди пръстта и започна да отнема малко по малко от пръста", обясни Стоянова.

"Там беше голямата опасност - тя да излезе и тогава целият град щеше да бъде залят. Нямаше как да може да спрем тази вода. Двама от гражданите се разделиха с част от имотите си, тъй като трябваше да проправим нов път за тежките камиони, но проявиха разбиране и аз благодаря на всички, които помогнаха", каза още кметицата.

По темата вижте и репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
4
 
! Отговори
Абориген преди 7 години
Кметицата да спре дървената мафия и след 60 години няма да има такива проблеми... като пораснат всички дървета които изсякоха от балкана !!!
1
0
 
5
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
skoro minavax patq St.Zagora -Kazanlak pri selo Qgoda zavalq poroen dajd kanavkite krai patq 4isto suxi a vodata se sti4a6e po samia pat