Край на "три дни яли, пили и се веселили"

Шумните ромски сватби на открито се забраняват в Кюстендил
28 юли 2016 09:22,
22
Край на "три дни яли, пили и се веселили"
Снимка: Reuters, архив

Край на шумните ромски сватби в Кюстендил. Общината гласува наредба, която ограничава провеждането на големи тържества на открито.

В кв. "Изток" традицията на ромите е сватба със силна музика, много веселие и... три дни яли, пили и се веселили.

Живеещите в съседните квартали казват, че тържествата и пиршествата не им пречат, но понякога шумът им идва в повече. Съседка споделя, че се чува музика, но тя не я притеснява.

"Хората се веселят, за разлика от нас, българите", смята тя.

До решението за новата наредба се стигна след сигнали до полицията за силна музика в квартала.

"В един определен квартал от Кюстендил имаме доста злоупотреби и тъй като общината не може да реагира и полицията не може да реагира, РЗИ очевидно е безсилно, защото след 17 ч. никой не замерва шума на обществени места. Затова бяхме принудени да внесем подобна докладна, надявам се колегите да я подкрепят", категоричен е кметът на града Петър Паунов пред bTV.

Той поясни, че не иска да ограничава правата на жителите на квартала. Сватбите са разрешени на закрито, а когато се подготвя шумно тържество върху открита общинска площ, следва собственикът - тоест общината, да даде разрешение, а децибелите да бъдат намалени.

"Нека да сме наясно, че никой не иска да ограничава увеселенията, просто трябва да бъдат съобразени с всички останали наши съграждани", допълни кметът.

Ромите обаче не приемат наредбата. Според тях музиката не е толкова силна, дори няма как да се чува надалеч. Бъдещ младоженец пък коментира, че така се навлиза в личното им пространство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До В Кюстендил...Как откъде?Кой бере по тъмно овощните и зеленчуковите градини в Кюстендилско?Кой тараши къщите, в които в момента не живее никой? Онези села са богати. Жителите им тръгнаха да работят в големите градове и по чужбина и в къщи като палати с месеци не стъпва никой. Когато си дойдат у дома, не могат да си познаят къщата- всичко изнесено и разграбено.
10
0
 
4
 
! Отговори
Неточен израз! преди 7 години
Какви сватби?Сватба се нарича тържеството, съпътстващо сключването на граждански или религиозен брак.В случая става въпрос за нещо друго - роднински гуляй, организиран във връзка с покупко-продажба.Семейството на момче или млад мъж броят определена сума на някой баща, който в замяна им дава дъщеря си. С нея ще има сексуални отношения лице от мъжки пол от семейството-купувач, или пък такива връзки ще осъществят всички мъже от това семейство - зависи от кое ромско племе са, обичаите са различни
9
1
 
11
 
! Отговори
Наглост преди 7 години
Същото е и при нас, през лятото нашите индийци се прибират от чужбините с парички и правят сватба след сватба и то през седмицата. Наоколо има жилищни блокове и къщи, хората са на работа на следващия ден, а музиката е до дупка до 1-2 през нощта. И никой копче не им казва. Браво на кмета Петър Паунов, трябва да има някакъв ред, ако не им изнася да идат в гората /въпреки че тези хора по принцип вредят на околната среда/.
8
1
 
4
 
! Отговори
еф преди 7 години
До 4 Местния феодал беше подкрепен от герп и от ромите
7
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това са си вътрешни българоромски работи.
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А какво правим с предизборните митинги? И тях ли забраняваме?
5
8
 
11
 
! Отговори
Мая Омбудсманката преди 7 години
Небойте се братя роми, след като възстановим БСП на власт, ще възвърнем правата ти в троен размер.
4
5
 
16
 
! Отговори
В Кюстендил... преди 7 години
...работещите *** са десетина - предимно бръснаро-фризьори! Другите са на социални помощи и са електорат на БСП. Да се чуди човек от къде пари за "3 дни яли, пили и се веселили"!??
3
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Върнаха казаните (веселието) на българите,ще върнат и сватбите.Всяко чудо за три дни.
2
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе, забранявали музиката, глупости! По-важно е да приберете младоженеца и родителите на булката за педофилия и търговия с хора. Че булката е на мах 14 години и е продадена като ***.
1
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А в София кога? Че тука не е "3 дни яли, пили и се веселили", а "3 дни яли, пили и се били"! И след всяка сватба задължително се вика полиция да прекратява мелето. И на нас живеещите на близо ни е писнало цяла нощ под прозорците ни да вият сирени, полиция, линейки... не се спи заради тези!