Две деца държат съдбата на родопско училище

Заминат ли в Пловдив, училището хлопва врати
28 юни 2016 08:44,
5
Две деца държат съдбата на родопско училище
Снимка: BTV

Семейство държи в ръцете си съдбата училището в село Буйново. То може да бъде закрито, ако семейство Кавлакови реши да се премести в големия град.

Младото семейство има три деца, едното от които е в детска градина. Кавлакови обмислят преместването си в Пловдив. Съседите им се надяват това да не се случи, защото училището ще бъде закрито. А ако това се случи, отива си и селото.

Ако закрият училището, възпитаниците му ще трябва да пътуват 30 км. до Борино. През зимата пътят е трудно проходим, разказва BTV.

Перспективите за родопското село не са добри. Безработицата е висока, защото няма работа.

"Когато завършат висшите учебни заведения, всички остават в големите градове, повечето и в чужбина заминаха, никой не се връща. Ние бяхме 130 деца, когато аз учех, до 7-ми клас бяхме толкова", коментира местен жител.

95 са защитените училища в област Смолян. От Регионалния инспекторат по образованието са категорични, че за децата в планинските села ще има училище.

"За всяко родено дете за него ще има  училище, независимо кой какво пише и казва. Запазваме защитените училища и ще има защитени детски градини", увери началникът на инспектората в Смолян Иван Муцевски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
7
 
0
 
! Отговори
Айде, нема нужда преди 7 години
Аде, недейте де. Останете си в Буйново. Само вие липсвате тука. Пловдив стана *** "бежанският център", жива клоака. Чак от Варна и Монтана идват да живеят в него. Той затова от година на година става все по-горещ и задушен, щото като препълниш кошарата и овцете вътре се задушават. Жъ плачити вие за Буйново, жъ плачити!
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Безработицата е голяма, защото няма работа"
3
1
 
9
 
! Отговори
Паметлив преди 7 години
Хм,то България е пред закриване,та едно училище ли....
2
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво бе, прехвърляте отговорността за съдбата на училището върху тези хора, които очевидно търсят по-добър живот за децата си. Логиката ви е обсурдна и писания от този род само ще настроят хората срущу това семейство. несторова пак удари дъното с поредното умопомрачително заглавие и невероятни умозаключения..
1
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не децата, а политиците са тези които държат съдбата. Колкото са по-зле те, толкова по-зле става всичко.