Ранните череши ги изкупуват за 4 - 5 лева килото

Румънски бусове чакат денонощно пред борсата в Първенец
27 май 2016 15:22, Анисия Иванова
20
Ранните череши ги изкупуват за 4 - 5 лева килото
Архив: Булфото

В Тракийската низина, в района на Пловдив, започна брането на средно ранната череша с изкупна цена от 4 лева до 5 лева за килограм. Това каза Красимир Кумчев, един най-големите производители на череши в региона. Той очаква от понеделник, когато започне масовото бране на средно ранните сортове, цената да падне до 3 лева за екстра качество, което по думите му ще остане като най-ниска цена за сезона на ниво производител.

Кумчев смята обаче, че когато се говори за изкупни цени трябва да се има предвид и качеството на плода, защото череши с ниско качество се изкупуват за преработка на цена около 1.50 лева.

Екстрата качество за пряка консумация тази година ще задържи цена на 3 и малко над 3 лева до края на сезона, а това ще се отрази и на пазарите за пряка консумация.

В сравнение с миналата година този сезон заради сланите и дъждовете черешите имат от една страна много малко плод, а от друга - голяма част от оцелялото е напукано, коментира Красимир Кумчев, цитиран от БТА. Високата изкупна цена не радва производителите, които предпочитат миналогодишното количество череши на по-ниски цени, но в крайна сметка с по-голяма печалба. Той уточни, че миналата година е приключил сезона със средна цена от 2.20 лева за килограм, но пък с много по-голямо количество.

Кумчев подчерта, че по-високата изкупна цена не е спекулация от страна производителите, но не иска да коментира цените на пазара за директна консумация, където в началото на средно ранните череши тя е между 6 лева и 8 лева за килограм.

Лошите атмосферни условия са се отразили зле и на черешите в Италия, което ще намали до минимум вноса на този плод, добави Кумчев. Според него българските череши в по-голямата си част ще си останат за вътрешния пазар, тъй като заради руското ембарго, е затворен един от най-големите пазари за български череши - Гърция.

Продължава обаче с бързи темпове и на доста високи цени изкупуването на малкия плод за Румъния. На този етап румънски бусове от дни денонощно стоят и чакат на опашка на борсата край пловдивското село Първенец, като предлагат изкупна цена от 2 евро за килограм за черешите от селата от Родопската яка.

В равнинната част на Тракийската низина средно ранни череши ще има до 10-15 юни, а в по-високите части на региона - до края на юни. В края на месец юни започват да зреят и късните сортове, които обаче са в по-малки количества като насаждения в Пловдивска област.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кви ниви и лозя бе хора, успокойте се. Черешите са в градини, както е писал човекът малко по-долу. А иначе на пазара си купувах по 5,50 така по-хубави, та изкупна цена 5 лв. си е направо супер за производителите.
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има череши, но сами в щайгата невлизат
6
2
 
2
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 7 години
до 8По нивите няма череши? А как казваш на свободно простраство под или над лозе, където е засято черешово или друго дърво? На къра( на ивицата) на нивата, както му казват?
5
2
 
4
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 7 години
Череши да си купиш за 8 лева килото, докато по нивите гният? Вие сте олиго.френи, наистина.И не става въпрос за парите, а за отношението.Не може да гние този плод с тонове по лозята, а ти щото си мързел да не отидеш да си набереш. Това е все едно като ни заля преди 2 години източна Бтлгария и да ни искат 2.50 лева за кубик, при положение че се давим във вода.
4
1
 
2
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 7 години
Днес ще има забавление с теб, мод! Впрочем първи пост е мой. Защо не ме банваш по IP adres? Пост номер 1 по този начин трябваше да го няма. Ти новобранец ли си, ***?
3
2
 
5
 
! Отговори
Диди преди 7 години
Това са врели некипели. Днес си купих череши за 3.50 лв. от пазара на Краснодар в Бургас.
2
4
 
8
 
! Отговори
Men преди 7 години
До АТАКИСТА ти обаче искаш да си купиш кола различна от москвич? Като са ти скъпи не ги яж. Ходи засади си бери и яж безплатни череши.
1
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нека да чакат Путин ще им купи черешите и ще ги закара в Гърция. ЕС смеех.