Рамазан в Рибново: Смирение, молитва и пост

Месецът е мерило дали не имитираш исляма, смятат местните
27 юни 2016 16:22,
52
Рамазан в Рибново: Смирение, молитва и пост
Снимка: Bulgaria ON AIR

Наричат Рибново шареното село. Но не само заради цветните шалвари и забрадките на жените. Високо в Родопите има място и за пъстра култура. На 30 км от Гоце Делчев традицията и обичаите са все още живи, а моралът и патриархалните ценности са закон.

И въпреки че големият град е далеч, днес в Рибново живеят почти 3000 души, всичките българомохамедани. Признават, че думата "помаци" ги обижда и не се определят нито като турци, нито като българи.

Ако през есента и зимата е шумно и весело, през лятото времето в Рибново сякаш е спряло. Както казват местните - по време на Рамазан в Родопите е тихо, а ежедневието е едно и също - труд и молитва.

В средата на месец Рамазан на молитва и смирение са се отдали и в семейството на Недим и Айше Мусанкови. Пред телевизия Bulgaria ON AIR те разказват, че 30-те свещени дни са истинско изпитание за всеки вярващ мюсюлманин. По думите им по това проличава дали истински спазват религията или само имитират исляма.

Освен за душата месецът е мерило и за физиката. Причината се крие в така нареченото говеене.

"Говеенето означава да се въздържаш от храна, от пиене, от съвкупление. Началото започва в три часа и тридесет минути и продължава до девет и тридесет", обяснява Недим Мусаков.

"Никога не съм си оставила Рамазана. Ако някой ден съм се почувствала по-зле - оставям го и после го наговявам", разказва Айше Мусанкова. "Общо взето ние сме свикнали с това нещо. Синът ми е на 13 години и той кара рамазан".

След повече от 12 часа без вода и храна е време за вечеря в джамията, известна като ифтар. След вечерята следва молитва, която Надим и 13-годишният му син не пропускат.

"Много от родителите започват да обясняват на децата си какво е религията. 70% от децата, които се хранят тук говеят", казва Недим.

Краят на намаза поставя началото на семейната вечеря. Затова Надим и синът му бързат да се приберат, за да седнат на трапезата. Час преди полунощ Рибново все още не спи. Джамията в центъра започва да се пълни с хора и е време за поредната молитва.

След час и половина намаз идва време за сън, но за кратко. В 02:30 тъпани разцепват тишината в Родопите. Това е и последната възможност за хранене. Следващото ще бъде след повече от 12 часа.

Семейства като това на Недим и Айше не се оплакват. Признават, че религията е едно от малкото неща, които ги крепи, защото много хора в Рибново оцеляват с пари от чужбина.

Вижте как минава Рамазана във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още по темата: РодопиРибновоРамазан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До *** 31"Муслуманите" Научете се да пишете бе! За вас поне е доказано че сте българи, сменили вярата...А вижте на снимката какви арабели ви облъчват....С Тръмп и Алтернатива за Германия ще се оправите....
27
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пият като смокове. Всичко е фалш и политика.
26
3
 
6
 
! Отговори
До помак преди 7 години
Нямам нищо лично срещу религията. До колкото знам Ислям значи мир.Проблема е че се извършват най-различни зверства в името на тази религия и така наречената "свещенна" война. (Самубийствени атентати, растрели, рязане на глави, продаване на жени като стока и много други) Така че ми позволи да бъдя леко скептичен, когата се споменава Ислям и "Смирение, молитва и пост"
25
6
 
3
 
! Отговори
помак преди 7 години
Защо всичко негативно го свързвате с Исляма,Иракчани,Сириици...др.не всички познават Исляма като религия.Аз не укорявам онзи,които е тръгнал да иска помощ от една "картина",вярва си човека и толкова мен ,какво ме бърка неговото верою.
24
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Смирение, молитва и пост"Това да отидат да го разправят на ония иракчани дето се стреляха на Женския пазар. Единия даже от много "молитва" и "пост" замалко да си отиде.
23
8
 
4
 
! Отговори
помак преди 7 години
УВАЖЕНИЕ*
22
10
 
7
 
! Отговори
помак преди 7 години
Пак плюене и обиди,типични за Атеистичното поколение на България.Т ова,че повечето от младите християни са Атеисти не е проблем на Муслуманите,както и "комунистическата религия",която все още живее в част от българите.НИКОГА НЯМА ДА ВКУСИТЕ СЛАДОСТТА НА РЕЛИГИЯТА,ДО КАТО ПЛЮЕТЕ И НЕ ОВАЖАВАТЕ РЕЛИГИЯТА НА ДРУГИТЕ.
21
2
 
14
 
! Отговори
Гост-коментатор преди 7 години
Никога няма да забравя един мой познат - българомохамеданин как коментира "т.н. смирение": - Цяла седмица да правиш лошо и в петък да ходиш в джамията да правиш гимнастика е безбожие !!! И това важи не само за мюсюлманите, а и за християните.....
20
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия в Рибново освиркаха българския химн и родопските кабагайди на 3-ти март - има си клипове в нета!
19
3
 
3
 
! Отговори
до: 27 преди 7 години
хаха побългарени българи и потурчени турци , чвучи много светско
18
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турчеещите се роми и Моханеданите(помаци) нямат нищо общо с българските турци , да де ама Живков е имал идеята всички да станат еднакви , как да стане бате кръвта вода не става
17
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Комнистическите книги по История пишеш че Помашите са потурчени не само те но и Турците в България , по принцип няма как всички да са били потурчени , Помаците да но турците не , все едно Побългарени българи
16
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Точно това е проблемът в исляма - лицемерието. Огромна част от мюсюлманите не спазват ограниченията, но пред другите се ПРАВЯТ, че са религиозни, от страх да не ги обвинят, че са невярващи. А това вече е голям проблем за тях.Нещо като оная приказка за лисицата с откъснатата опашка, дето накарала и другите да си ги откъснат, че да не е само прецакана. Нещо не е наред в тоя ислям,щом все се дебнат един друг в неверие
15
5
 
12
 
! Отговори
до 16 преди 7 години
Мислиш че тези от клипа не кусват "домус" ли!Плющят та ушите им се късат.
14
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе, колкото по-шумно някой ми натрапва това, че е супер вярващ, толкова по-малко му вярвам. Истинските вярващи си спазват традициите без да разправят на ляво и на дясно колко са религиозни и как спазват стриктно всички пости. А тази жена като тръгнала да ми обяснява как говеела, пък как ако и дойдело в повече после си наваксвала... пък как и синът и спазвал стриктно... с две думи май е по-важно да убеди хората колко добра мюсюлманка е, отколкото наистина да е такава.
13
4
 
12
 
! Отговори
бай иван преди 7 години
е па как на някой не му гръмна бомбата на това събиране? ей тъй, бе зда иска, да обърка фитила и фишека дето е препасал на пояса да бумне?
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До гражданин европеецХа-ха-ха! Знаеш ли колко много момичета познавам, които постят редовно? Обаче не заради вярата, а защото това е супер начин за сваляне на килограми! Та ако за теб това, че някой пости е мерило за това, че има вяра...А в същото време познавам много милички и добрички баби, които не постят по здравословни причини, но това не им пречи да са образец за добри християнки.Така, че ти реши, кое е по-важно.
11
10
 
5
 
! Отговори
гражданин европеец преди 7 години
Вярата следва да е в сърцето, но също така няма как да я има там, ако човек дори един пост не може да изкара нормално. Защото това показва, че вярата я няма никаква, лесно е да казваш че вярваш, а в същото време да нагъваш пържоли по време на пост. Това се казва лицемерие, и за съжаление го има много при нашия лицемерен народ.Нека да се поучим от добрия пример на хората в Рибново и дано някой ден и ние да заимаме подобна силна вяра. Вяра не само на приказки, но и на дела.
10
8
 
19
 
! Отговори
ужас преди 7 години
Потенциални ислямисти ..... т.е. терористи
9
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До гражданин европеецВярата трябва да е в сърцето ти, а не в демонстрацията. Ако ще и всичките пости да спазваш, ако не си добър човек, всичко и безсмислено. Така, че това, че някой пости и редовно ходи на църква съвсем не гарантира, че е добър християнин и добър човек.