Нов закон за храните, но по-качествени ли ще са те?

Очаква се той да влезе в сила от 1 януари 2017 г.
27 юли 2016 11:30, Петя Славова
8
Нов закон за храните, но по-качествени ли ще са те?
Снимка: архив, Reuters

Държавата подготвя нов закон за храните, който гарантира, че ще ядем по-качествена и безопасна храна. Настоящият закон за храните е създаден 2002 г., но пазарът днес е различен.

Глобалният пазар на храните се движи по други правила. – обясни Мариана Кукушева от Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. Тя допълни, че има законодателство, което поради липса на поправки в действащия закон не кореспондира с европейските регламенти и не могат да бъдат прилагани каквито и било наказания.

По думите й, с новия закон за храните категорично се забранява практиката върху продуктите с оригинална опаковка да се лепят етикети, които да крият срока на годност или наличието на алергени.

"Преетикирането обикновено е действие, което се извършва от производители и търговци, които имат особено отношение към сивата икономика", уточни специалистът.

Стана ясно, че ще има и храни от растителен произход, но те ще са на определен щанд. Няма да може нито върху солети, бисквити, вафли да се поставят стикери, които да крият срока на годност.

Кукушева коментира и практиката да се продават свободно продукти извън търговските обекти, какъвто е случая с царевица на плажа, например. По думите й, тази практика е пренесена от нас в Европа, а не обратното.

"Друг акцент е, че в сегашния закон за храните не се изисква обектите на производство и търговия с храни да имат необходимата документация, свързана със Закона за устройство на териториите. Това означава, че разнообразието от всякакви видове обекти със съмнителна хигиена е практика, която нормативно не може да бъде преустановена, освен през закона за храните", поясни още Мариана Кукушева пред Нова тв.

Очаква се новият закон да влезе в сила за бизнеса от 1 януари 2017 година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
2
 
! Отговори
за България преди 7 години
Най-доброто което българинът може и трябва да направи за себе си и за децата си е да започне да пройзвежда храната си сам и то само по естествен начин. Никаква пройзводителност не е от значение, никаква норма и т.н. Ако го прозрете имате шанс за оцеляване , ако не - средно ще живеете до 60 години. Сега се огледайте и се замислете колко хора около Вас са починали дори ненавършлили 65 г. , изклзючваме от злополуки.
6
1
 
0
 
! Отговори
Турция преди 7 години
ГМО в Турция!!!Турските зеленчуци и плодове са безвкусни. Причината е, че са 100% ГМО.Само най-глупавите хора не гледат , когато купуват храната си.Българските и гръцките плодове и зеленчуци са супер, но тези от Турция и Китай са ГМО и токсични.
5
1
 
0
 
! Отговори
младен преди 7 години
Ама вкарват се и се произвеждат *** защото има пазар за тях, ако нямаше, нямаше да ги има. От нас, потребителите, зависи дали един *** ще го има или не.
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
само ще улеснят вноса на хрни с гмо и е-та
3
1
 
6
 
! Отговори
pepinho преди 7 години
На пазара има всичко - не ти трябва закон за да ядеш по добра храна ,а информираност и по дълбоки джобове Cheers
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Нов закон за хранитеНе, но пък проверяващите ще са по-богати
1
1
 
10
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Българските "законотворци" вероятно са най-големите майстори в ЕС на създаване закони без стойност. Които веднага след обнародването им влизат в безкраен режим на поправки и изменениея! Същите "творци" са доказано най-големи майстори да създават толкова вратички в законите че те по-скоро приличат на гeвгир!