Бай Сандо на 102, качва стълби три пъти на ден

Столетникът не пие и не пуши, не е влизал и в болница
32
Бай Сандо на 102, качва стълби три пъти на ден
Снимка: БТА

Столетникът Александър Николов от Пловдив, който днес навършва 102 години, смята, че дълголетието си дължи на гена и на здравословния начин на живот. Стоте години преживява, по думите му, в труд и борба.

"Когато навърших 100 години, стотната година ми каза: "Не си палил цигара, не знаеш какво е никотин и можеш да преминеш към 101-та". Когато навърших 101 година, тя ми каза: "Не си употребявал никога алкохол и можеш да минеш към 102-та година" - отговори Александър Николов на въпроса как се стига до такава възраст.

Столетникът твърди в интервю за БТА, че освен, че не пие и не пуши, никога не е преяждал и смята, че векуването си на този свят дължи именно на това, както и на факта, че никога не е постъпвал в болница заради болест.

Днес 102-годишният бай Сандо изкачва по три пъти на ден стълбите до 4-я етаж, обслужва се сам, чете и без очила, използва многото си свободно време да пише спомени. Роден е на 12 юли 1914 година в гр. Неготин на Вардар, Македония.

През септември 1918 година с майка си и още трима от братята и сестрите си, докато бащата е на фронта, напускат Македония през Криволак, Гюешево, Кюстендил, Владая и се установяват в Карнобат. Бил е малък, но помни войната, Владайското въстание, комендантството, което ги "разпределя" в едно карнобатско село.

"Трудовата си дейност" започва едва навършил 14 години в Бургас като чирак. Първата книга, която прочита и оставя ярки следи в съзнанието му, е "Спартак". Има син и две дъщери, 13 внука и правнука, като най-малкият правнук - Виктор, е на 2,5 години.

Ежедневието му е подредено и знае кое защо прави. Закусва и вечеря в дома си, а на обяд ходи в близкия ресторант. Закуската му е ябълка с мед, сирене и една орехова ядка на всяка хапка, завършва с едно кафе с мляко и 2-3 бисквити. На обяд хапва нещо готвено в ресторанта, а за вечеря на масата има задължително тахан халва и купичка с мляко с ориз.

"Вечерям до 5-6 хапки тахан - леко ми е, нахранен съм", обобщава столетникът. Той е категоричен, че с непушенето и непреяждането е излекувал 30-годишен гастрит. За болест в болница не е влизал.

Пенсионира се като подполковник в армията. Пенсионер е от 1958 година, но продължава да работи като общественик и като председател на Пчеларското дружество в Пловдив във времето, когато в града са се гледали 3 000 кошера и са се произвеждали 60 тона мед годишно.

Убеден е, че дълголетието си дължи и на гена по майчина линия. Майка ми беше много здрава жена, почина на 94 години, без да влезе в болница, спомня си бай Сандо. Единият от братята му достига до 89 години, но другите двама умират сравнително рано.

Преди дни бай Сандо събра цялата фамилия за 102-я си рожден ден. Сред 60-те гости бяха синът му, който е на 70 г. и най-малкият правнук Виктор. Подготвил беше и слово - хубави думи за семейството, благодарности на близки и приятели. Напомнил им откъде е тръгнал родът им, през какви премеждия са преминали предците им. И този път не устоял на изкушението да рецитира стихотворения - на Ботев и Вазов, на Смирненски, Вапцаров и Гео Милев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
11
 
! Отговори
Трудовякъ преди 7 години
Да си жив и здрав, другарю о.з. подполковник! Още много рождени дни да посрещаш, да радваш роднини, близки и приятели. Такива като теб са пример за нас, по-младите, които никога няма да разберат как е възможно човек нормално да се пенсионира на 44 г., без продажната и корумпирана политическа класа от ренегати, изменници и предатели да му натяква, че ще се претовари социалната система, че нямал достатъчно точки и пр. глупости. Ние сигурно ще се пенсионираме на твоите доживени години!
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 23Гузен не-гонен бяга! :))))))))
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 26А от какво значение е да знаят за теб затънали в кал до уши? След като никой не си е извадил поука от делата на тези хора къде е смисъла от техните дела?
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да е жив и здрав и колкото изкара
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е важно колко живееш а какво си направил. Левски е загинал млад, но го знае цяла България, Имануел Кант е живял доста по-малко, но го знае цял свят. Джон Атанасов също и т.н.
20
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЩО ДА НЕ Е РАБОТИЛ СЛУЧАЙНО, ЧЕ ДА СЕ РАЗБОЛЕЕ?
19
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Роден 1914, пенсионира се на 54 години като подполковник от армията. С две думи след преврата заиграва с комунистите и цял живот работа не е пипвал. Сигурно е бил тиловак, ядене, пиене и лежак.
18
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нито му завиждам, нито му се радвам, нито ме интересува. Това че е доживял до 102 абсолютно нищо не означава за другите хора, това е индивидуално - това последното е за тези които се облизват да са като него.
17
1
 
2
 
! Отговори
ЗА 20 преди 7 години
До АнонименЩЕ ИЗКАРА ОЩЕ НЯКОЛКО ГОДИНИ, ПОСЛЕ ЩЕ СИ УМРЕ КАТО ВСЕКИ ЧОВЕК. МОЖЕ И ДА ДОЖИВЕЕ ДО 110-115 СЛУЧВА СЕ.
16
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И КАКВО ОТ ТОВА? БАОБАБА ЖИВЕЕ И ХИЛЯДА ГОДИНИ И СИ ОСТАВА ЕДИН БАОБАБ.
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да е жив и здрав още дълги години. Важно правило за това дълголетие е правилното му хранене....Закуската му е ябълка с мед, сирене и една орехова ядка на всяка хапка.Ззавършва с едно кафе с мляко и 2-3 бисквити. На обяд хапва нещо готвено в ресторанта, а за вечеря на масата има задължително тахан халва и купичка с мляко с ориз. Вечеря до 5-6 хапки тахан - леко му е и е нахранен. Преяждането след 18 часа е вредно.
14
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Може би не е изпитвал злоба и завист! Тези чувства също са от значение!
13
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако пиеше и пушеше пак щеше да докара до тая възраст, при него фактор е, че не е боледувал, значи имунната му система и възстановителните процеси работят здраво.
12
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да не се притеснява, ше влезе по някое време.
11
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво! Ще добавя към това, че веганството също е много важен фактор за дълъг, щастлив и здрав живот.
10
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ба.хта у дядката- изглежда не на 102 , а на 80 годишен. Браво!
9
1
 
38
 
! Отговори
Коментатор преди 7 години
Да си жив и здрав Бай Сандо и често да събираш семейството!
8
1
 
32
 
! Отговори
mdaa преди 7 години
Най-важното са рождените дни - колкото повече празнуваш, толкова по-дълго живееш!Много здраве на дядо Сандо!
7
1
 
42
 
! Отговори
М преди 7 години
Изглежда много жизнен за годините си човекът. Да е жив и здрав!!!
6
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Храната може би е най-важната в случая. Примерно, ял е човека зеленчуци, а сега ние ядем нещо външно приличащо на зеленчук. Същото с млякото, сиренето, кашкавала и др. храни. Другото важно нещо е стреса.