Бум на лаймска болест, кърлежи налазиха страната

Заради дъждовете и неокосената трева популацията е огромна
27 май 2016 07:47,
11
Бум на лаймска болест, кърлежи налазиха страната
Снимка: архив, Reuters

Кърлежи полазиха цялата страна, след като заради дъждовете и неокосената трева популацията им тази година е огромна.

Четири случая с лаймска борелиоза, популярна повече като лаймска болест, и 13 с марсилска треска са регистрирали експертите от Националния институт за заразни и паразитни болести за по-малко от седмица.

"Кърлежите разнасят страшни болести. Причината за размножаването им са неокосените тревни площи между блоковете и дори в градинките, където играят деца", съобщи за "Монитор" националният консултант по микробиология проф. Тодор Кантарджиев.

Общо 79 са случаите на лаймска болест от началото на годината до сега, което е почти двойно повече спрямо първото полугодие на 2014-а.

За седмица броят на инфектираните от кърлежи с марсилска треска се е увеличил от 8 на 13 човека. От януари до сега те са общо 47, като за цялата минала година те са едва 14.

Независимо че държавата е осигурила достатъчно средства за окосяване и пръскане, все още не навсякъде общините си вършат работата, заяви проф. Тодор Кантарджиев. Той припомни хората да не си правят пикници край мочурливи места, да не газят в гъсти треви и да преглеждат краката си и своите любимци за гадините при всяко прибиране вкъщи след разходка в парка.

Лаймската болест е не само изключително опасна, но и протича коварно - само със зачервяване на кожата, което не притеснява човек. То изчезва след месец. През това време обаче инфекцията вече е навлязла в кръвта. Бактериите, които я причиняват, се загнездват в нервната система или ставите. Те много трудно се лекуват в напреднала фаза, защото причинителите достигат зони, недостъпни за антибиотици или антитела.

Марсилската треска се проявява след 3-7 дни скрит период, с висока температура, силно главоболие, мускулни ставни болки, отпадналост, гадене, повръщане и зачервяване на очите. След 3-4 дни се появява характерен едропетнист обрив по цялото тяло, включително по дланите и стъпалата.

Ако не се лекува, може да бъде засегнат черният дроб, бъбреците и нервната система. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До RaВземай мотиката и чисти! Не чакай на другите да свършат твоята работа!
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Веднъж се хванах да напръскам покрай блока че беше кошмар от бълхи.Съседите се спукаха да ме подиграват че съм бил балък (а те тарикати) за дето го правя. Пропаднал народ. Заслужавате се ***.
6
0
 
6
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Като чета статията, май няма голяма разлика между кърлеж и политик.
5
0
 
7
 
! Отговори
! преди 7 години
Държавата ни е престъпна. Отдавна у нас не се пръска по поляните срещу ***, а това е нейно задължение. Затова плащаме данъци аз и всички останали. Да си размърдат дебелите г...ове отговорните и да посвършат малко работа най- сетне!
4
0
 
8
 
! Отговори
анонимко преди 7 години
Те тея кърлежи също като полицаи. ;)
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Във ПАРЛАМЕНТА има много по опасни кърлежи и са носители на по опасни болести за България
2
0
 
20
 
! Отговори
Ra преди 7 години
Незнам за кърлежи,ама като гледам какво е в нашия квартал,няма да се учудя и варани да са се завъдили. Треволяка е метър и половина.
1
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия е виновна!