Отбелязват Шипченската епопея с възстановка на боевете

Кулминацията на тържествата ще е на 27 август
27 юли 2016 15:22, Красимир Ангелов
9
Отбелязват Шипченската епопея с възстановка на боевете
Снимка: Булфото

С възстановка на епичните боеве на връх Шипка, открит урок по родолюбие, туристически поход, изложби и живи картини, пресъздадени от патриотични сдружения, ще бъде отбелязана 139-та годишнина от Шипченската епопея.

Тържествата ще са на 27 август, а месецът, който ги предшества, ще бъде наситен със събития, посветени на годишнината, съобщи Цветомира Иванова от областната администрация в Габрово.

Националното честване на Шипченската епопея е под патронажа на президента на България.

Превърналите се в традиция състезания по изкачване на 894-те стъпала към Паметника на свободата и по ориентиране ще са на 27 август. В часовете между 10:30 и 15:00 ще се представят различни живи картини, чрез които хората ще съпреживеят моментите от Шипченската епопея.

Туристическият поход тръгва към върха с четири лъча - от Соколския манастир, от местността Узана, от местността Бивака и от град Шипка.

За децата, които обичат изкуството, ще има детска работилница, а ученици на художничката Ема Вертерова ще представят на Шипка изкуство в класна стая на открито, съобщава БТА.

По обяд на връх Шипка ще има открит урок по родолюбие с проф. Петко Петков. След официалната част на 27 август националното дружество "Традиция" ще пресъздаде чрез възстановка епичните боеве на воините, отбранявали връх Шипка преди 139 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименТъп манипулатор от долупосочената фондация.
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
О, Шипка!