Българският мурсалски чай превзема Германия и Япония

Производители го отглеждат в специални плантации
28 май 2016 07:34, Елка Василева
10
Българският мурсалски чай превзема Германия и Япония
Снимка: "Труд"

Известният мурсалски чай, който е обявен за здравно чудо и е наричан още алиботушки, е на път да превземе пазарите в Германия и Япония.

Диворастящата му разновидност е защитена, но в страната има производители, които са го култивирали и го отглеждат в специални плантации, пише „Труд“.

В този бизнес са влезли благоевградчанинът Стефан Спасов и Тодор Ташков, които вече 9 години отглеждат плантация от 8 декара с насаждението.

Базата се намира над хаджидимовското село Ново Лески, на 1200 м надморска височина, защото там е един от естествените ареали на разпространение на билката.

“Много трудоемко е да се отглежда тази култура. Разчита се изцяло на ръчен труд, наемаме и други хора. Теренът не позволява използването на машини. Затова са необходими отлична организация, добра база и съвестни работници. Но трудът си заслужава, защото това е традиционен български продукт. Непрекъснато реинвестираме в производството”, разказа благоевградският бизнесмен.

Той и съдружникът му успели да пробият на германския пазар преди месец благодарение на нашенка, която е микробиолог в Германия и добре презентирала пиринския чай. Преди това в немска лаборатория са направени няколко изследвания на чая, които са доказали неговата лечебна сила и той е получил сертификат.

“Надявам се, че скоро ще пробием и на други пазари, сега сме в преговори с японска компания, за да изнасяме и там чай. Можем да увеличим двойно плантацията си при интерес от чужбина. Растението се бере веднъж в годината - през юни или юли. Ако е на 2000 метра надморска височина, се бере през август”, разказва още Стефан Спасов.

Пиринският чай се използва като мощно противовъзпалително и стимулиращо храносмилането средство, популярен е също и като афродизиак. Помага при бъбречни проблеми, влияе изключително добре на отделителната и половата система.

Чаят съдържа 19 микроелемента от първостепенно значение за човешкия организъм като селен, цинк, мед и биологично активни, поддържащи доброто здраве субстанции. Местните хора от години го използват за домашен лек и го наричат здравно чудо. Събирането на мурсалски чай от естествените находища е забранено. Билката е включена в Червената книга на България със статут на застрашен за страната балкански ендемит. Продажбата на билки от култивиран мурсалски чай е разрешена.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: мурсалски чай
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво! За някои форумци тук, за да се чува нещо за държавата ни не е необходимо да се говори за нея навсякъде денем и нощем. То и за информация има едни американци, които не знаят какво е НАТО. От тях едва ли ще можем да очакваме да знаят какво е България. Айде да спем да си мислим, че сме толкова велики!? Вредно е за нас самите!!!! За самочувствие може. Но до там. След това идва реализма. Наистина е успех. Като знам немците колко чай пият и ако наистина направят и мурсалски чай - супер.
6
3
 
5
 
! Отговори
Ауслендър преди 7 години
Превземат, ама дръжки! Публикуват статии за да замажат очите на народа, че сме много актуални по света! Да, ама никой не ни знае като държава....камо ли за чая! ;)
5
2
 
4
 
! Отговори
Пак греда ! преди 7 години
Има си "гръцки чай", който наистина е доста по-популярен в Европа. А основен производител е.. Македония.Колкото до чая, на мен ми е помагал за болки в гърлото.
4
2
 
4
 
! Отговори
Jiv plet преди 7 години
V vseki turski i italianski magazin v Europa go prodavat i tova e artikul "Gratski chai"...:-):-):-):-):-)Bulgarskoto ime e "Stastliv chai dobro utro"...~~~~:-):-):-):-)
3
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разликата между диворастящия и култивирания е огромна - култивирания е полезен колкото чай от лайка ...
2
2
 
6
 
! Отговори
мамамия преди 7 години
защо когато се стигне до коментар за заплащане винаги се започва от заплатата. нормално е да се каже първо за квалификация и задълженията на работещите и тогава да се спори за заплащане - много ли е, малко ли е. като копаеш с мотиката и береш чай не е никак квалифициран труд и не може да се очаква да има заплащане като за програмист или професор.
1
1
 
8
 
! Отговори
ами да преди 7 години
Не се пие редовно , че яко се *** . Знам го от опит