Родопски монахини чакат банани през есента

Грижат се за растенията от 6 години, били капризни
28 юни 2016 12:30,
25
Родопски монахини чакат банани през есента
Снимка: Труд

Женският манастир край пловдивското село Белащица чака през септември първата си реколта от банани поне от един от двата храста с десетина издънки, разказва "Труд".

Тропическите растения са подарени преди 6 години на игуменката Екатерина от българка, която живее в Лондон.

В двора на манастира има разкошна градина, поддържана от игуменката и трите послушнички. Редом с традиционните за района растения, се гледат и банановите дръвчета.

"Храстите са много капризни, искат обилно напояване и понякога през лятото ги поливаме по цяла нощ с маркуча от чешмата. През зимата пък увиваме върховете на растенията и последните листа с изолиращ станиол, тъй като не издържат на по-ниски температури от минус 5 градуса, а нашият манастир се намира в подножието на Родопите. Едва на петата година - някъде към септември 2015 г. за първи път на една от издънките се заформи нещо като мамулче, но през ноември изгни и така и не се появи плод. Сега обаче такова мамулче се появи на един от храстите още през юни и се надяваме тази година на първа реколта от банани", разказват пред всекидевника послушничките.

Според местните чудото се дължи на лековитата вода на манастирското аязмо, за което се твърди, че е излекувалостотици неизлечимо болни.

Манастирът “Св. великомъченик Георги Победоносец” съществува от 1020 г., а за негов основател се смята византийският пълководец Никифор Скифий.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
1
 
! Отговори
Georgi Georgiev преди 7 години
#2Всяка година храста се реже до корен и после отново избуява за нова реколта, обаче на друго място. Корените постоянно избуяват в моят двор, и няма отърване от тях. Колкото повече ги режа, толкова по-далече от оградата избуяват. Сега съм се научил като излязат от моята страна на оградата, то аз вадя кирката и премахвам и корените, не само стъблото. Този е най-проклетият храст, по гаден е и от Магарешки бодил!
17
1
 
1
 
! Отговори
Georgi Georgiev преди 7 години
#1Бананите са си храсти, просто по-високи. Моите комшии, понеже се мислят за много умни, си засадиха Банани до оградата ни преди десетина години. Бананите са отвратителни растения, листата им са огромни, 150с50см. и постоянно падат. В храста намират убежище плъхове, ***, змии, всякаква гад .
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
bananite ne rastyt li na palmovi dyrveta?
15
2
 
3
 
! Отговори
ох банана преди 7 години
От правите банани ли са? Да не ви глобят, не друго.
14
2
 
0
 
! Отговори
D преди 7 години
Суета...
13
4
 
6
 
! Отговори
Маке-Ариец преди 7 години
За банааааана, За банаааана сама ще се хвана и ще се клатя навътре в морето
12
0
 
17
 
! Отговори
въпросче преди 7 години
Днес бг защо не се пробвате да напишете нещо подобно за мисюлманската религия,някое такова заглавийце. Ще ви осъдят, после изнасилят и накрая ще ви взривят.Но да се гаврите със християните може.Виждам правите го постоянно и със нарастващо темпо.
11
5
 
13
 
! Отговори
. преди 7 години
Браво вече наистина ставаме бананова република , вулгарните и просташки коментари по-долу просто ще ги игнорирам , много лош мат'рял влиза в тоя сайт , много шушлеци , много отчаяни панелни плъхове.
10
1
 
6
 
! Отговори
floko преди 7 години
Чакат ги бананите с голямо нетърпение :). По-добре да пробват с краставици - по-бързо растат. Не се налага 6 години да ги чакат.
9
9
 
5
 
! Отговори
К'фо? преди 7 години
Кфи монахини ве, веднага забрана д за начинът на обличане на монахините. Не искаме пропаганда за радикалното християнство
8
0
 
10
 
! Отговори
Фил преди 7 години
Само едно лого "Браззерс" ви липсва долу вдясно на това заглавие...
7
0
 
11
 
! Отговори
Dimitar преди 7 години
Мария Нестерова може да напише следващия път, че и глухарчето е дърво. Първо казва, че са храсти после дървета. Ама са треви :)
6
3
 
18
 
! Отговори
Мнение преди 7 години
Бананите да се нарязват на ситно ,веднага след като се оберат.Да отговаря старшата игуменка , като младшите да следят да не оставя цели банони за себе си .
5
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако знаете хлебното дърво какви франзели ражда само.....
4
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А в Пловдив не си играят на дребно и се наложи хирурзите да вадят тиквичка на една жена преди известно време. Отдаваме тази скромност в желанията на това че са монахини все пак.
3
8
 
25
 
! Отговори
razgradski pop преди 7 години
защо банани...краставиците също вършат работа..и са много по-лесни за отглеждане...
2
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хахахахахах
1
5
 
27
 
! Отговори
човек преди 7 години
ПО-МЕКИ СА ОТ КРАСТАВИЦИТЕ.