Възраждането на Бузлуджа – кауза за туризма

Проект за 2,5 млн. лeва дава живот на монумента
27 май 2016 12:14,
55
Възраждането на Бузлуджа – кауза за туризма
Снимка: архив Bulphoto

България трябва да се гордее с паметника на Бузлуджа, като инженерно съоръжение. Сградата е много атрактивна и трябва да се използва този ресурс. Бузлуджа е възможност да се създаде една от най-успешните туристически дестинации в България. Нужни са около 2,5 млн. лева, ако конструкцията е в добро състояние.

Това обясни в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR архитект Дора Иванова от фондация "Проект Бузлуджа". Тя е съставила проект за опазване на сградата и превръщането й в атрактивна дестинация.

"Необходими са покрив и остъкление, моето предложение включва и асансьор. Трябват 100 хил. лева за архитектурна експертиза. Бузлуджа е в задоволително състояние, но трябва да се укрепи", посочи тя.

Иванова подчерта, че каузата й се бори срещу политизирането, тъй като за повечето хора сградата е символ на една идеология. Архитектът апелира Бузлуджа да се възприема като исторически обект, а не като политически.

"Паметникът на Бузлуджа привлича туристи от цял свят. Надявам се, че България научи своя урок с Мавзолея, който беше взривен. Трябва да има градивно мислене за бъдещето. Нека бъдем прагматични и хората, които ходят там, да не си взимат части от конструкцията", призова гостът в студиото на Ганиела Ангелова и Симеон Белев.

Дора Иванова обясни още, че регионът около Бузлуджа е изключително жив, а Шипка е само на 12 км., като призова да не се гледа по субективен начин на зданието.

"За чужденците това е уникално и е обидно да изглежда по този начин", завърши Дора Иванова.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
Русия преди 7 години
Правилно
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
няма да е проблем туристическите босове да финансират самостоятелно такова "възраждане" и без това са хора на партията, дължат ѝ благосъстоянието си. Даже само другарят Гергов, който е мастит собственик на курортни имоти, може сам да възроди чинията. Така ще стане много лесно шев на мястото на другарката Нинова.
37
3
 
0
 
! Отговори
Враг на народа преди 7 години
Какъв референдум за комунистическите паметници? Да се премахнат както бяха премахнати нацистките паметници в България. Тоталитаризмът трябва да се забрави и с доброто и с лошото.Престъпленията му са неопростими така както са неопростими фашистките такива. Трудно ще бъде защото още навремето пророкът Димитър Талев написа в книгата си "На завой" - Последният комунист на Земята ще умре в България!
36
0
 
1
 
! Отговори
user преди 7 години
До Анонимен 45Трябва повече престъпници да ги пращат там, защото с тези затворнически общежития само ги галим по краченцата.Има живитни, които са с по над 20 висящи дела. Има и такива, които се гаврят с възрастните хора по селата. Срам и позор за правосъдната система и полиция.
35
0
 
5
 
! Отговори
от Белене преди 7 години
До Анонимен 45:Според мен да се възстанови Белене. И сега трябват такива институции. И в САЩ ги има за твое успокоение.
34
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един музей в концентрационния лагер Белене ще има повече посетители и ще даде представа на идните поколения за това как са живеели инакомислещите по време на народната република
33
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Борисовата градина също е нещо уникално и ще привлечем много туристи ако я възстановим както едно време - махаме стадион Васил Левски, махама Народна армия, махаме Колодрума, Веселото село и т.н. Срамота е, че не пазим за идните поколения най-красивата градина на Балканите
32
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За чужденците това е уникално и е обидно да изглежда по този начин"Точно така еПознавам западноевропейски туристи който са ме питали как е възможно Такъв Грандиозен паметник да бъде така ИзоставенБузлуджа е част от Историята на БългарияС Багерите ще го Изринете Снимките в Интернет ще ИзтриетеНо паметта на Поколенията никога няма да УспеетеСРАМ ЗА ДЪРЖАВАТА И ЗА ИДНИТЕ ПОКОЛЕНИЯ СА РАЗРУШЕНИТЕ БЪЛГАРСКИ ПАМЕТНИЦИ И ИНФРАСТРКТУРИ ЗАПАЗВАЩИ СВОЕТО ОБАЯНИЕ ДОРИ И СЛЕД 26 ГОДИНИ РАЗРУХА
31
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички църкви в София са построени върху руините на езически храмове. Предлагам да ги възстановим и така ще шашнем чужденците
30
9
 
3
 
! Отговори
ОВ преди 7 години
На времето давах пари да го построят.Сега ще давам да го възстановяват. Нито съм искал да го построяват, нито да го разрушават,ама плащам
29
3
 
3
 
! Отговори
КОК преди 7 години
да бе всеки ша даде по левче и ше ремонтираме на Нинова чинията защо тя да плаща ми всеки ше плати
28
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
пари за тази глупост не давам
27
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мутрите бетонираха черноморието, дали след 25 години някой ще мисля как да съхрани този бетон на плажа като паметник на мутренските времена
26
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
референдум за съдбата на паметниците на диктаторския режим (1944-1989); дали да ги пазим; дали да ги събаряме и т.н.
25
5
 
9
 
! Отговори
Павлин преди 7 години
Да го ремонтират - много съм за - но да го напрвят Музей на безумията на комунизма, каквото всъщност представлява монумента. Така хем БСП няма да се гордеят с него, хем никой няма да политизира, хем ще бъде една уникална туристическа атракция.
24
6
 
2
 
! Отговори
Мизиец преди 7 години
Перфектната джамия след някоя друга година ,съдейки по събитията и слабостта на нашата семка..
23
1
 
1
 
! Отговори
циника преди 7 години
шопе, тик.венико, на теб ако ти кажат заради печалба да литнеш в косвоса, ще литнеш ли? не, няма, защото си страхливец и малкото ти сърчице е увито в памук:). Първият и най-важен мотив да се прекрачи една граница е стремежът към авантюра, към това да опознаеш и овладееш нови и непознати хоризонти. Ей, това не можете да го разберете такива като вас, на които светът им се простира до доматите и евтината ракия в хладилника. Няма ли пак да напишеш нещо за пазарската си чанта от кауфланд:)))
22
6
 
8
 
! Отговори
Бенита преди 7 години
26г. все още се делим на комунисти, фашисти и какви ли не. Моето предложение е тази сграда да се използва като символ на помирението. Да се сложи кръст на враждата, както направиха испанците и гърците.Да се отдаде почит на всички, които са се борили от позицията на своите идеали. Стига вече, останахме една шепа народ, децата ни напускат, защото не искат да търпят разприте ни. Те не са свидетели на тези събития, но за тях това ще бъде доста възпитателно. В известен смисъл ние акумулираме агресия.
21
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боже, какви глуп*сти!!! Паметник на пр*стотията.
20
2
 
3
 
! Отговори
da преди 7 години
Poznavam belgiec koito hodi do bulgaria da pravi snimki na Buzludja, zashtoto e maniak na tema stari sgradi. Tova mu e hobi i e chast takyv klub. Shte ima koi da doide.