Липсата на квалифициран персонал и още капани по морето

Цената на чадърите в Слънчев бряг скача от 8 на 10 лв
Обновена: 29 май 2016 14:09 | 29 май 2016 14:08, Петя Славова
136
Липсата на квалифициран персонал и още капани по морето
Снимка: архив, Булфото

"По данни на някои туристически организации 50% родните хотели могат да затворят в близките години". Това заяви пред Нова тв журналистът Соня Колтуклиева, която е член на Националния съвет по туризъм.
 
Основен проблем на хотелиерите е липсата на квалифициран персонал, смята тя.
 
"Няма как ние да постигнем нивото на швейцарски хотелиер от трето поколение със служители, които нямат нужното образование", съгласи се доц. Георги Рачев от Българската асоциация на туристическите агенции.
 
Председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов посочи, че голяма част от търговците опитват да заблудят потребителите, че предлаганата от тях услуга е с по-високо качество от действителното. Имало е случаи  и на нелоялни практики, при които търговци поемат ангажимент пред туроператори, че ще предложат безплатен чадър, а не го правят.

Той каза още, че около 200 са съставените актове за нарушения при 3000 проверки. Според него това е добър резултат и има тенденция за намаляването на тези нарушения.
 
Междувременно стана ясно, че повече полицаи и камери ще се грижат за сигурността на туристите в Слънчев бряг. 
 
На "Иракли" и "Корал" ще има водни спасители, а на места по южното ни Черноморие цените на чадърите ще скочат от 8 на 10 лв.  Това очаква туристите от 1 юни на Слънчев бряг. Концесионерите там обясняват поскъпването с краткия сезон - не повече от два месеца. В Бургас обаче цените остават непроменени. 

Контролът ще се осъществява от Министерството на туризма, което от тази година отговаря за пясъчните ивици. За това дали се издават касови бележки при плащане на чадър или шезлонг ще следят данъчните.

Това лято по южното Черноморие без стопани остават 54 ивици, които са неатрактивни или трудно достъпни. Кметовете са предупредени

За сигурността на туристите в Слънчев бряг ще следят и командировани полицаи, които ще пристигнат на 1 юни. Монтирани са и нови камери. За първа година ще има 24-часов данъчен контрол на летището. На прицел са туроператорите. Целта е държавата да се пребори със сивия сектор в туризма.

Голям проблем по време на лятната ни почивка е и намирането на медицинска помощ. Много често да потърсиш лекарска помощ в български курорт струва скъпо на родните туристи, а медиците предпочитат чужденците, които имат застраховка, от която могат да взимат пари.

450-500 хиляди туристи са посетили курортите за празниците: Великден, Гергьовден и 24 май каза пък министър Николина Ангелкова пред БНТ.

Според думите й, това е ръст от 5 % в сравнение с миналата година. От началото на годината април е с най-висок ръст на приходите от чужди туристи, които са предимно от Гърция, Румъния, Македония, Сърбия и Турция. Най-голям бум от 69% са румънските туристи, фокусирани в северното черноморие.

Ангелкова каза ,че пазарът в момента е изключително динамичен особено при руските туристи, които често се записват в последния момент. По думите й данните за ранни записвания показват, че ще имаме ръст с около 30% за руските туристи.

Ангелкова подчерта, че България е позната като дестинация с изключително добро съотношение: качество-цена, слънце и море.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
0
 
3
 
! Отговори
Дилемата преди 7 години
на простака-мутра-политик-милиционер:искам квалифициран персонал, грамотен и кадърен, който да ми работи почти безплатно, ама и да много *** от друга страна, по възможност полуграмотен като мен, за да стои в подчинение и да ме избира постоянно, за да върви далаверата.
111
0
 
0
 
! Отговори
коко преди 7 години
На "Слъчев ден" за натрупали с багер пясъка за да получат равна площадка за чадърите на хотелите и сега плажа е една площадка със стръмни склонове.Кой позволява това?
110
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само като видите персонала че е масово от един нехаресван етнос и ще се откажете от български хотел по морето.А шефа е дебелак, ниско остриган, с мръсен потник, по джапанки, седнал в луксозна кола.Забравете за почивка в България на море!
109
0
 
4
 
! Отговори
в. иванов преди 7 години
Най-безобразнота част от българското черноморие е СЛЪНЧЕВ БРЯГ. Това е сбор от бетонни крепости и нищо повече. Бягайте надалеч от тази смрад. ЕДна купчина мутрински измамници ви лъжат за някакви застраховки и още какви ли не глупости.А колкото до т. нар. медицински застраховки - ТАКОВА ПОНЯТИЕ НЯМА. Констатирате ли такова нещо - направете така че това лице да се проклина цял живот. Няма невъзможни неща . В 21 век вече понятието ДОКТОР е изместено отдавна от компютрите. Спрямо нахалните хора !!
108
0
 
3
 
! Отговори
в. иванов преди 7 години
Какво значи качествена услуга - едно нищо. Сбор от пластмасови летви с подобие на креват. Казано простичко и ясно - ТОВА НИЩО НЕ СТРУВА. Докато не се изчисти черноморието от разни навряли се мутрински концесионери - ТАКА ЩЕ БЪДЕ. Това са безобразията на туризма в БГ.БЯГАЙТЕ НА ПОЧИВКА извън тази скапана държава. ИДЕТЕ И ВИЖТЕ какво е качество в ТУРЦИЯ и ГЪРЦИЯ и забравете за тука
107
0
 
7
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
Липса на класифициран персонал по- морето ?!?!?! Защо като такъв в България има в изобилие ?!?! За сметка на това изобилие от мутри,пръкнали се като хотелиери и ресторантьори ! Въобще в България вече 26 години преход -преход и пак преход ! Натрупване на първоначален капитал и див, ама див капитализъм ! Тук само печалбата има значение и не важат никакви закони !
106
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво, така трябва за ***, които все още ходят да пълнят гушите на Мутрите.Да направят цената на чадър 100 лв на ден.
105
4
 
12
 
! Отговори
БатБулгар преди 7 години
Много ясно, че това ще е проблема. За тия пари толкова. Като почнат да дават по 1000 чиста пара, кадрите ще се върнат, даже от самосебеси ще се върнат :). Просто хората вече отказват да работят по 12 часа на ден за 500 лева, с 1 почивен ден седмично. Еми за 1000 лева да, за 500 лева НЕ.
104
2
 
21
 
! Отговори
Георги преди 7 години
Българският работодател НЕ ОБИЧА да дава достойни заплати. 400 заплата са мнооого пари за него, но 400 лв. за СПА и масаж или за някоя нова дреха, парфюм или друга гъзариика са повод за хвалба колко харчи е похарчил за ГЪ.А си
103
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Липсва квалифициран персонал, който да е съгласен да работи без пари, без трудови договори и с уговорки за минимална заплата легално и нещо на ръка - нелегално. Да направят заплатите като на персонала в Гърция, Кипър и Испания и тогава да вият за липсата на квалифициран персонал. Щото цените в България понякога са по-високи.
102
1
 
5
 
! Отговори
gost преди 7 години
на квалифицираните наемодатели не им продължиха договорите имам един познат нае хотел прави ремонт доиде некакъв софиянец пробута си негови хора и до там
101
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз съм квалифицирана. Имам и образование, и стаж. Но ми излиза по-изгодно да давам уроци по английски и немски, от колкото да работя за простаци, които не могат да ме оценят. Последният ми шеф по милост беше завършил СПТУ. Беше и неграмотен (тИтрадка, адреЗ, дИте), добре, че после ми даваше да ги въвеждам в компютъра, иначе клиентите щяха да се превиват от смях.
100
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
наблюдавам,че една положителна тенденция,а тя е че със всяка изминала година баламите,които работят без пари намалят
99
0
 
6
 
! Отговори
Chervena zvezda преди 7 години
Personalat se prekvalificiral i raboti v ortodox hramove v chujbina - s edna ikonka i laskavi odejdi pee malko i poluchava mnogo.
98
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Персонал има. Няма желаещи да работят за без пари.
97
0
 
4
 
! Отговори
чуй преди 7 години
До Работници от чужбинаказва се -езикова бариера!никой в света не разбира ниемския- краварски на щвейца!нашти *** щели да взимат сервитьори от уж бълтарите наоколо!? Гуем смех ша падне като в един стар филм!!!
96
0
 
38
 
! Отговори
Безпартиен преди 7 години
Ами оправете си...... заплатите..... голяма мотивация да бачкаш на Слънчев бряг за 500-700 лв по 16 часа на ден 32 дни в месеца.Хотелиериете да се включат в образованието малко и да дадат пари за да си обучат кадри.Студентите, поне умните ходят на стажове навън... Писна им на студентите от тъпия слънчев бряг.Аз ще си бачкам в глупавата Америка, ще си направя 9-10 000 $ за 3-ти пореден път и ще се прибера да си почина зимата. Айде мерси да работя тука. По добре експлоатиран за пари, отколкото без
95
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
V CHASTNITE KUSHTI PRASNO NYAMA
94
0
 
16
 
! Отговори
копелето преди 7 години
Ос-ра,ха образованието, сиганизи-раха матеряла за да е послушен по изборите от една страна, от друга реват *** за качествени работници! Е нема как, това в онова и душата в рая!
93
1
 
2
 
! Отговори
калейчо преди 7 години
..истината е че нещата могат да бъдат решени елементарно и със закон....в Европа не са по-глупави...сядаш в капан..заведение или бар...цената почти еднаква..с много малки разлики..И ТУК...е разликата...Най-отдолу на менюто се пише НАДЦЕНКАТА в процент от сметката..!!Там е включен сервиз ,бакшиш и всичко останало..!..Който може да чете и му е по джоба сяда и плаща...Според процентите надценка естествено е клиентелата....