В България работят десет фермерски пазара

Министър Танева: Оттам се купува най-качествената храна !
4 юли 2016 16:00, Анисия Иванова
9
В България работят десет фермерски пазара
Снимка: БТА

В България работят десет фермерски пазара, каза по време на отриването на фермерския пазар в Експозиционен център "Флора-Бургас" министърът на земеделието и храните Десислава Танева, предаде "Фокус".

Министър Танева посочи, че в последните една-две години години с в новия програмен период и възможностите, които има за подкрепа на директните пазари, се увеличава интересът към сдружаването между самите земеделски производители.

Тя подчерта, че в началото на мандата на правителството е имало едва 8 организации на производители, а към днешна дата те са 32.

„Вече имаме и подадени инвестиционни оперативни програми. Всичко това следва да доведе до много повече точки на директно предлагане на фермерска храна”, каза още Танева.

По думите й от фермерския пазар клиентите могат да купуват директно от производителите най-качествената храна в Европа и в света. "Това е жест към производители на съответните храни и път, по който тепърва трябва да вървим", каза още министър Танева.

2,9 млрд.евро е общият бюджет до 2020 г., 32% , което е близо 1 млрд.евро, са за бизнеса, съобщи земеделският министър Танева по време на дискусията „Региони в растеж” в Бургас. "Има огромен интерес от малките фермери, досега са направени 10 000 консултации”, обяви Танева.

Тя набеляза и дейностите, които предстоят до края на тази година, а както и възможностите за бизнеса. Те са свързани с инвестиции в земеделски стопанства, преработка на селскостопанска продукция, подпомагане за навлизане на пазара на малки стопанства, инвестиции в неземеделски дейности в селски райони и др.

Министърът подчерта успеха на Бургас и региона по предходната програма в областта на рибарството.

По програмата "Морско дело и рибарство" е предвиден бюджет за нови осем инициативни местни рибарски групи, като тази мярка се очаква да бъде отворена в последното тримесечие на годината, съобщи още Танева.

През юли се очаква отварянето на 2 мерки по програмата. В презентацията си министърът каза, че 19 милиона се предвидени за продуктивни инвестиции в аквакултури. Мярката ще е отворена следващия месец. Максималният размер на допустимата безвъзмездна финансова помощ за бенефициент е 1 400 000 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: бургасземеделие
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
15
 
! Отговори
реалист преди 7 години
В България всичко е менте - включително и т.нар. фермерски пазари !*** го мързи до припадък и затова винаги гледа да преметне ближния си.
5
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В пловдив има.
4
0
 
12
 
! Отговори
СМЯХ преди 7 години
Вчера си купих Дини от Любимец Гърция .Без напояване не става НИЩО .Но трябва Ток и Вода , в Гърция е по евтино .
3
0
 
15
 
! Отговори
Бай Иван преди 7 години
След толкова години живот в България винаги си имам едно наум. Винаги някой може да се опита да те преметне. Това че производители са се организирали и са си направили пазар не значи че стоката им е с високо качество. Иначе винаги предпочитам родното производство, особено за плодове и зеленчуци.
2
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и къде са тези пазари?
1
0
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
а цените на тези фермерски пазари не са за бьлгари така че пазаритеняма да продьлжат дьлго бьлг производител не знае мярката каква цена да сложи