В Бачковския манастир сеят картофи, спасяват стенописи

Изкупували стоката им обаче на обидно ниска цена
Обновена: 29 юли 2016 12:58 | 29 юли 2016 12:44,
7
В Бачковския манастир сеят картофи, спасяват стенописи
Снимка: архив, Bulphoto

Игуменът на Бачковския манастир архимандрит Симон решил да засее картофи и с парите да укрепи и реставрира манастирската църква. Влагата руши стените й, и по-лошото – уврежда ценните стенописи.

Преди дни манастирът прибрал първата реколта, която се оказала рекордна- над 30 тона. Сега сее втора, която ще е готова в края на есента.

Сега в манастира се готвят да сеят картофи отново. След три месеца ще е готова и втората реколта. Картофите се оказали хубави и едри. Не се използва т изкуствени торове, а само оборска тор.

Сортът, който се сее е специален и дава рекордни добиви. Причината обаче картофите да ставали едри и сладки била друга. Сметките на игумена обаче се оказали погрешни. Заради евтиния внос и конкуренцията на пазара едрите манастирски картофи са изкупени на обидно ниска цена.

"В момента е 35 стотинки, просто убива всякакво производство в България. Ако някой си мисли, че с 35 стотинки, при положение, че имаме себестойност 1-1,20 лева, когато го произвеждаме, а да го продаваме на 35 стотинки? Убива цената просто. Няма да има производство в България. Всеки, който си е купил вика има истински вкус, мирише на истински картоф, а не на нишесте", възмущава се пред Нова тв архимандрит Симон – игумен на Бачковския манастир.

За да компенсира ниската цена на картофите, манастирът разчита на продажбите от лютите чушки, сливите и прасковите. Игуменът пресмята, че от тях ще изкара над 30 000 лева, които ще отидат за основен ремонт на покрива на манастирския комплекс.

Църквата, в която се съхранява Бачковската чудотворна икона, се нуждае от спешен ремонт, за да се спре поне влагата, която се просмуква в стените и руши основите на храма и стенописите.

Реставрацията в притвора на църквата вече е приключила. Специалитите успяха да разкрият по тавана и стените над 1200 златни орнтамента, които досега са били заличени от влагата и дима. В момента се работи по купола на храма. Възстановяването на горните стенописи ще струва около половин милион лева.

От 2007 г. насам манастирът не е получил и стотинка от държавата. Тогава за нуждите на Бачковската обител били преведени 100 000 лева. Сега манастирът иска от правителството 300 000 лева.

Бачковският манастир вече се готви да посрещне и своя храмов празник, който отбелязва на Богородица - 15 август. Тогава тук се очаква да дойдат над 10 хиляди богомолци от страната и чужбина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Косьо самоковеца стана с картофи милионер що не и оядените попове да не станат. Това е най печелившия манастир къде са парите.
5
1
 
7
 
! Отговори
Пребивавал там преди 7 години
Не се лъжете, такива места са печатници за пари. За сравнение- предишният игумен на Бачковския- Борис имаше S-класа, яхта и ефектна любовница от необятна Расия. За содомията, пиянствата и прочие благинки на манастирския живот да не говорим. И сега се жалват, че държавата, разбирай всички ние, които плащаме данъци, за разлика от тия безполезници, не си субсидирала, че то ръкавите на дедо поп са широки, а гърлото- бездънно. Даже и силно вярващи могат да се разколебаят, гледайки ги тия.
4
5
 
1
 
! Отговори
Сливенски Войвода преди 7 години
Това отношение на управляващата Колониална Администрация е доказателство, че поставените лица не милеят за Род, Родина, Православие. А имат всяка седмица 30000 лева за полети до Брюксел, СРАМОТА !!! Русия, Сърбия и Гърция ще ги има, там отношението към подобни светини е ствсем друга, България си отива...Жалко !!!На Сатанащ им трябва само територия за бази срещу Русия, православното население по тези земи е само пречка.
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така требе, и баце садеше едно време картофи *** ги заряза.
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нестерова, нестероваааааааа....Картофите се САДЯТ, не се сеят!Сее се семе, а кореноплодът се сади!
1
0
 
11
 
! Отговори
Ивайло преди 7 години
Дядо ми служеше там и ми е разказвал за касата с дарения - пълнели всичко в торби и пращали в София. Бедния ще храни богатия, къде го има това?