Сафрид в Черно море още няма, студено му е

И делфините виновни за скромния рибарски улов
30 май 2016 08:44,
12
Сафрид в Черно море още няма, студено му е
Снимка: архив, Bulphoto

Така чаканият пролетен сафрид все още не се е появил. В други години най-силните му дни са именно в края на май. Сега се е появил съвсем за кратко и рибарите са хванали малки количества.

"Отдаваме го на студеното все още море. Много интересна година. Където се появи, беше едър, но пък малко количество. Все пак има надежда да се стопли морето и да дойдат пасажите", коментираха пред "Труд" опитни риболовци. В неделя те бяха наловили едва два килограма от мрежите на цял далян.

В момента кило пресен български сафрид върви по 8-10 лева, но се намира на рибните борси за кратко, и то рано сутрин.

На пазара има гръцки улов, но всички търсят българския, особено през есента, защото вкусовите качества на нашия сафрид са най-добри, смятат рибарите.

"Делфини има страшно много наистина, а и всеки от тях изяжда по 20-30 килограма риба на ден. Но сафридът, ако дойде, би трябвало да е много и не могат да насмогнат да го изядат", разказаха морските вълци от Царево.

Според тях в морето има студена граница, която не пуска сафрида към брега. На 1-2 метра дълбочина температурата на водата е 16 градуса, но в долните слоеве пада много, обясняват риболовците. Подобна била ситуацията и преди 3-4 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
1
 
! Отговори
SIS преди 7 години
Еколозите лаят, но народа яде вреден зарзават и отровни салами, а чистата храна-рибата я папкат само тези, които получават парички да броят делфините. Зелените мафиоти... Аж народе нитрати и Е-та и благославяй "екологията" . Те пак ще опънат някой лев да ги преброят. Пък колкото повече стават делфините, толкова повече пари ще им дават за броенето. Като дойдат на морето, папкат калканче, сафридче, леферче... а ти *** народе викай ура по форумите и бъди ЗЕЛЕН!!!
11
2
 
2
 
! Отговори
Тюлен преди 7 години
Делфините не са единствени виновници, но имат голям принос, естествено. Тъй като са защитени, популацията им е нарастнала до такива количества, че сафридът понякога недостига дори само за тях. В даден момент вероятно ще се наложи "контролирано залавяне", т.е. - избиване, на определени бройки делфини.
10
2
 
1
 
! Отговори
exks преди 7 години
До vladyМоже на *** да се оплачат:)
9
2
 
4
 
! Отговори
vlady преди 7 години
Рибарите да сезират компетентните служители във Варна и Бургас свещеник Бардохемиос Акобян и свещеник Похос Микаелян. Могат да потърсят съдействие и от архиерея на арменската епархия архимандрит Исахак Похосян както и от католикос Карекин II Нерсисян върховен патриарх на всички арменци.
8
2
 
4
 
! Отговори
Хой преди 7 години
Възрастен 250 кг делфин изяжда от 10 до 20 кг. риба дневно, в зависимост от вида на рибата, а не 20-30 кила, както смятат рибарите. И не са им виновни делфините, че няма риба или не могат да я ловят!
7
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спокойно бе ! Ще дойдат рускините , ще ги сгреят, и всичко ще си е както си трябва !
6
1
 
7
 
! Отговори
Шаран БГ преди 7 години
Защо се пенявите, а не поискате мнение от ихтиолозите ? Човекът умира да се "пъха между шамарите" на природата. А после плаче, като насрано дете..... Къде ги мидите, къде е калкана, къде е лефера, къде е паламуда ? Вярно е, че делфините са изключително много. Това е поради строгата забрана за улова им. Как се е постигал баланса между тези морски обитатели в миналото? Преди 50-70 години морето е гъмжало от риба. Още софиянци не са се били научили да я ядат, наверно?Нямало хладилници,фризери......
5
0
 
4
 
! Отговори
Пипи преди 7 години
Далян ли, талян ли, половин или цял - интересно къде са завършили образУванието си журналята на дира?
4
3
 
12
 
! Отговори
Дедо преди 7 години
Делфините си ядат колкото им трябва,а тия рибари (а не риболовци) к'вот хванат-не връщат!Нали ги знам,няколко сезона бачках на едни такива корабчета-голямо мазало.Едни тръгнаха да гърмят с бойни пистолети по делфините около лодките,до бой стигнахме няколко човека.Повечето рибари са големи ***.
3
6
 
7
 
! Отговори
един друг преди 7 години
Първо "учените" обясняваха, че морето се затоплило и разни видове измирали, сега пък им стана студено на някои други видове. Нещо май "учените" има още много да учат. А междувременно може да спрат да говорят глупости.
2
7
 
13
 
! Отговори
случаен полет преди 7 години
А вие какво очаквате.....?! МОРЕТО НИ УМИРА!!!!!!! А СЕГА с тези НЕФТЕНИ платформи на ШЕЛ ще ГО УБИВАМЕ ОЩЕ ПО- бързо!!!!!!!!!!!!!!ЩОТО НЕ МОЖЕ да изспуснем КОМИСИОННАТА!!!!!!!!!!!
1
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Делфините им били виновни на некадърниците.... Ми дай да ги избием тогава, че са били много....