Медицинско чудо: Спасиха откъсната в катастрофа ръка

Спасиха ръката на мъжа, пострадал при касапницата на "Тракия"
Обновена: 29 юни 2016 18:07 | 29 юни 2016 17:20,
14
Медицинско чудо: Спасиха откъсната в катастрофа ръка
Снимка: Dnes.bg

Една от най-сложните операции, правени у нас, извършиха лекари от Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив. Пациент бе шофьорът от мелето на магистрала „Тракия” от този понеделник, който почти загуби ръката си.

Още по темата
При инцидента загина 43-годишна жена, а двама души бяха ранени. Това се случи, след като цистерна с цимент спука гума, мина през мантинелата, навлезе в лентата за насрещно движение, където се удря в автомобил и се преобръща в дере.

Първоначалната информация беше, че ще се наложи лекари да ампутират едната ръка на ранения шофьор на леката кола. Мъжът обаче извади късмет, след като лекари от УМБАЛ "Св. Георги" извършиха две успешни изключително рядко правени у нас операции за реплантация на отрязана ръка. Това се случи в Отделението по спешна медицина.

Лявата ръката на мъжа е била почти изцяло отрязана в средната част на раменната кост. При транспортирането на пострадалия с линейка до болницата, макар че е бил адекватен и контактен, очакванията са били, че ще се наложи ампутация, тъй като са били напълно прерязани артериите, които осигуряват кръвоснабдяването на ръката.

"В момента ръката е топла и са налице артериални пулсации. Пръстите възстановяват подвижността си, следователно постепенно се връщат сетивността и двигателната функция на ръката", обясни пред Dnes.bg д-р Румен Бацелов, ръководител на звено "Ортопедия и травматология" в Отделението по спешна медицина на УМБАЛ "Свети Георги".

В продължилата 2 часа първа операция на 27 юни, смесен екип от съдови хирурзи и ортопеди е успял да "пришие" ръката и да върне нормалното функциониране на артерии, вени, сухожилия и мускули.

В продължение на 5 часа днес е извършена втора операция за стабилизиране на костните структури на рамото, посредством поставяне на импланти в раменната кост и предмишницата.
Реплантацията е повторно свързване на напълно ампутирана част чрез възстановяване на артериалния приток и венозния отток, обясняват лекарите.

Като цяло, всеки пациент с ампутация, включваща горен крайник, е подходящ за реплантация, но идеалните „кандидати“ са хора с остра – от гилотинен тип, ампутация на палеца, на няколко пръсти, на дланта, китката и предмишницата, защото са минимално замърсени.

При подобни инциденти, първата задача на дежурния екип е да опита да направи реплантация. Едва след като се изчерпят всички други възможности се пристъпва към ампутация, категоричен е д-р Бацелов.

Той уточни, че благодарение на двете операции 47-годишният мъж ще възстанови ръката си и няма да се стигне до нуждата от протеза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поклон пред такива лекари!
9
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хвала на такъви доктори! Дано повече причини имаме да ги хвалим, вместо да ги псуваме. От цялото нещо ми е чудно дали ще му се възстановят и нервите на ръката за тях нищо не пише.
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а камиона с колко е бил претоварен
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
гумите имат серийни номерамисля е редно поне камионите да имат дневник в който да се води колко са стари гумите,на колко километра са сменени и др ремонти
6
0
 
31
 
! Отговори
Читател преди 7 години
Браво на екипа! Това показва, че никога не трябва да се предаваш! Повече такива хора, като тези лекари да им.
5
0
 
21
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
BRAVO NA DOKTORITE.STRAXOTNI DOKTORI.
4
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Леле дано си се оправи човека и да си живее нормално.Браво и на лекарите.Живи и здрави!!!
3
0
 
43
 
! Отговори
Di преди 7 години
Браво на докторите!!!
2
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е, честно, да цензурирате думата гал.оши!Малко прекалено ми се струва.
1
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дано се възстанови човека!И лекарите да са живи и здрави!Само се чудех дали е направена проверка на гумите на този ТИР, защото най-вероятно са някоя трета ръка изтъркани ***!