Гьолска каракуда вместо черноморска ципура

Крайпътни търговци лъжат клиенти из Бургаско
28 юни 2016 08:22,
12
Гьолска каракуда вместо черноморска ципура
Снимка: архив, Булфото

Крайпътни търговци лъжат клиентите, като им предлагат "черноморска" риба, а често им пробутват дори каракуда, която е сладководна, предупреждават пред "Труд" рибари от бургаския регион. Техният съвет е никога да не се купува от импровизираните сергии край шосето.

Причината е, че продуктите всъщност нито са пресни, нито са черноморски. В момента в родната акватория се вади само граца (дребен сафрид) и тук-там по някое попче.

Измамниците продават сафрид, но той е от Китай и няма нищо общо с пресния български. Освен това предлагат каракуда с отрязана глава и изчистена, за която твърдят, че е ципура.

"Ципурата трябва да се продава с глава и опашка и е чисто бяла на цвят. Скъпа риба е. Вероятно пласират каракуда", смятат морски вълци.

"Паламуд пък ако продават на пътя, той сто на сто е океански. Изобщо не е вкусен, тричав е", коментират риболовците. Те разказват, че преди време се случвало в ресторанти по морето да продават камбала вместо калкан. Нарушителите по шосето имат и друг трик - продават рибата сайра, но казват че е зарган.

Освен, че лъжат за стоката си, крайпътните търговци не спазват и елементарна хигиена, което прави предлагането й опасно за здравето. Всъщност рибата задължително трябва да се продава на регламентирани места с разрешение от агенцията по храните. Обектите са рибни борси, магазини и тържища, на щандове с хладилни инсталации, а продукцията трябва задължително да е обилно поръсена с кубчета лед.

"Съветваме хората в никакъв случай да не си купуват риба край пътя", коментират от Агенцията по храните в Бургас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
7
 
! Отговори
Дебелт преди 7 години
Малко офтопик...Те там по морето селяците не употребяват думата Каракуда, не я и знаят! Там каракудата се нарича "таранка". Друга дума е, че ако някой и толкова глупав, че да спре до пътя да си купи "прясна риба" от ***, то той напълно си залужава да бъде възнаграден с каракуди!
11
0
 
7
 
! Отговори
Миро преди 7 години
Лъжа, измама, заблуда и подмяна! Това са водещите принципи на правещите бизнес в България, па било те и улични ганджали, както и вериги като Метро, Билла и Кауфланд. Лъже се навсякъде и във всичко - страна производите, срок на годност, грамаж, и т.н. Това, че сте си купили примерно калкан от Метро, не ви гарантира, че не е фермерска дълбоко замразявана риба от някоя ферма в югоизточна Азия (Виетнам, Индия или Китай). Също там продават дълбоко замразявани стриди за пресни! Внимавайте, лъжат ви!!!
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
PALAMUD S EDNO OKO
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хаххахаха земи таз каракуда :D
8
2
 
3
 
! Отговори
бургас преди 7 години
А на миджита(нискокачествена риба),навремето му казваха ,,софиянка",понеже поемаше към Софето офериран като сафрид,за това не се и очудвам,че човек може да сбърка таранка и ципура.
7
0
 
1
 
! Отговори
Веско преди 7 години
"нищо общо във визията си."Тая ме утрепа! Ама като се образоваме от тиливизора :(
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Яко!- ципурата е 12 лева килото, на каракудата( таранката) е 3-4 лева. Бизнеса си върви....)))
5
0
 
2
 
! Отговори
EMOS преди 7 години
Е как какво,събират лепта
4
0
 
14
 
! Отговори
ГНЕВЕН ВЪПРОС преди 7 години
И... КАКВО ПРАВЯТ СЪОТВЕТНИТЕ ОРГАНИ, ТА ДОСЕГА НЕ СА КОНФИСКУВАЛИ РИБАТА, КАРАВАНИТЕ (СЕРГИИТЕ), А ПРОДАВАЧИТЕ ОСЪДЕНИ ПО БЪРЗАТА ПРОЦЕДУРА - В ЗАТВОРА ???
3
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да объркаш ципура с каракуда, все едно да объркаш овца с коза, даже и да ги няма главата и опашката.
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е как ще объркаш Ципура с каракуда бре? Нямат нищо общо във визията си.
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Морските вълци да внимават какво говорят, нищо че Мочите отпраши за Шопето!