Телешко, отказано от Турция, пуснато на пазара в Хасковско

Инспекцията по храните: Месото е годно за консумация
28 май 2016 11:17, Елка Василева
24
Телешко, отказано от Турция, пуснато на пазара в Хасковско
Снимка: архив, Reuters

На пазара в Хасково и областта е било пуснато близо 10 тона телешко месо при съмнителни условия на контрол.

Неправителствената организация "Ангели за животните", базирана в Австрия, сигнализира, че 130 телета от Австрия с доставка до Турция, върнати по неясни причини, престояват без храна и вода, затворени в камиони, две седмици в така наречената ничия зона между Турция и България.

След като биват транспортирани в кланица край Харманли, животните са унищожени, а месото им пуснато в търговската верига, съобщи БНР.

Пратката от 130 телета е пристигнала на граничния пункт Капъкуле на 22 април. Заради неизрядни документи, животните са върнати от Турция.

Камионите са престояли на ничия земя близо две седмици. После са транспортирани до кланица край Харманли, където ветеринарен лекар установява, че животните са изтощени, гладни, жадни, а камионите са пълни с изпражнения.

13 от телетата са починали, а 20 са изчезнали. На 10-ти май е вдигната възбраната върху останалите 97 телета. Те са заклани и месото е изследвано. Според директора на Инспекцията по храните в Хасково Георги Станков месото е годно за консумация.

„От въпросните животни са взети проби, които са изследвани в лабораторията в Пловдив. Резултатите, които получихме, са отрицателни, месото е годно за консумация. Съгласно заповед на изпълнителния директор трябва да се реализира на територията на област Хасково“, каза Станков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: телешко месоХасково
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
0
 
! Отговори
Ss преди 7 години
Ничия земя? Стига сте писали глупости! Такова животно има само по филмите! Който незнае българско е до моафазата ( първата турска бариера в посока турция) или така да го кажа - нерде свърши асфалта започва турция ( турските карта са с бетон )
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е ясно. Може да е върнато заради далавера на турски производител. Ако наистина е годнокакво ти пука. Те, турците не ядат и свинско, ама ти го нагъваш по коледа, нали?
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
21 век . Турците още търсят раята да им оправя простотиите . И Европа без нас 5 пари не чини .7
13
2
 
17
 
! Отговори
пф преди 7 години
Да не са *** турците да ядат изгнило месо, ние като клоаката на ЕС няма да върнем месото в Австрия, а ще си похапнем по живо и здраво
12
1
 
17
 
! Отговори
XX преди 7 години
А В ЗАПАДНА ЕВРОПА КОЕТО НЕ ИМ ХАРЕСВА ГО ПРАЩАТ В БЪЛГАРИЯ - УНИЩОЖИХА БЪЛГАРСКОТО ЖИВОТНОВЪДСТВО И СЕГА СМЕ ПРИНУДЕНИ ДА ЯДЕМ ТЕХНИТЕ ОСТАНКИ...
11
2
 
13
 
! Отговори
ZAKON преди 7 години
По закон в ЕС (и България ) тези животни е трябвало да бъдат умъртвени и изгорени .Как така някакви ветеринарни техници са решили да го продават в магазините .Сега Прокуратурата трябва да се самосезира и подведе под съд виновните .Я си представете че ЦРУ е пратило телетата заразени с бавна отрова за шефчетата на ИДИЛ чрез турска фирма (нали Турция е основния доставчик на ИДИЛ ) , и турците са се усетили ?
10
1
 
20
 
! Отговори
МРАВКА преди 7 години
КОИ ИМ ВЯРВА НА ТЕЯ ЛАБОРАТОРИИ?СРЕЩУ 200-300 ЕВРО ЩЕ ЛЕГАЛИЗИРАТ НАИ-ГОЛЯМАТА ***. ТУРЦИТЕ КАТО ПО-ГЛУПАВИ ОТ НАС СА ГО ОДКАЗАЛИ,ПРИЧИНИТЕ НАРОЧНО НЕ СЕ ПОБЛИКУВАТ И НИ ЗАБЛУЖДАВАТ ЧЕ НЕ ГИ ЗНАЯТ.
9
2
 
8
 
! Отговори
edin преди 7 години
А защо да Ви вярваме?
8
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Яж народе! Евтина мръвка! "Гарантирано годна за консумация"!!!!В следващия месец няма да пипна телешко от магазин, аз се чудех що в няколко вериги се появиха подозрително евтини пържоли.....
7
14
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"ЕРДОГАН ПОВИШАВА ИЗИСКВАНИЯТА НА МНОГО ВИСОКО НИВО,НЯКОИ ОТ ИЗИСКВАНИЯТА В ТУРЦИЯ СА ПО ВИСОКИ ОТ ЕВРОПЕЙСКИТЕ ИЗИСКВАНИЯ"Приказваш глупости без никакво покритие.
6
7
 
20
 
! Отговори
Професор преди 7 години
Сега заради Ердоган ще ядем умрели телета. Ердоган работи против българщината! Не трябваше да връща австрийските европейски телета а да ги изяде. Сега ние ще ги ядем защото сме гладни.
5
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Десито Танева как ще коментира това, кой ще поеме отговорност?!
4
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След като избиха толкова животни, да ги бяха раздали като компенсация на собствениците. Те щяха да се погрижат за животните. За 2 седмици толкова ли на никой не му дойде тази идея! Много жалко.
3
1
 
28
 
! Отговори
Ф.С.В преди 7 години
Айде на "прясното" месце-- купувайте си пак луканки и др -- освен отрови друго в Бг не се яде !!
2
0
 
29
 
! Отговори
Вот дю фак преди 7 години
2 седмици ги оставят без никакви грижи ??
1
11
 
17
 
! Отговори
123 преди 7 години
stiga s konspiracii,trqbva da sme v dobri otnosheniq sys susedite,a ne sus usa ili rusiq nishto dobre ne sme vijdali ot tqh poglenete vyv kakvo polojenie sme MIZERIQ !