Разчленена тракийска принцеса откриха в Родопите

Обредът е направен, за да предпази знатната особа от ІV в. пр. Хр
Обновена: 2 юли 2016 10:36 | 2 юли 2016 08:11, Петя Славова
16
Разчленена тракийска принцеса откриха в Родопите
Снимка: архив, Булфото

Тракийска принцеса, разчленена ритуално, откри екип от археолози, воден от Любен Лещаков от БАН. На уникалната находка учените се натъкнали в Източните Родопи под наблюдението на проф. Николай Овчаров.

Това е едно от най-богатите погребения от тракийката епоха, датирано от втората половина на ІV век пр. Хр. В оформен в скалите гроб край кърджалийското село Бенковски учените попадат на принцесата, която е обградена от повече от 60 сребърни и бронзови накита. Сред тях са фубили, диадема и обеци. Знатната особа е носела и корона, разказа за „Труд“ проф. Николай Овчаров.

Принцесата е погребана по начин, който препраща към легендата за смъртта на Орфей. „Когато Орфей създава орфическите общества и гони от тях жените, те го намразват. Убиват го и го разчленяват. Различните части от тялото му са пуснати в река Марица за наказание“, посочи проф. Овчаров.

Според него може да се направи далечна препратка към ритуалите против вампирясване. „По този начин са погребвани високопоставени особи най-вероятно за да бъдат предпазени“, посочи археологът и допълни, че е възможно гробът да се окаже мавзолей.

По думите му сред намерените ценности има 11 сребърни пръстена с изображения на антични богове.

Част от предметите, включително сребърна тетрадрахма от 380-360 г. пр. Хр., са изработени в големия елински град Маронея на Бяло море, а други са дело на тракийски майстори от Одриското царство. Според проф. Овчаров двата вида накити свидетелстват за богатия и жизнен бит на траките.

Според проф. Овчаров това е поредното голямо откритие в Източните Родопи. На това място явно е имало и храм, чиито основи се намират в близост до новия некропол. Предстои той да бъде разкрит.

Като позиция новооткритият комплекс е сходен със светилището на Татул, открито от археолога. Новата находка е пореден щрих към “цивилизацията на скалните хора“ с главен център в Перперикон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Една преди 7 години
Крайно време е официалната "наука" да признае, че ние, българите сме траки - староседелци по земите ни, които нямаме нищо общо със "славяни", "пра-българи" и т.н. евтини расови пропаганди!
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
каква изненада орфистите били най обикновена секта на БААЛ и правили човешки жертво приношения -- ЧЕ ТО СИ ГО ПИШЕ В ВСИЧКИ ХРОНИКИ
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Алчността и суетата убиват учения-древна мъдрост.
5
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредните лъжи-сензации на Шибидар.
4
0
 
15
 
! Отговори
дд преди 7 години
Освен "Ники" и т.н. глупости, "жизнен бит" също е едно прекрасно словосъчетание...
3
4
 
18
 
! Отговори
Бранник преди 7 години
Овчаров и Кунева са най-големите специалисти по всичкология в България. Хвала на нас българите, че сме създали такива гении.
2
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има безплатни текстови редактори. Използвайте ги! Фибула а не фУбили, Нике а не НикИ.
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поместете материали за сниманите чрез дрон непристъпни руини в района на Минерални бани, Хасковско - стълбище, вход на храм и т. н.