Смъртта на делфини изправи рибари срещу еколози

Специалисти да изследват причината, поискаха от Ченгене скеле
Обновена: 26 юли 2016 11:51 | 26 юли 2016 11:40, Петя Славова
24
Смъртта на делфини изправи рибари срещу еколози
Снимка: архив, Булфото

Откритите мъртви делфини това лято изправи един срещу друг еколози срещу рибари. Само по Южното Черноморие бяха открити 77 трупа на делфини, а броят им надвишава 100 по цялото Черноморие.

Според една от причините да умират делфините е хипотезата, че рибарите ги убиват, за да не ядат малките риби. Еколози се срещнаха с Бойко Борисов преди седмица и се появи идеята, че на рибарите ще им бъде забранен риболова на местата, където има делфини.

Подобно твърдение ядоса хората от Рибарското селище Ченгене скеле. Председателят на рибарското сдружение заяви, че рибарите живеят от хилядолетия с делфините и са наясно, че без тях няма да има риба. По думите му, те се хранят с болната, с което подобряват популацията. Те променят и миграционните пътища на пасажната риба, на което разчитат рибарите.

Още по темата

От своя страна Атанас Русев от сдружение "Да спасим Корал" се опита да успокои, че няма забрана за риболова в Черно море и отхвърли твърдението, че се смята, че рибарите са причина за смъртта на делфините.

Според него думите на министъра на земеделието са изкарани извън контекста. Идеята е промените да са такива, че да се спре бракониерския улов в Черно море.

"Това, което ще се промени, ще е страшно за бракониерите. Всичко друго е измислица”, каза още Русев.

Самият Бойко Борисов коментира на страницата си във Facebook, че ще бъдат внесени в НС промени в Закона за рибарството, за да се подпомогне превенцията срещу нелегалния риболов и други практики, ощетяващи биоразнообразието в морето.

Според рибарите, в Черно море има проблеми, но те трябва да се изследват от специалисти, а не така лесно да бъде забранен техния поминък.

Те от своя страна коментираха преди седмица, че морът на делфини е причинен от детонация по време на военно обучение.

От РИОСВ-Бургас обясниха, че конкретна причина за смъртта на делфините не може да бъде посочена. За да се определи такава, е необходимо да се направи аутопсия. Тя трябва да се извърши на труп, който е намерен в рамките на 24 часа. Всички трупове на малки делфини са били в напреднал стадий на разлагане.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Зикмър преди 7 години
Борисов защо премахнахте конкурса за младши експерти в администрацията Младите поне имаха шанс За да можете да напълните администрацията с необразовани калинки ли Защо подехте тази напълно антисоциална политика и затворихте всички врати и перспективи за развитие пред младите хора Защо г-н Борисов Ще ми отговориш ли
11
0
 
0
 
! Отговори
Гражданина З преди 7 години
Правителството на Герб уволни хиляди служители на администрацията за да ги замени със свои Калинки назначени без образование и без конкурс Неграмотността сред служителите достигна небивали размери
10
0
 
0
 
! Отговори
Фрогмър преди 7 години
*** се възмущават от правителството като в същото време се кланят на своя гуру Борисов Именно той е премиер на Това правителство 7 години вече Герб са на власт и е смешно да се оправдават със социалисти демократи леви десни *** и т н
9
3
 
0
 
! Отговори
Спиро преди 7 години
Може би не е напълно изяснен проблемът, но показателното е, че властта в момента е отзивчива и готова да допринася за бързото разрешаване на подобни проблеми. Така че браво и на г-н Борисов, и на министрите, които опитват, а не се ослушват, както допреди 2 години се криеха в бели автобуси и зад огради...
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Черно море от петнайсеттина години е гробница поради: -замърсяване(всичките хотели заустват отпадните си води в морето),прекомерен улов на риба(с множеството мрежи,големи лодки и сонари,не се дава никакъв шанс на рибата). Унищожаването на целите пасажи от преходни риби още на проливите( Турция лови 1000 пъти повече риба от нас,вижте статистиката). Прекомерната популация от делфини-факт !
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
49 години, приятели, съвсем друг климат, съвсем други бури, съвсем друга реалност, ако имате деца, по-добре ги предупредете, кажете им, извинявай сине/дъще, ние на времето не бяхме достатъчно съзнателни същества и позволихме да се направят едни неща, които не трябваше да се правят :D Да питам пича за естествените процеси, знаеш ли какво става след взривяване на атомна бомба в жив организъм, какъвто е земята,а знаеш ли какъв ефект има когато се взривят няколко хиляди атомни бомби,и не е само това
6
4
 
2
 
! Отговори
Пеню преди 7 години
Казват, че мерките са срещу бракониерите, а рибарите викат не ни забранявайте поминъка... Сами си казват истината - няма отделни рибари и отделни бракониери. Това са едни и същи хора, които при липса на контрол, лекичко прекрачват и отвъд. Това важи не само за риболова...
5
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 8Да не сипят обвинения срещу рибарите... Гадно е да си миеш ръцете с обвинения срещу най-удобния.
4
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Откриват причините за смъртта след изследване мумиите на умрели преди хиляди години, но не могат да открият причината за смъртта на делфини, умрели преди няколко дни. Може би просто причината за смъртта на делфините е неудобно да бъда обявена?
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В България никой няма топки да каже, че ученията са причинили смъртта на делфините. А еколозите са всеизвестни продажници, говорят това, за което се плаща по-добре.
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От РИОСВ обявиха, че причините за смъртта на делфините не могат да бъдат посочени, но виновните са рибарите... Нещо като баснята за вълка и агнето, дето му мътело водата, нищо, че било отдолу по течението...
1
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не разбрахте ли, че военните учения в черно море убиват делфините, както казвах преди 1 година, че след 50 години, военните ще служат само за да спасяват хора от бедстващи райони заради климатичните промени и това ще е първият момент, в който хората ще се радват да са близо до домовете им, днес казвам, че това ще е факт след 49 години. Мощните сонари на филмираните агресори им пръскат мозъците, тотално им объркват тяхната система са комуникация, такива честоти ги убиват, замърсяването е отделно.