Телефонната измама-рекордьор: Съдът vs. крадците с ъглошлайф

Внесен е обвинителен акт срещу двама, излъгали баба с половин милион
8
Телефонната измама-рекордьор: Съдът vs. крадците с ъглошлайф
Снимка: архив, Ройтерс

Внесен е обвинителният акт за телефонната измама за 575 760 лева, която беше извършена в Първомай, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Пловдив.

Още по темата
На съд са предадени 35-годишният Албенко Методиев от Елин Пелин и Борислав Димитров, на 24 г. от Горна Оряховица. Димитров е многократно осъждан за умишлени престъпления, сред които за кражба и измами.

Албенко Методиев също е осъждан. През септември 2015 г. той бил публикувал съобщение в интернет, че търси работа. От румънски номер му се обадил непознат мъж, който попитал "дали иска да изкара пари".

Методиев отговорил положително. Непознатият му казал, че трябва да отиде до Първомай, откъдето да вземе пари и документи и да ги "достави" до Велико Търново. След това го уведомил за адреса и му съобщил, че там живее възрастна жена.

Пред нея Методиев трябвало да се представи за служител от Здравната каса, който идва да вземе пари за спешна операция на внука й, за да ги занесе на лекаря, който щял да извърши интервенцията в болницата. Непознатият обяснил още, че в дома на възрастната жена има сейф, в който вероятно се съхраняват пари и той трябва да намери начин да го отвори. На 8 септември Методиев тръгнал с кола към адреса.

По-рано на стационарния телефон на пострадалата Е.А., на 80 г., позвънило непознато лице. Мъжки глас й се представил за "доктор Николов" и съобщил, че внукът й бил катастрофирал, трябвало да бъде опериран по спешност, защото единият му крак го нямало, а другият можел да бъде спасен с операция, при която да му поставят "пирони" и "скоби" на гръбначния стълб, които стрували около 30 000 лева.

Възрастната жена се притеснила за внука си, който същия ден бил в дома й и малко преди телефонното обаждане тръгнал за Пловдив. Тя казала на непознатия, че има само 500 лева, събрани от пенсията. Непознатият заявил, че за да започне операцията, трябвало спешно да се дадат още пари.

Жената предложила на непознатия да се обади на родителите на внука й. Мъжът отвърнал, че бащата дава кръв и предал телефона на непозната жена, която се представила за дъщеря й и казала: "Майко, много е зле, отива! Каквото имаш, събирай!".

Възрастната жена поискала да излезе да търси пари. Непознатият мъж я предупредил никъде да не ходи, да не затваря телефона и казал, че ще изпрати служител от Здравната каса да вземе парите, които имала вкъщи. В това време пред дома й пристигнал Методиев, който се представил за доктор от Здравната каса. Той влязъл и като разбрал къде е металният сейф, поискал инструменти от възрастната жена, за да го отвори. Тя му дала тесла, кирка, бормашина и ъглошлайф. Обвиняемият не успял да отвори касата, взел 500 лева от възрастната жена, която тя му дала и си тръгнал.

Малко след това се върнал, защото провел разговор с неустановено по делото лице, което наредило с парите, дадени му от възрастната жена, да закупи други инструменти и да се върне и отвори сейфа.

Методиев купил ъглошлайф, върнал се и направил малък отвор в сейфа. Той проврял ръката си и започнал да вади от касата пари. Жената му казала да спре и да ги преброят, защото смятала, че ще стигнат за операцията.
Методиев й обяснил, че това ще стане, когато отиде в болницата. След това прибрал парите в торби и си тръгнал пеша. Преди това предупредил възрастната жена да измете и измие всичко след него.

Жената попитал "д-р Николов", с когото през цялото време разговаряла по телефона, къде е автомобилът, с който бил дошъл "докторът от Здравната каса", а той й отвърнал, че бил паркирал другаде, и затворил телефона.

Малко след това по телефона се обадила дъщерята на Е.А. и тя разбрала, че е измамена. Незабавно е бил подаден сигнал в полицията. Проведени били бързи оперативно-издирвателни мероприятия и е била установена самоличността на Методиев. Автомобилът му е бил забелязан от полицейски патрул да се движи в посока от Килифарево към Велико Търново.

Същия ден Борислав Димитров получил телефонно обаждане, че ще му бъде заплатена сумата от 500 евро срещу "услугата" да отиде на посочено място и да вземе оттам пари. Те трябвало да бъдат оставени до билборд, близо до разклона за с. Добромирка, община Севлиево. Димитров тръгнал с лек автомобил към посоченото място и малко преди полунощ на 8 септември пристигнал до билборда.

Той започнал да търси парите в тревата и бил задържан от полицейските служители, заради което укривателството на парите е останало недовършено.

При извършени оглед в бял полиетиленов плик под билборда са били открити банкноти с различен номинал в евро и щатски долари. Общата стойност на имотната вреда е 575 760 лева, като 500 лева от тях са собственост на пострадалата Е.А., а останалите – 278 000 евро с равностойност 543 720 лева и 18 000 щатски долара с равностойност 31 530 лева са собственост на А.Я., собственик и управител на дружество със седалище в Пловдив.

Методиев се е признал за виновен, а Димитров не се е признал за виновен.

Към момента първият е с мярка за неотклонение "задържане под стража", а вторият с "парична гаранция". Районен съд-Първомай е насрочил делото за юни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ако банките даваха нормални лихви,хората нямаше да си държат парите в къщи.това -едно. друго - половин милион??????? че аз имам 3 лв. до пенсия и се чудя как ще я карам....
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да им имам скапаната милиция.. що хванахте кокошкарите само бе??? А организаторът??? Нито един ли от драскачите не попита какво стана с главния герой, а ми съдят разните мишки-пионки???
5
3
 
9
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 7 години
Тръгнах да чета...за мой срам статията и се спрях на второто изречение. Викам си: що на мен не ми се случва това? Защо на мен не ми се обадят?Както казваше Батето..НЕ МЕ ЗАНИМАВАЙ С ГЛУПОСТИ, ВЕ, Веселино!И 100 статии на ден да има във вашия сайт няма да промените нещата, защото тия измамените дядовци и баби докато поливат растенията си в градината, вие пускате новината за 10 секунди по радиото или изобщо липсва в централните новини на БНТ, която те гледат вечер!
4
0
 
6
 
! Отговори
зяпнал преди 7 години
До bobyАма то наистина си е за филм! С малко сценарийна помощ ще стане хит.
3
0
 
17
 
! Отговори
boby преди 7 години
Трагикомедия някаква, направо гледам и не вярвам на ушите си какви хора има. От тоз разказ в Холивуд филм за милиарди могат да спретнат :)
2
0
 
40
 
! Отговори
az tam преди 7 години
Да се смееш ли да плачеш ли. И на бабата и на оня дето разбивал "сейфа" за 500 евро дето щял да му подхвърли "работодателят" му в нивата, а и на оня дето си е купил сейф от Метро за 60 лева и сложил там половин милион.Най-голямата комедия обаче топърва предстои и там ще се включат и прокуратурата и съда. Нищо чудно да глобят бабата, че не е измела добре.
1
7
 
15
 
! Отговори
кой преди 7 години
По интересното е откъде тази баба има толкова много пари?!